5 το πρωί: Νεκρός ο Ιρανός πρόεδρος – Η Χάγη ζητά τη σύλληψη Νετανιάχου και ηγέτη Χαμάς – Σταφυλόκοκκος στα σχολικά γεύματα

Συνετρίβη το προεδρικό ελικόπτερο που επεέβαινε ο Εμπραχίμ Ραϊσί, μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας και άλλα επτά άτομα με αποτέλεσμα να βρουν όλοι ακαριαίο θάνατο. Τα αίτια του δυστυχήματος ερευνώνται την ίδια στιγμή που ο Μοχαμάντ Μοχπέρ αναλαμβάνει μεταβατικός πρόεδρος.

1

Νεκρός ο Ιρανός πρόεδρος μετά από συντριβή ελικοπτέρου

  • Νεκρός ο Εμπραχίμ Ραϊσί: Ακαριαίο θάνατο βρήκε ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν καθώς και οι άλλοι επτά επιβαίνοντες του προεδρικού ελικοπτέρου που συνετρίβη χθες, Δευτέρα, καθώς διέσχιζε ορεινή περιοχή μέσα σε πυκνή ομίχλη. Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, Μοχαμάντ Μπαγερί, διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας για να διευκρινιστούν τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος, ωστόσο οι πρώτες ενδείξεις επικεντρώνονται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Από την πλευρά του το Ισραήλ αρνείται την οποιαδήποτε ανάμειξη στο περιστατικό.
  • Ποιος θα τον αντικαταστήσει; Σύμφωνα με το άρθρο 131 του Συντάγματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ο επόμενος προσωρινός πρόεδρος θα είναι ο πρώτος αντιπρόεδρος, δηλαδή ο Μοχαμάντ Μουχμπάρ, με την επιβεβαίωση του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη Αγιατολάχ Χαμενέϊ. Το Σύνταγμα προβλέπει ότι συμβούλιο, που αποτελείται «από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, τον επικεφαλής της δικαιοσύνης και τον πρώτο αντιπρόεδρο, πρέπει να οργανώσει εκλογές για νέο πρόεδρο μέσα σε διάστημα 50 ημερών».
  • Η επόμενη μέρα: Η άμεση πρόκληση για τον νέο ηγέτη θα είναι να ελέγξει όχι μόνο τις εσωτερικές διαφωνίες, αλλά και τις παραταξιακές απαιτήσεις στο εσωτερικό της χώρας, να ακολουθήσει πιο σκληρή γραμμή με τη Δύση και να πλησιάσει περισσότερο τη Ρωσία και την Κίνα. Η αιώνια πρόκληση για το Ιράν παραμένουν οι σχέσεις με το Ισραήλ, ενώ ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να λάβει μεγάλες αποφάσεις και για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

 

2

Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και ηγέτη Χαμάς ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

  • Οι κατηγορίες: Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζητά εντάλματα σύλληψης για τον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ και τον πόλεμο που ακολούθησε στη Γάζα. Παράλληλα, ζητά εντάλματα για τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ, καθώς και για δύο άλλους κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς.
  • Οι αντιδράσεις: Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ δήλωσε ότι η κίνηση του εισαγγελέα είναι «πέρα από εξωφρενική» και ενθαρρύνει τους τρομοκράτες σε όλο τον κόσμο, ενώ η Χαμάς υποστήριξε ότι η απόφαση «εξισώνει το θύμα με τον θύτη» και ζητά την ακύρωση του αιτήματος του εισαγγελέα. Όσον αφορά τις αντιδράσεις άλλων χωρών, το Βέλγιο χαιρετίζει την απόφαση, η Τσεχία την καταδικάζει και η Μ. Βρετανία δηλώνει πως η κίνηση αυτή «δεν βοηθά».
  • Τι πιστευόυν οι Έλληνες; Έρευνα της εταιρείας Good Affairs για το Βήμα δείχνει τη στάση των Ελλήνων σχετικά με τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Στην ερώτηση εάν φοβούνται μια πιθανή τρομοκρατική επίθεση στην Ελλάδα, οι Έλληνες πολίτες απαντούν πως όχι και μάλλον όχι σε ποσοστό 28% και 25% αντίστοιχα. Όσον αφορά τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου, στο σύνολο των ερωτηθέντων η αρνητική και μάλλον αρνητική άποψη ανέρχεται σε 63%.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Από σταφυλόκοκκο δηλητηριάστηκαν οι μαθητές στη Λαμία- Εντοπίστηκε στα σχολικά γεύματα

