Με «πυξίδα» τα όρια του ποινικού νόμου, αλλά και τη νομολογία ανώτατων δικαστικών σχηματισμών ως προς τη δικαιοδοσία των ελληνικών δικαστηρίων κινήθηκαν χθες οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Καλαμάτας, οι οποίοι δέχθηκαν με την απόφασή τους ότι για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου είναι αναρμόδιο να δικάσει την υπόθεση, διότι η τραγωδία συνέβη σε διεθνή ύδατα. Υστερα από αυτή την απόφαση, που έκανε δεκτή την ένσταση η οποία υποβλήθηκε από την υπεράσπιση των 9 διασωθέντων Αιγυπτίων του ναυαγίου, οι οποίοι είχαν παραπεμφθεί σε δίκη με βαριές κατηγορίες για παράνομη διακίνηση μεταναστών, πρόκληση ναυαγίου και εγκληματική οργάνωση, το δικαστήριο έγραψε τον «επίλογο» της δικαστικής πτυχής αυτής της τραγωδίας.
Την ίδια ακριβώς νομική θέση, δηλαδή της αναρμοδιότητας των ελληνικών δικαστηρίων να επιληφθούν της υπόθεσης, λόγω ελλείψεως δικαιοδοσίας, γιατί το ναυάγιο είχε γίνει σε διεθνή ύδατα, είχε διατυπώσει νωρίτερα πρώτος ο εισαγγελέας της έδρας εισηγούμενος προς τους δικαστικούς λειτουργούς να κηρύξουν απαράδεκτη την ποινική δίωξη με βάση την οποία συνελήφθησαν και παρέμειναν κρατούμενοι οι εννέα κατηγορούμενοι.
«Από την ακροαματική διαδικασία, τα έγγραφα, τους μάρτυρες, τις απολογίες, σαφώς και πέραν πάσης αμφιβολίας προέκυψε ότι το ναυάγιο συνέβη σε διεθνή ύδατα. Ητοι στα 47 ν.μ. ΝΔ της Πύλου, ήτοι εκτός υδάτων της Ελλάδος, δεν θεμελιώνεται δικαιοδοσία της Ελλάδος. Δεν νοείται ότι μπορεί να στοιχειοθετούν κατά αντικειμενική υπόσταση τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται, και προτείνω να κηρυχθούν αθώοι» είπε χαρακτηριστικά σε μία αποστροφή της αγόρευσής του ο εισαγγελέας της έδρας.
Ανάλογες υποθέσεις
Κομβικό ρόλο στην κρίση του δικαστηρίου έπαιξε το αδίκημα που αποδόθηκε στους κατηγορουμένους. Συγκεκριμένα με βάση τον ποινικό δίκαιο η παράνομη μεταφορά μεταναστών, για την οποία κατηγορούνταν οι εννέα Αιγύπτιοι του ναυαγίου της Πύλου, δεν συμπεριλαμβάνεται στο πλέγμα των αξιοποίνων πράξεων που θα μπορούσαν να θεμελιώσουν δικαιοδοσία των ελληνικών δικαστηρίων. «Δεν θα γίνει η Ελλάδα διεθνής τιμωρός» σχολίασε χαρακτηριστικά συνήγορος υπεράσπισης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η πλευρά της υπεράσπισης, όσο και το δικαστήριο έλαβε υπόψη και τη νομολογία άλλων δικαστηρίων που είχαν οδηγηθεί στην ίδια απόφαση κρίνοντας ανάλογες υποθέσεις, που είχαν κοινό νομικό παρονομαστή.
Με βάση αυτή τη νομική προσέγγιση, που ομόφωνα δέχθηκαν οι ανώτεροι δικαστές, η ετυμηγορία ήταν μονόδρομος. Υπό αυτό το πρίσμα κηρύχθηκε απαράδεκτη η ποινική δίωξη για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της πρόκλησης ναυαγίου, και στη συνέχεια οι εννέα κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι για τη μεταφορά μεταναστών και την παράνομη είσοδο στη χώρα.
Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