Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι ένα άλλο κόμμα, ένα κόμμα προσωπικό του κ. Κασσελάκη, ο οποίος πολιτεύεται με αντίληψη σουπερμάρκετ, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά, Νίκος Φίλης, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα είναι πρόεδρος ο κ. Κασσελάκης δεν έχει σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζαμε μέχρι μετά τις εκλογές του Ιουνίου. Είναι άλλο κόμμα. Όχι μόνο επειδή είναι ένα κόμμα προσωπικό, η σφραγίδα του κυρίου Κασσελάκη είναι καθοριστική, δεν είναι ένα συλλογικά λειτουργούν κόμμα, είναι ένα προσωπικό κόμμα και το δείχνει με κάθε του δήλωση και κίνηση. Είναι επίσης ένα κόμμα, το οποίο κατά τη γνώμη μου μετακινείται από τον χώρο της Αριστεράς προς τον χώρο της κεντροδεξιάς ως προς τις θέσεις του και μετακινείται από το χώρο της Αριστεράς, που δίνει έμφαση στα επιχειρήματα πάντοτε η Αριστερά, σε μια λαϊκίστικη εκφορά του πολιτικού λόγου. Άρα έχουμε να κάνουμε με ένα λαϊκιστικό, κεντροδεξιάς κατεύθυνσης κόμμα. Και το σημαντικότερο, λόγω του πώς πολιτεύεται ο κ. Κασσελάκης με αντίληψη σουπερμάρκετ, σήμερα το ένα, αύριο το άλλο. προσφορές δηλαδή, χωρίς μια σαφήνεια, μια κατεύθυνση, ένα μήνυμα ιδεολογικό, άλλωστε γι’ αυτόν οι ιδεολογίες δεν έχουν καμία αξία. Δεν τρως, λέει, από τις ιδεολογίες. Ναι, αλλά τρως από τις πολιτικές που παράγουν οι ιδεολογίες. Το μήνυμα αυτό λοιπόν του κυνισμού, αυτό σημαίνει, Δεν τρως από τις ιδεολογίες, κυνισμός, μην πιστεύεις σε τίποτα, αυτό το μήνυμα είναι ένα μήνυμα που μπορεί να έχει να κάνει με άλλους χώρους πολιτικούς δεν έχει όμως να κάνει και δεν αποτελεί στοιχείο της παράδοσης της Αριστεράς.
Το κάλεσμα Κασσελάκη για συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων
Σε ό,τι αφορά στο κάλεσμα Κασσελάκη για συμπόρευση, προς στελέχη του ΠΑΣΟΚ, το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του κυρίου Βαρουφάκη, στο οποίο η Νέα Αριστερά δεν συμπεριλαμβάνεται, ο κ. Φίλης είπε χαρακτηριστικά «δε θέλω να μπω σε αυτές τις μικρότητες, δεν έχει νόημα, αλλά υπάρχει μια ουσία, έχει δίκιο. Πράγματι, δεν μπορεί να υπάρξει συνεννόηση με την πολιτική και με το πρόσωπο του κ. Κασσελάκη, αυτό είναι σαφές».
«Ο Μητσοτάκης δεν έχει κυρώσει τα μνημόνια των Πρεσπών»
Σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Φίλης τόνισε πως ο κ. Μητσοτάκης έπρεπε να είχε κυρώσει τα μνημόνια συνεργασίας «χθες, όχι σήμερα και αύριο».
«Εμείς, τα στελέχη και ο κόσμος που συγκροτήσαμε τη Νέα Αριστερά, ήμασταν πρωταγωνιστές και αρχιτέκτονες μαζί με τον Τσίπρα και πρώτα από τον Τσίπρα της Συμφωνίας των Πρεσπών, για τους λόγους που εξηγήσαμε τότε και που σήμερα επιβεβαιώνονται ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια συμφωνία συμβολής για την ειρήνη στην περιοχή, μια περιοχή που έχει επιβαρύνσεις ιστορικές, πολεμικές και ταυτόχρονα μια συμφωνία που λύνει μια πολύχρονη εκκρεμότητα επ’ ωφελεία των θέσεων της Ελλάδας με έναν συμβιβασμό βεβαίως. Έτσι γίνονται αυτά» επισήμανε ο κ. Φίλης, σημειώνοντας ότι το ερώτημα είναι γιατί ο κύριος Μητσοτάκης δεν έχει κυρώσει αυτά τα μνημόνια. «Οι υπουργοί του, ο κ. Χατζηδάκης για παράδειγμα, τα είχαν υπογράψει. Η κυρία Μπακογιάννη έχει δηλώσει ότι κακώς δεν κυρώθηκαν τα μνημόνια αυτά. Φτάσαμε σε ένα σημείο βεβαίως να εύχονται από ό,τι φαίνεται κάποιοι στην κυβέρνηση, ο κ. Βορίδης το είπε ανοιχτά, ότι το VMRO μας κάνει καλό γιατί μας δίνει ένα μοχλό για να μην κυρώσουμε τα μνημόνια στη Βουλή. Αυτό δεν είναι πολιτική σταθερότητας, επειδή μιλάει για σταθερότητα η κυβέρνηση. Αυτό είναι μια τυχοδιωκτική πολιτική, διγλωσσία. Δεν λέω ότι θέλει πόλεμο με τα Σκόπια ο Μητσοτάκης αλλά όμως λέω ότι υπακούει η πολιτική του στις εσωτερικές αντιφάσεις του κόμματος του, στους εθνικιστές που τον πιέζουν, στον Βελόπουλο που ανεβαίνει στις εκλογές. Συνεπώς, αυτά είναι τα θέματα όπου κάνει εξωτερική πολιτική με βάση εσωτερικές και εσωκομματικές σκοπιμότητες. Αυτό δεν παράγει σταθερότητα, παράγει αστάθεια και επικίνδυνες τάσεις.
