Ξαφνική αναταραχή ξέσπασε σε ήσυχο δρόμο στο ανατολικό Λονδίνο, όταν δύο σκυλιά επιτέθηκαν σε μια γυναίκα τραυματίζοντας την θανάσιμα.

Η 50χρονη Angel Mahal σκοτώθηκε στο σπίτι της στο Cornwall Close στο Hornchurch, λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι της Δευτέρας.

Τρομοκρατημένοι περαστικοί παρακολούθησαν τους διασώστες να χορηγούν καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση στην ιδιοκτήτρια των ζώων.

Κάτοικος της περιοχής είπε ότι επρόκειτο για μια «καλή κυρία» και συνήθιζε να βγάζει τακτικά βόλτα τα σκυλιά της με λουρί.

Πώς προέκυψε το American Bully

Το American Bully είναι μια ράτσα σκύλου που προήλθε από διασταύρωση αμερικανικού pit bull terrier με αμερικάνικο Staffordshire Terrier. Σκοπός της ανθρώπινης αυτής παρέμβασης η δημιουργία ενός πιο μυώδους και δυναμικού σκύλου.

Πρωτοεμφανίστηκε το 2004 και ακολούθως αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά από φορέα το 2008.

Ως XL ορίζεται το μεγαλύτερο από τα τέσσερα μεγέθη, καθώς μπορεί να ξεπεράσει τα 60 κιλά και ζει από 8 ως 13 χρόνια. Τα υπόλοιπα είναι το Standard, το Pocket και το Classic

Είναι πολύ δυνατό και -σε κάποιες περιπτώσεις- επιθετικό. Ταυτόχρονα όμως είναι πανέξυπνο, προσαρμοστικό και πολύ δεκτικό στην εκπαίδευση. Αρκεί αυτή να είναι η κατάλληλη και να μην αποσκοπεί στην ανάπτυξη της αγριότητας που ο εκάστοτε ιδιοκτήτης του επιδιώκει.

Όποιος κατέχει σκύλο XL bully πρέπει να έχει στειρώσει το ζώο, να του έχει τοποθετηθεί μικροτσίπ, να του έχει βάλει φίμωτρο και να το οδηγεί με λουρί σε δημόσιο χώρο, μεταξύ άλλων περιορισμών.

Απειλή φυλάκισης ως έξι μήνες

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει θεσπίσει νόμο που απαγορεύει τα «εκτός ελέγχου» σκυλιά και τις διασταυρώσεις τους. Στην κατηγορία αυτή εντάσσεται και το American XL Bully.

Αστυνομία και Τοπικές Αρχές έχουν τη δικαιοδοσία να κατασχέσουν απαγορευμένους σκύλους και να τους κρατήσουν ακόμα κι αν δεν έχουν δράσει επικίνδυνα ή δεν έχει γίνει καταγγελία.

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, πέρυσι σημειώθηκαν 16 θάνατοι από επιθέσεις σκύλων, μια απότομη αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όταν ο αριθμός ήταν μονοψήφιος.

Από τα τέλη του 2023, περίπου το 60% των σκύλων που κρατούνταν σε κυνοκομεία της αστυνομίας ήταν κάποιου είδους american bully.