Βορίδης για Συμφωνία Πρεσπών: Διπλωματικό πλεονέκτημα οι μη κυρώσεις μνημονίων

Ο Μάκης Βορίδης έθεσε επί τάπητος σε συνέντευξη που παραχώρησε το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, αναφέροντας το διπλωματικό πλεονέκτημα της Ελλάδας - «Δεν έχουμε κανενός είδους ασυνέπεια ως προς αυτό», ανέφερε.

Βορίδης για Συμφωνία Πρεσπών: Διπλωματικό πλεονέκτημα οι μη κυρώσεις μνημονίων

Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, έθεσε επί τάπητος στη Συμφωνία των Πρεσπών και τις νέες εξελίξεις στο μέτωπο αυτό, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Talk Radio 98.9».

Αρχικώς, ο υπουργός Επικρατείας γύρισε πέντε χρόνια πριν, τότε που «εμείς καταψηφίσαμε τη Συμφωνία». Ωστόσο, συνέχισε, «ο πρωθυπουργός, τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε πει στη Βουλή ότι άπαξ και κυρωθεί, δεσμεύει και δεν μπορεί κανείς να αποστεί από αυτήν. Όταν, στην προεκλογική εκστρατεία του 2019, μας έθεταν το ζήτημα, «τώρα που θα εκλεγείτε, θα την ακυρώσετε;». Εμείς λέγαμε ότι δεν μπορεί να ακυρωθεί. Το λέγαμε προεκλογικά. Άρα, τώρα εμείς δεν έχουμε κανενός είδους ασυνέπεια ως προς αυτό», ξεκαθάρισε.

Στη μομφή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «γιατί δεν έχετε κυρώσει τα μνημόνια;», ο Μάκης Βορίδης αντέτεινε ότι η αντιπολίτευση ζητά, κατ’ ουσίαν, οι της Βόρειας Μακεδονίας «να έρχονται να αμφισβητούν τον πυρήνα – που είναι η όποια λύση δόθηκε με όποιο τρόπο δόθηκε στο θέμα της ονομασίας -. Και εμείς να τρέχουμε να κυρώσουμε τα μνημόνια».

«Έχουμε διπλωματικό πλεονέκτημα»

Στον αντίποδα, «ο πρωθυπουργός λέει «ευτυχώς που εμείς επί πέντε χρόνια δεν το έχουμε κάνει αυτό. Γιατί φοβόμασταν μια τέτοια εξέλιξη και προφανώς θέλαμε να έχουμε μια σειρά από μοχλούς αμύνης και υπεράσπισης των δικαιωμάτων της χώρας στην κατεύθυνση αυτή. Ένας από τους μοχλούς αμύνης ήταν το θέμα της κυρώσεως»», εξήγησε.

Κατά συνέπεια, συνέχισε ο Μάκης Βορίδης, «σήμερα βρισκόμαστε σε αυτή τη θέση, να έχουμε αυτό το διπλωματικό πλεονέκτημα». Αλλά έρχεται η αξιωματική αντιπολίτευση και «μας λέει ότι πρέπει να παραιτηθούμε». Ο υπουργός Επικρατείας έκλεισε την αναφορά του στο θέμα σημειώνοντας, ότι «εκείνοι αμφισβητούν την ονομασία. Και εμείς θα πρέπει να σπεύσουμε να κυρώσουμε, τι να πει κανείς…».

Η συνέντευξη έκλεισε με το θέμα των ευρωεκλογών. Στο ερώτημα ειδικότερα, αν πιστεύει πως υπάρχει κίνδυνος αλλαγής της ευρωπαϊκής ταυτότητας από την άνοδο της ακροδεξιάς, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε αρνητικά.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.