«Δεν πάει καλά η εκπαίδευση»
Με αφορμή τη διεξαγωγή των «ελληνικών εξετάσεων PISA» και σε συνάρτηση με τον διεθνή διαγωνισμό PISA το 2022 όπου οι μαθητές στη χώρα μας είχαν «πατώσει», ο κ. Φίλης επεσήμανε πως υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι δεν πάει καλά η εκπαίδευση.
«Η αξιολόγηση της PISA είναι ένα εργαλείο. Έχουν διατυπωθεί επιστημονικά μεθοδολογικά αντιρρήσεις για αυτήν την έρευνα. Πάντως δεν είναι της ώρας να κουβεντιάσουμε επί της ουσίας. Σημασία έχει ότι έχουμε ενδείξεις ότι δεν πάμε καλά στο σχολείο.Το σχολείο περνάει κρίση. Περνάει κρίση για πολλούς λόγους και πολλών ειδών. Περνάει κρίση ως προς τον προσανατολισμό του. Το Γυμνάσιο και το Λύκειο, κυρίως στο Λύκειο, έχουμε μια μονόδρομη κατεύθυνση στο να πάνε τα παιδιά στα πανεπιστήμια. Έχει απαξιωθεί πλήρως το θέμα της γενικής εκπαίδευσης, της γενικής παιδείας. Επίσης έχει απαξιωθεί το μάθημα μέσα στην τάξη. Διότι όταν το παιδί στο μυαλό του έχει μια φροντιστηριακού τύπου λειτουργία του σχολείου, καταλαβαίνετε ποιες είναι οι συνέπειες. Βέβαια, για να είμαι ειλικρινής, υπάρχει ένα γενικότερο θέμα. Στην εποχή τη δική μου, πριν από σαράντα χρόνια, το σχολείο ήταν ο βασικός θεσμός ένταξης των νέων παιδιών στην κοινωνία, ο βασικός θεσμός για να μάθουμε και να εξηγούμε τον κόσμο. Σήμερα είναι το ίντερνετ. Το ίντερνετ κλέβει τη γνώση και τη φαντασία του παιδιού και έχει σημασία το θέμα της φαντασίας. Κλέβει τον περισσότερο χρόνο το ίντερνετ. Συνεπώς, έχει μεγάλη σημασία να σκεφτούμε πώς το σχολείο θα ενταχθεί στο σημερινό οπτικό πολιτισμό, όχι με το να υποκύψουμε σε μία αντίληψη υποβάθμισης της γνώσης, αλλά σε μια αντίληψη ότι ο βομβαρδισμός της πληροφορίας που γίνεται από το ίντερνετ δεν συνιστά γνώση. Η γνώση θέλει μεθοδολογία, η γνώση θέλει μια κριτική σκέψη και αυτό είναι το δύσκολο έργο του σχολείου σήμερα, από τη μικρή μικρή ηλικία μέχρι την εφηβεία. Πρέπει να πω ότι ο ρόλος του δασκάλου είναι κομβικός. Χρειάζεται δάσκαλος μορφωμένος, δάσκαλος στον οποίο αναγνωρίζουμε τον κοινωνικό του ρόλο. Σήμερα, σε αντίθεση με παλαιότερα, δεν αναγνωρίζουμε ούτε οι γονείς ούτε σε μεγάλο βαθμό και τα παιδιά το ρόλο τον κοινωνικό του δασκάλου. Και αυτό είναι ένα τα μεγάλα προβλήματα υποβάθμισης του σχολείου» τόνισε ο κ. Φίλης.
Πηγή: ert.gr