Να προχωρήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην άμεση αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους, ζητά ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.
Σε δήλωση του αναφέρει ειδικότερα ότι «πριν από λίγη ώρα οι κυβερνήσεις της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας ανακοίνωσαν ότι προχωρούν στην αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους. Ενώ, σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προτίθεται να πράξουν το ίδιο».
«Αυτή είναι η Ευρώπη της αλληλεγγύης. Αυτή είναι η Ευρώπη που στέκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Απέναντι σε μια γενοκτονία που συντελείται σήμερα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού απέναντι σε εγκλήματα πολέμου, όπως καλεί ο γενικός εισαγγελέας να τα χαρακτηρίσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο», τονίζει.
Ο κ. Χαρίτσης καλεί τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του «να πάψουν να είναι οι πιο πιστοί σύμμαχοι της ακροδεξιάς κυβέρνησης Νετανιάχου. Να προχωρήσουν στην άμεση αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους, όπως άλλωστε προβλέπει και η ομόφωνη απόφαση της Βουλής του Δεκεμβρίου του 2015. Να πάψουν να εμπλέκουν τη χώρα μας σε πολεμικές επιχειρήσεις και να επιστρέψει η φρεγάτα Ύδρα από την Ερυθρά Θάλασσα».
Υποστηρίζει ότι «η χώρα μας, η Ελλάδα, οφείλει να σταθεί στη σωστή πλευρά της ιστορίας».
«Και αυτή η πλευρά, είναι η πλευρά της αλληλεγγύης, είναι η πλευρά του ανθρωπισμού, είναι η πλευρά του διεθνούς δικαίου» προσθέτει και σημειώνει: «Εμείς, ως Νέα Αριστερά αυτή την πλευρά της ιστορίας έχουμε επιλέξει».
«Η κυβέρνηση να πάρει θέση»
Ευθύνες στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση του στο Παλαιστινιακό επέρριψε και η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για την ίδρυση Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, η κυρία Κωνσταντοπούλου είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης «προσωπικά ανέλαβε την ευθύνη να αγκαλιάσει τον Νετανιάχου και να τον ενθαρρύνει στην τέλεση εγκλημάτων».
«Προσωπικά ανέλαβε την ευθύνη να θέσει τη χώρα μας με την πλευρά του αδίκου, που δεν ήταν ποτέ η Ελλάδα. Προσωπικά αποφάσισε σε ψηφοφορίες του ΟΗΕ να μην πάρει η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική αντιπροσωπεία τη θέση του Δικαίου. [..] Προσωπικά έχει ευθύνη, διότι ήταν γνωστό, προαναγγελμένο, και απολύτως διαγνώσιμο (το τι θα συμβεί)..» είπε η κυρία Κωνστανοπούλου.
Κάλεσε μάλιστα τον πρωθυπουργό να πάρει θέση και να καταδικάσει τα εγκλήματα που διαπράττουν οι επιτελείς της κυβέρνησης Νετανιάχου: «Πάρτε θέση για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους. Το κάνουν ήδη τρεις χώρες-μέλη της ΕΕ, και θα ακολουθήσουν και άλλες. Έχει πολύ μεγάλη σημασία εάν η χώρα μας θα ξεμείνει. Με ποιους; Με αυτούς που καταψήφισαν το 1998 την ίδρυση του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου;».
Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας ζήτησε επίσης «να ερωτηθεί ο κ. Μητσοτάκης, με ποια πλευρά θα πάρει απόφαση να θέσει τη χώρα. Με την πλευρά εκείνων που μιλούν για διεθνή δικαιοσύνη και ειρήνη ή με την πλευρά εκείνων που ονειρεύονται χρυσές δουλειές με εξοπλισμούς και συμμετοχή σε πολέμους, σε διεθνές επίπεδο, κάτι που παραβιάζει και το Σύνταγμα μας;»