Το μίνι καλοκαίρι που διανύουμε αυτές τις μέρες θα δώσει τη θέση του σε μια αστάθεια το Σαββατοκύριακο, πρώτα στη βόρεια-βορειανατολική Ελλάδα, καθώς έρχεται το φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης».

Το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με την πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη στο Open, θα έχουμε μπόρες και τοπικές καταιγίδες, ιδιαίτερα στον ηπειρωτικό κορμό, με τον υδράργυρο να προσεγγίζει πιο φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες.

Τι είναι η ψυχρή λίμνη

Ο όρος ψυχρή λίμνη, σύμφωνα με το meteo.gr,  αποτελεί μετάφραση του αγγλικού όρου «Cold pool», δηλαδή μια πιο ακριβής μετάφραση θα ήταν «Ψυχρή Πισίνα». Τι ακριβώς όμως είναι αυτό το φυσικό φαινόμενο;

Ως Ψυχρή Λίμνη στη μετεωρολογία ονομάζουμε μια ψυχρή περιοχή της ατμόσφαιρας που περιβάλλεται από θερμές αέριες μάζες. Η κατακόρυφη έκταση αυτών των ψυχρών αερίων μαζών καταλαμβάνει σχεδόν το σύνολο της τροπόσφαιρας και η κίνηση του αέρα είναι κυκλωνική (αντίθετη με τους δείκτες του ρολογιού).

Η ύπαρξη ψυχρών αερίων μαζών πάνω από θερμές και υγρές αέριες μάζες κοντά στο έδαφος οδηγεί στη δημιουργία αστάθειας, δηλαδή μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας καθ’ ύψος. Η αστάθεια είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία των καταιγίδων, ενώ οι άλλες δύο προϋποθέσεις είναι η ύπαρξη υγρών αερίων μαζών και ένα αίτιο ανύψωσης των αερίων μαζών. Αν λείπει έστω ένα από αυτά τα τρία στοιχεία, τότε η δημιουργία καταιγίδων είναι αδύνατη.

Το καλοκαίρι το αίτιο ανύψωσης των θερμών και υγρών αερίων μαζών κοντά στο έδαφος είναι κυρίως η θέρμανση του εδάφους κατά την ηλιοφάνεια. Ο θερμός αέρας είναι πιο ελαφρύς από τον ψυχρό, επομένως ανέρχεται αυθόρμητα και επιταχυνόμενα αν βρεθεί σε ψυχρό περιβάλλον, όπως κατά την παρουσία μιας Ψυχρής Λίμνης.