ΔΕΗ: Στην αιολική ενέργεια επικεντρώνει το επενδυτικό ενδιαφέρον της

Επειδή οι φωτοβολταϊκές μονάδες της ΔΕΗ υπερέχουν, η επιχείρηση επιδιώκει εξισορρόπηση του «πράσινου» χαρτοφυλακίου της και αναζητά επενδύσεις σε αιολικά πάρκα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό (εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Στην εξισορρόπηση του «πράσινου» χαρτοφυλακίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στοχεύει η ΔΕΗ, ώστε να ανταποκρίνεται αποτελεσματικότερα στις «αναταράξεις» που φέρνουν οι αρνητικές τιμές στην ενεργειακή αγορά.

Ωστόσο, όπως ανέφεραν χθες σε δημοσιογράφους αναλυτές που παρακολουθούν στενά τις κινήσεις της επιχείρησης, τα νέα δεδομένα στην αγορά δεν ανησυχούν τη διοίκηση της ΔΕΗ, καθώς έχει ήδη επαρκή τοπική, αλλά και τεχνολογική διασπορά.

Τα αιολικά πάρκα

Επειδή όμως στο «πακέτο» των έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) της επιχείρησης, οι φωτοβολταϊκές μονάδες υπερέχουν, θα αναζητηθούν επενδυτικές ευκαιρίες σε αιολικά πάρκα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό (εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης).

«Οι αρνητικές τιμές αποτελούν μια νέα συνθήκη για τους παραγωγούς ενέργειας στην Ελλάδα. Οι ΑΠΕ ήρθαν γρήγορα και επηρεάζουν την ενεργειακή αγορά. Δεν υπάρχει επενδυτής που να επενδύει σε ΑΠΕ αυτή τη στιγμή και να μη σκέφτεται πως θα είναι η αγορά στα επόμενα 10 με 20 χρόνια. Όποια μελέτη μεγάλων οίκων κι αν διαβάσει κανείς, βλέπει ότι οι μέσοι όροι των τιμών της μεγαβατώρας στη χονδρεμπορική αγορά θα είναι της τάξης των 60, 70 ή και 80 ευρώ. Διαπιστώνεται μια μεγάλη αστάθεια.

Οι τιμές θα είναι και πάρα πολύ χαμηλές ή και αρνητικές αλλά και πολύ υψηλές κάποιες φορές. Όμως με τον μέσο όρο προγραμματίζεται και εκτελείται μια επένδυση, ξέροντας a priori ότι θα υπάρχουν και περίοδοι με αυτό το πρόβλημα», επεσήμανε χθες στέλεχος της αγοράς, στο περιθώριο του συνεδρίου «Lights On» της Eurelectric που πραγματοποιήθηκε στο Λαγονήσι.

Η ΔΕΗ

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η νέα συνθήκη της αγοράς δεν ανησυχεί όσους επενδύουν σε ένα διευρυμένο «καλάθι». Όπως άλλωστε είχε αναφέρει και την περασμένη Δευτέρα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης, μιλώντας στους αναλυτές μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου της επιχείρησης, το portfolio έργων της ΔΕΗ έχει γεωγραφική διασπορά (ώστε οι ΑΠΕ να μην επηρεάζονται το ίδιο από τις καιρικές συνθήκες), τεχνολογική διασπορά (ΑΠΕ, φυσικό αέριο και μπαταρίες), ενώ διαθέτει και λιανική, οπότε γίνεται μια συνολική διαχείριση του ρίσκου.

Ο CEO της Ε.ΟΝ

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Ε.ΟΝ και πρόεδρος της Eurelectric κ. Leonard Birnbaum μιλώντας χθες σε συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο του συνεδρίου, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη εισέρχεται σε μια ενδιαφέρουσα φάση της ενεργειακής μετάβασης, καθώς έχει ολοκληρωθεί το στάδιο αρχικής εισόδου των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα.

«Τα φωτοβολταϊκά θα συνεχίσουν τα μεσημέρια να ρίχνουν τις τιμές σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα. Την ίδια στιγμή, όμως, οι αρνητικές τιμές θα ανοίξουν νέες business, όπως στην αποθήκευση και στο demand response (απόκριση ζήτησης). Αυτό ισχύει στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Για παράδειγμα στη Γερμανία το προηγούμενο Σαββατοκύριακο είχαμε για οκτώ ώρες αρνητικές τιμές.

Με τον εξηλεκτρισμό θα χρειαστεί να συνεχίσουμε να προσθέτουμε ΑΠΕ στο μίγμα, επομένως το στοίχημα είναι να αναβαθμιστούν τα δίκτυα, για να μπορούν να ανταποκριθούν», επεσήμανε ο ίδιος.

Όπως σημείωσε ο κ. Birnbaum κεφάλαια για επενδύσεις σε δίκτυα υπάρχουν, θα πρέπει όμως παράλληλα να ψηφιοποιηθούν για να επιτευχθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης των ΑΠΕ. Σε 15 χρόνια εγκαταστάθηκαν, όπως είπε, 1 εκατ. σταθμοί ΑΠΕ και ο στόχος είναι να αυξηθούν στα 3 εκατ. έως το τέλος της δεκαετίας. «Αδύνατον να γίνει διαχείριση αν τα δίκτυα δεν ψηφιοποιηθούν», σημείωσε, προσθέτοντας ότι, λόγω κλιματικής αλλαγής, τα κριτήρια σχεδιασμού των δικτύων πρέπει να αλλάξουν και να επιλέγονται πιο ανθεκτικές περιοχές για την εγκατάστασή τους.

Πηγή: ot.gr

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.