Ως μία κίνηση υψηλού συμβολισμού χαρακτηρίζουν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές την επίσκεψη του Νίκολας Σμίτ στην Ελλάδα. Μια επίσκεψη που ανέδειξε κορυφαία πολιτικά ζητήματα όπως εργασιακά δικαιώματα, οικολογία, κράτους Δικαίου και λειτουργίας θεσμών.

Ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όταν πάτησε το πόδι στην Ελλάδα αγκάλιασε τον Νίκο Ανδρουλάκη και στη συνέχεια οι δύο άντρες συναντήθηκαν με το σωματείο αυτοαπασχολούμενων διανομέων Θεσσαλονίκης. Στη χώρα μας έχουν πεθάνει από το 2017 μέχρι σήμερα 71 ντελιβεράδες στην άσφαλτο. Στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες εργάζονται 7-8000 αυτοαπασχολούμενοι ταχυδιανομείς, κάτω από δύσκολες συνθήκες εργασίας. που θεωρούνται ελεύθεροι επαγγελματίες. Το ΠαΣοΚ μαζί τους ευρωπαίους σοσιαλιστές πάλεψαν, ώστε να θεσπιστούν νέοι κανόνες, που θα διέπουν τη λειτουργία αυτών των μηχανών και όλοι περιμένουν να εφαρμοστεί πλήρως η νέα ευρωπαϊκή οδηγία.

Στη συνέχεια, οι δύο άνδρες επισκέφθηκαν τον τόπο του δυστυχήματος της τραγωδίας των Τεμπών, βρέθηκαν με τον πράσινο περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα για τις φονικές πλημμύρες από την κακοκαιρία Ντάνιελ και το βράδυ μίλησαν αμφότεροι σε κεντρική ομιλία στη Λάρισα.

Με την επίσκεψη του ο Νίκολας Σμιτ στην Ελλάδα ουσιαστικά ανανέωσε τους «όρκους αγάπης και συμπόρευσης» με το ΠαΣοΚ και μάλιστα σε πανελλαδική μετάδοση. Έδειξε, με μία κίνηση, με μία γεμάτη αγκαλιά στον Νίκο Ανδρουλάκη, ποιος είναι ο άνθρωπος τους στην Ελλάδα. Ποιος είναι ο προνομιακός συνομιλητής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Παλαιότερα, υπήρξε κάποιο φλερτ με τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός παρακολουθούσε τις συνεδριάσεις της συγκεκριμένης ευρωομάδας, έστω και ως παρατηρητής. Σε κάποιες από αυτές τις συνεδριάσεις βγήκες και φωτογραφίες. Μπήκε στο ίδιο κάδρο με αυτούς. Αυτό πλέον όμως δεν υπάρχει. Όπως δεν υπάρχει κι ο Αλέξης Τσίπρας. Αντίθετα με τον κ. Τσίπρα, ο σημερνός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, απομονώνεται από την συγκεκριμένη ευρωομάδα, με πολλά στελέχη να μην κρύβουν την ανησυχία τους γύρω από κάποιες θέσεις και κινήσεις του.

Η μεγάλη νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη

Επιπρόσθετα, η ισχυροποίηση της θέσης του ΠαΣοΚ στους κόλπους των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών θεωρείται και ως μία μεγάλη νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ πήγε στις Βρυξέλλες πριν από περίπου 10 χρόνια και υπήρξε ένας από τους πλέον δραστήριους ευρωβουλευτές. Με πλούσιο βιογραφικό και σημαντικές θέσεις σε επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και στην Αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με την Κίνα. Παράλληλα, διετέλεσε Αντιπρόεδρος στις επιτροπές Ασφάλειας και Άμυνας, καθώς και στην Αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Λατινικής Αμερικής. Οι δράσεις του αυτές σε συνδυασμό με τους τομείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιβάλλοντος, δημόσιας Υγείας κ.α. που συμμετείχε, τον έκαναν αρκετά δημοφιλή στη συγκεκριμένη ευρωομάδα. Η δουλειά του στις Βρυξέλλες, όπως λένε, αποτέλεσε τον θεμέλιο λίθο για να χτίσει δεσμούς με σημαντικά στελέχη και στη συνέχεια να τους πείσει πως αυτό το φλερτ που υπήρξε κάποτε με την αριστερά, στην Ελλάδα τουλάχιστον, δεν μπορεί να μετατραπεί σε γάμο.

Αυτό είναι κάτι που αναγνωρίστηκε από τους ευρωσοσιαλιστές, που βλέπουν μία γενιά πολιτικών να βγαίνει μπροστά στην Ελλάδα, να δημιουργεί ένα αμιγώς πολιτικό ψηφοδέλτιο που προτάσσει τις αξίες και τα ιδανικά τους και να επισημαίνει τους κινδύνους που υπάρχουν από την άνοδο των λαϊκιστών, αλλά και τις ακροδεξιάς.

Αυτό κάνει το ΠαΣοΚ, αυτό έκανε χθες και ο Νίκολας Σμιτ όταν τόνισε στην κεντρική του ομιλία πως «πρέπει να κοιτάξουμε γύρω μας για να δούμε τη ζημιά, που έχουν ήδη κάνει τα ακροδεξιά κόμματα στο κράτος δικαίου, στα δικαιώματα των γυναικών και των μειονοτήτων και στις δημοκρατικές μας αξίες σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ. Το βλέπουμε: Στην Ιταλία όπου η Μελόνι επιτίθεται στην ανεξαρτησία του Τύπου και στα δικαιώματα των γυναικών» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σμιτ δήλωσε συγκινημένος, καθώς βρέθηκε στη χώρα του Ανδρέα Παπανδρέου και της Μελίνας Μερκούρη και αναφέρθηκε στο μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών επισημαίνοντας πως «όντας εδώ στην Ελλάδα σήμερα, δεν θα μπορούσα να είμαι πλήρης όταν μιλούσα για δημοκρατία και κράτος δικαίου, αν δεν ανέφερα το σκάνδαλο των υποκλοπών. Ο Νίκος το ξέρει πολύ καλά. Αγωνίζεται για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Μας ανησυχούν εξαιρετικά τα όσα αναφέρθηκαν και ζητάμε να χυθεί άπλετο φως. Ένα είναι σίγουρο: Οποιαδήποτε παράνομη υποκλοπή αρχηγών κομμάτων, δημοσιογράφων δεν είναι κράτος δικαίου. Επιτρέψτε μου να το ξεκαθαρίσω: το κακόβουλο λογισμικό δεν είναι πολιτικό εργαλείο» δήλωσε και χειροκροτήθηκε από τον λαό της Λάρισας.