Το κλείσιμο ενός γεύματος δεν είναι ποτέ μια εύκολη υπόθεση. Παρόλα αυτά, είναι το πιάτο που θα κάνει εντύπωση εξαιτίας και της σειράς εμφάνισής του. Ο Γιάννος Βαλιάνος φτιάχνει για την Ελληνική Κουζίνα αγαπημένα γλυκά του ταψιού, προορισμένα να ξεχωρίσουν. Για σήμερα προτείνουμε Cheesecake Μπακλαβά.

Συνταγή για Cheesecake Μπακλαβά

Χρόνος προετοιμασίας: 15′ 

Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα και 10′

Υλικά για 8 μερίδες

Για τη βάση 

  • 6 φύλλα κρούστας
  • 100 γρ. βούτυρο κλαριφιέ

ή γάλακτος λιωμένο

  • 1 κ.γ. κανέλα
  • ¼ κ.γ. γαρίφαλο σκόνη
  • 50 γρ. φιστίκι Αιγίνης ψιλοκομμένο + 50 γρ. επιπλέον τριμμένο για το γαρνίρισμα
  • 100 γρ. καρύδι ψιλοκομμένο
  • 1 (γεμάτο) κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη

Για την κρέμα

  • 700 γρ. τυρί κρέμα
  • 3 αβγά
  • 180 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 180 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 2 κάψουλες βανίλια

Εκτέλεση

Βάση

Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ το φιστίκι, το καρύδι, την κανέλα, το γαρίφαλο και τη ζάχαρη. Βουτυρώνουμε μια φόρμα 25 εκ. με αποσπώμενη βάση.

Στρώνουμε στη φόρμα τρία φύλλα κρούστας, σταυρωτά, το ένα πάνω στο άλλο και αλείφοντας το καθένα ξεχωριστά με βούτυρο. Απλώνουμε ομοιόμορφα από πάνω το μισό μείγμα ξηρών καρπών και συνεχίζουμε με τα επόμενα τρία φύλλα κρούστας, που στρώνουμε επίσης σταυρωτά και βουτυρωμένα μεταξύ τους. Τελειώνουμε με το υπόλοιπο μείγμα ξηρών καρπών.

Κόβουμε με ένα ψαλίδι όσα φύλλα περισσεύουν περιμετρικά του σκεύους. Τα απλώνουμε πάνω από τους ξηρούς καρπούς και τα βουτυρώνουμε.

Κρέμα 

Χτυπάμε σε ένα μπολ το τυρί κρέμα και τη ζάχαρη, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ενσωματώνουμε τα αβγά, τη βανίλια και την κρέμα γάλακτος συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να αποκτήσουμε ένα ομοιογενές κρεμώδες μείγμα. Περιχύνουμε με την κρέμα τα υλικά στο ταψί και κουνάμε το σκεύος να πάει παντού.

Ψήνουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο, στην κάτω σχάρα, στις αντιστάσεις, στους 170°C, για 70 λεπτά περίπου. Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και να σταθεροποιηθεί. Γαρνίρουμε με τα φιστίκια Αιγίνης και σερβίρουμε.

Μυστικό

Εάν θέλουμε πιο πλούσιο αποτέλεσμα, βράζουμε 50 γρ. ζάχαρη με 50 γρ. νερό και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Μόλις βγει το ζεστό γλυκό από το φούρνο, το αφήνουμε 5 λεπτά να σταθεί και στη συνέχεια περιχύνουμε περιμετρικά τα φύλλα του με το σιρόπι.