Η «γερμανική πειθαρχία», η «φόρμα» του Σμίτ και οι ακροδεξιές κορώνες

Τι έγινε στη δεύτερη τηλεμαχία των υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Η μετανάστευση, η διακίνηση ανθρώπων και η ενιαία αγορά.

Με λιγότερα πινγκ πονγκ και επιθέσεις, ακόμη και …ομοφωνία κύλησε η δεύτερη τηλεμαχία των υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σύγκριση με αυτή του Μάαστριχτ.

Η πρόεδρος της Κομισιόν και υποψήφια του ΕΛΚ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με γερμανική πειθαρχία ως έχουσα την εμπειρία της προεδρίας «βάδισε» σε όσα ήδη έχει κάνει η Κομισιόν σε αυτή την ταραγμένη πενταετία των κρίσεων μιλώντας με πράξεις, με τον σοσιαλιστή Νίκολας Σμιτ να «βρίσκεται σε καλύτερη φόρμα» από την πρώτη φορά που είχε λάμψει δια της απουσίας του και το Renew να ανακάμπτει αλλάζοντας υποψήφιο αυτή τη φορά, έχοντας κάνει στην άκρη την Μαρί-Ανιές Στρακ Ζίμμερμαν και προτάσσοντας τον Σάντρο Γκότσι. Όσο για τον ακροδεξιό, Άντερς Βίστινσεν, φάνηκε να έχει μεγάλη…εξάρτηση από τα χαρτιά του κατά τις τοποθετήσεις του.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ), Νίκολας Σμιτ (Σοσιαλιστές), Σάντρο Γκότσι ( Renew- Φιλελεύθεροι) και Άντερς Βίστινσεν (ID- ακροδεξιά) κλήθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις του επικεφαλής του γραφείου των Βρυξελλών των Financial Times Χένρι Φόι και της καθηγήτριας οικονομικής πολιτικής και στελέχους του Bruegel Μαρίας Δεμερτζή.

Κοινός τόπος βρέθηκε στο κομμάτι της νόμιμης μετανάστευσης και στα οικονομικά οφέλη που θα μπορούσε να έχει, με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να τονίζει ότι «είμαστε εμείς οι Ευρωπαίοι που αποφασίζουμε ποιος έρχεται στην Ευρώπη και υπό ποιες συνθήκες και όχι οι διακινητές. Καταπολεμώντας λοιπόν τη διακίνηση ανθρώπων και δημιουργώντας νόμιμες οδούς, στη συνέχεια θα έχουμε έλεγχο της μετανάστευσης που είναι επωφελής για την ΕΕ, αλλά και για τους ανθρώπους». Στην ίδια γραμμή και ο επίτροπος της «Κομισιόν VdL 1» , Nίκολας Σμιτ ο οποίος σημείωσε ότι «όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να ελέγξουμε τη μετανάστευση. Δεν μπορούμε απλώς να δεχτούμε οποιονδήποτε θέλει να έρθει στην ΕΕ».

«Πρέπει να οργανώσουμε τη μετανάστευση»

Όμως, ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι «υπάρχει αποδοχή ότι η Ευρώπη χρειάζεται τη μετανάστευση, πρέπει να την οργανώσουμε με τις αξίες μας, με τις αρχές μας». Η συνεργασία με τις χώρες προέλευσης εξήγησε ο Σάντρο Γκότσι «μπορεί να γίνει ένας πολύ σημαντικός σύμμαχος για την τόνωση της ανάπτυξής μας». Ο Άντερς Βίστινσεν από την άλλη ήθελε να μιλήσει για την «παράνομη μετανάστευση», με τον επικεφαλής του γραφείου των Βρυξελλών των Financial Times και ένα εκ των δύο συντονιστών του ντιμπέιτ, Χένρι Φόι να τον διακόπτει λέγοντας του ότι δεν τον ρώτησε κάτι τέτοιο. Στο τέλος, ο υποψήφιος του ID είπε ότι «η νόμιμη μετανάστευση μπορεί να είναι επωφελής εάν ρυθμιστεί σωστά».

Παρόμοια γραμμή χωρίς επιχειρήματα ωστόσο είχε και όταν ρωτήθηκε από το «Βήμα» εάν πιστεύει ότι η ομάδα του το μήνυμα που στέλνει είναι αυτό της πόλωσης απορρίπτοντας ότι ισχύει κάτι τέτοιο και απαντώντας ότι «αυτό που πολώνει την ευρωπαϊκή ήπειρο είναι η παράνομη μαζική μετανάστευση πρωτίστως και μια οικονομική πολιτική που κάνει την Ευρώπη φτωχότερη».

Εκ των βασικών θεμάτων της συζήτησης ήταν η ενιαία αγορά με τον σοσιαλιστή Σμιτ να τάσσεται υπέρ της άποψης ότι «η ενιαία αγορά σίγουρα δεν έχει σπάσει, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί. Πρέπει να της προσφέρουμε όλες τις δυνατότητές και να την προσαρμόσουμε στις νέες προκλήσεις». Αντίθετη άποψη, είχε ο ακροδεξιός Βίστινσεν ο οποίος μίλησε για «διαλυμένη» ευρωπαϊκή οικονομία και ζητώντας να μπει « ένα τέλος στη φορολογία, τους κανονισμούς και τη γραφειοκρατία για την επόμενη πενταετία». «Αυτή η εποχή των μαζικών κανονισμών πρέπει να φτάσει στο τέλος της».

Ο υποψήφιος του Renew υπογράμμισε ότι «η ενιαία αγορά είναι η μεγαλύτερη φιλελεύθερη επιτυχία που μπορεί να βρει κανείς στην Ευρώπη», ενώ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξήρε την αξία της λέγοντας ότι «η μεγαλύτερη μηχανή παραγωγικότητας που έχουμε είναι η ίδια η ενιαία αγορά, επομένως πρέπει να την εμβαθύνουμε και να τη διευρύνουμε και αυτό δεν είναι μόνο νέοι κανόνες, αλλά και επιβολή και εφαρμογή των υφιστάμενων».

Επόμενο ραντεβού για τους υποψηφίους την Πέμπτη για την τηλεμαχία του επί εδάφους ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.