Σε …κενά αέρος κινείται η αυτοπαραγωγή ενέργειας από τις 15 του μηνός οπότε έπεσαν οι τίτλοι τέλους στο καθεστώς του net-metering, με τον τερματισμό των προγραμμάτων «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» και «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι».
Η υπογραφή της υπουργικής απόφασης (ΥΑ) για τη μετάβαση στο νέο σχήμα του net-billing, στο οποίο θα υπάγονται πλέον όλα τα φωτοβολταϊκά για τα οποία υποβάλλεται αίτηση σύνδεσης στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, ακόμη δεν έχει υπογραφεί και η δημοσίευσή της σε ΦΕΚ δεν αναμένεται πριν το τέλος του μήνα, πιθανώς και στις αρχές Ιουνίου, γεγονός που δημιουργεί ανασφάλειες στην αγορά.
Η υπουργική απόφαση
Η έκδοση της υπουργικής απόφασης, παρότι προβλεπόταν ήδη από τον νόμο 5037/2023, εκκρεμεί εδώ και 14 μήνες.
Πάντως, τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) θα έχει έτοιμη τη γνωμοδότησή της, η οποία θα αποσταλεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προκειμένου εκείνο να συντάξει το τελικό κείμενο της ΥΑ, η οποία θα ορίζει τον τρόπο ελέγχου του μέγιστου ορίου συνολικής ισχύος σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται ο ταυτοχρονισμένος συμψηφισμός (net-billing) και ο εικονικός ταυτοχρονισμένος συμψηφισμός (virtual net-billing).
Ειδικότερα, θα καθορίζονται οι προϋποθέσεις, περιορισμοί, χρεώσεις, το χρονικό διάστημα, εντός του οποίου θα υπολογίζεται ο συμψηφισμός, θα περιγράφονται οι συμβάσεις συμψηφισμού, οι τεχνικές προδιαγραφές, οι όροι λειτουργίας και χρήσης των συστημάτων αποθήκευσης και άλλες λεπτομέρειες.
Η αποζημίωση
Ωστόσο, το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης δεν έχει ακόμη καταλήξει στο πώς θα αποζημιώνεται η περίσσεια ενέργειας που δεν ιδιοκαταναλώνεται τη στιγμή που παράγεται. Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ, το ζητούμενο είναι εάν όλα τα συστήματα, είτε αφορούν επιχειρήσεις, είτε νοικοκυριά, θα αποζημιώνονται με την ειδική τιμή αναφοράς των φωτοβολταϊκών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Στελέχη του υπουργείου, υποστηρίζουν ότι για τα οικιακά θα πρέπει να καθοριστεί ένα είδος χαμηλής «ταρίφας» (λειτουργική ενίσχυση), ωστόσο άλλες «φωνές» εντός του ΥΠΕΝ επιμένουν ότι όλα θα πρέπει να «περνούν» από το Χρηματιστήριο.
Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα παραμένει ακόμη ανοιχτό και αναμένεται να ξεκαθαρίσει το επόμενο διάστημα ώστε εντός του επόμενου 15νθημέρου να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ η υπουργική απόφαση. «Δεν είναι δίκαιο τα οικιακά να αποζημιώνονται με τις τιμές που αποζημιώνονται στο Χρηματιστήριο τα μεγάλα πάρκα, δηλαδή με την ειδική τιμή αναφοράς της τεχνολογίας, η οποία σήμερα είναι χαμηλότερη από την χονδρεμπορική τιμή», σημειώνει παράγοντας της αγοράς. Και προσθέτει: «Σήμερα το capture price των φωτοβολταϊκών είναι στο 80% της χονδρεμπορικής τιμής. Δεν είναι δυνατόν ένα πάρκο των 500 MW και ένα οικιακό που δεν έχει οικονομία κλίμακας και έχει πληρώσει και 24% ΦΠΑ να αποζημιώνονται με την ίδια τιμή. Πάντως, η δημοσίευση της απόφασης έχει καθυστερήσει. Δεν φρόντισαν εγκαίρως ώστε να υπάρχει συνέχεια στην αγορά».
Η διαφορά
Η διαφορά του net-billing με τον ενεργειακό συμψηφισμό (net metering) είναι ότι αφορά ένα σχήμα ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού με πώληση της περίσσειας ενέργειας η οποία δεν καταναλώνεται. Στο net metering υπήρχε η δυνατότητα αποθήκευσης της ενέργειας στο δίκτυο και συμψήφισής της με μεταγενέστερη κατανάλωση όταν το φωτοβολταϊκό δεν παράγει.
Οι εξαιρέσεις
Με net-metering μπορούν να συνεχίσουν μόνο όσοι έχουν υπαχθεί στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», για φωτοβολταϊκά που αναπτύσσονται από αγρότες με ισχύ έως 50 kW, από δήμους και νομικά πρόσωπα, δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους δημόσιους σκοπούς καθώς και για συστήματα που αφορούν την κάλυψη ενεργειακών αναγκών πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και νοικοκυριών που πλήττονται από την ενεργειακή ένδεια.
Πηγή: ot.gr