  • Κάηκε η επιχείρηση: Ολοσχερώς καταστράφηκε το εργοστάσιο της εταιρείας Γιαννίτση στην βιομηχανική περιοχή της Λαμίας από πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Κυριακής, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει διευκρινιστεί η αιτία. Η συγκεκριμένη εταιρεία, όπως και το εργοστάσιο, εμπλέκεται με τα σχολικά γεύματα που οδήγησαν στο νοσοκομείο μαθητές δημοτικών σχολείων έπειτα από δηλητηρίαση.
  • Παρέμβαση εισαγγελέα: Η ανώτατη εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, με παραγγελία της προς την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λαμίας, ζητά να διερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς που, κατέστρεψε την Κυριακή 19-5-2024 ολοσχερώς το εργοστάσιο σε συνάρτηση με το γεγονός της εμπλοκής του συγκεκριμένου εργοστασίου στη μαζικής τροφική δηλητηρίαση μαθητών την προηγούμενη εβδομάδα.
  • Βρέθηκε σταφυλόκοκκος: Το βακτήριο του σταφυλόκοκκου εντοπίστηκε σε δέκα δείγματα από τα σχολικά γεύματα, που εστάλησαν στο περιφερειακό εργαστήριο δημόσιας υγείας του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλία. Ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε τουλάχιστον 63 μαθητές από επτά διαφορετικά χολεία της περιοχής, οι γονείς των οποίων προχώρησαν άμεσα σε μηνύσεις.

 

4

Τα σενάρια για τη δολοφονία της 63χρονης στη Χαλκίδα

  • Ποια πρόσωπα εξετάζουν οι αρχές: Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για τον θάνατο της 63χρονης γυναίκας στη Χαλκίδα, μία εβδομάδα μετά το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης που έδειξε πως ο θάνατος προήλθε από πέντε πισώπλατες μαχαιριές που δέχτηκε στον αυχένα. Στο κάδρο της έρευνας βρίσκονται μια γυναίκα από το στενό περιβάλλον της 63χρονης και ένας άντρας που στο παρελθόν είχε απασχολήσει την αστυνομία και έχει ποινικό παρελθόν.
  • Αποτυπώματα και DNA: Από την έρευνα των Αρχών έχουν βρεθεί ορφανά αποτυπώματα στον χώρο του σπιτιού, τα οποία δεν ανήκουν ούτε στο θύμα, ούτε στην κόρη της, ούτε στη γυναίκα που πρόσεχε την 63χρονη. Επιπλέον, από το ειδικό κλιμάκιο ιχνηλατών της ΕΛ.ΑΣ. έχει βρεθεί DNA στον χώρο του εγκλήματός, το οποίο και αυτό, μαζί με τα αποτυπώματα, αναμένεται να ταυτοποιηθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ στην έρευνα των Αρχών μπαίνουν και τα δύο σκυλιά της οικογένειας.
  • Σκηνοθετημένος ο χώρος: Ιδιαίτερο βάρος και στην ανάλυση των τηλεφωνικών κλήσεων ρίχνει η ΕΛΑΣ, προκειμένου να δουν ποιος επικοινώνησε με ποιον το χρονικό διάστημα που προσδιορίζεται η δολοφονία, αλλά και να επιβεβαιώσουν άλλοθι. Η Αστυνομία έχει την αίσθηση ότι ο χώρος του εγκλήματος είναι σκηνοθετημένος, θεωρώντας ότι είναι «εικονική» η διάρρηξη και το σημείο από το οποίο, όπως υποστηρίζει η κόρη του θύματος, λείπουν τα χρήματα.

 

5

Πώς μεταδίδεται και πώς εκδηλώνεται ο παρβοϊός

  • Πώς μεταδίδεται ο ιός; Ο παρβοϊός Β19 μεταδίδεται κυρίως μέσω των αναπνευστικών εκκρίσεων (με μεγάλα  σταγονίδια που φτάνουν σε ακτίνα τα 2 μέτρα), οπότε προϋποθέτει στενή επαφή με άτομο που έχει λοίμωξη, ή επαφή με μολυσμένες επιφάνειες και εν συνεχεία μεταφορά του ιού με τα χέρια σε μύτη, μάτια και στόμα και πρόκληση λοίμωξης.
  • Ποια είναι τα συμπτώματα; Υπάρχει πυρετός και συμπτώματα ιογενούς λοίμωξης (κεφαλαλγία, πονόλαιμος, βήχας, ρινική συμφόρηση, επιπεφυκίτιδα) και ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα που αρχίζει από το πρόσωπο και προσομοιάζει με «χαστουκισμένα» μάγουλα, ενώ γύρω από το στόμα υπάρχει σχετική ωχρότητα. Ο ιός μπορεί να προκαλέσει επίσης πόνο στις αρθρώσεις, ενώ το 20% όσων έχουν προσβληθεί δεν έχουν συμπτώματα.
  • Πώς γίνεται η διάγνωση; Η υπόνοια νόσησης τίθεται από τον ιατρό με βάση την κλινική εικόνα και το χαρακτηριστικό εξάνθημα, ενώ η διάγνωση επιβεβαιώνεται με ειδική ορολογική εξέταση αίματος για την ανίχνευση αντισωμάτων έναντι του ιού, ή με μοριακή εξέταση του αίματος για την ανίχνευση του γονιδιακού υλικού του ιού (PCR).
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
myavis.gr
Ό,τι συμβαίνει, γιατί συμβαίνει
Το podcast του Βήματος εμβαθύνει καθημερινά με ρεπορτάζ και ανάλυση στις σημαντικότερες ειδήσεις