Ιράν: Ο Μοχαμάντ Μοχμπέρ στη θέση Ραϊσί – Ποιος είναι ο μεταβατικός πρόεδρος

Το προφίλ του Μοχαμάντ Μοχπέρ που θα αναλάβει μεταβατικός πρόεδρος στο Ιράν μετά τον θάνατο του Εμπραχίμ Ραϊσί - Προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν σε διάστημα 50 ημερών - Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Μετά τον θάνατο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος σκοτώθηκε χθες, Κυριακή, όταν συνετρίβη το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε, τη θέση του θα αναλάβει ο πρώτος αντιπρόεδρος Μοχαμάντ Μοχμπέρ.

Ραγδαίες αναμένεται να είναι οι πολιτικές εξελίξειςενώ προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν σε διάστημα 50 ημερών.

Το άρθρο 131 του Συντάγματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας προβλέπει ότι «σε περίπτωση θανάτου, αποπομπής, παραίτησης, απουσίας ή ασθένειας του προέδρου, που διαρκεί περισσότερους από δύο μήνες», «ο πρώτος αντιπρόεδρος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του».

Τη διαδικασία πρέπει «να εγκρίνει ο ανώτατος ηγέτης» του Ιράν, ο οποίος τώρα είναι ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, διευκρινίζει το άρθρο.

Το Σύνταγμα προβλέπει ότι συμβούλιο, που αποτελείται «από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, τον επικεφαλής της δικαιοσύνης και τον πρώτο αντιπρόεδρο, πρέπει να οργανώσει εκλογές για νέο πρόεδρο μέσα σε διάστημα 50 ημερών».

Ποιος είναι ο Μοχαμάντ Μοχμπέρ

Ως αντιπρόεδρος του Ιράν, ο Μοχαμάντ Μοχμπέρ αναμένεται να γίνει ο προσωρινός πρόεδρος της χώρας, ο οποίος θα βοηθήσει στην οργάνωση των εκλογών που θα πρέπει να διεξαχθούν εντός 50 ημερών από τον θάνατο του προέδρου.

Γεννημένος την 1η Σεπτεμβρίου του 1955, ο Μοχμπέρ, όπως και ο Εμπραχίμ Ραϊσί, θεωρείται ότι βρίσκεται κοντά στον ανώτατο ηγέτη Χαμενεΐ, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο σε όλα τα θέματα του κράτους. Ο Μοχμπέρ έγινε αντιπρόεδρος το 2021, όταν ο Ραϊσί εξελέγη πρόεδρος.

Ο Μοχμπέρ ήταν προηγουμένως επικεφαλής του Setad, ενός επενδυτικού ταμείου που συνδέεται με τον ανώτατο ηγέτη.

Η Setad, το πλήρες όνομα της οποίας είναι Setad Ejraiye Farmane Hazrate Emam ιδρύθηκε βάσει εντολής που εξέδωσε ο ιδρυτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ο προκάτοχος του Χαμενεΐ, Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί. Διέταξε τους βοηθούς του να πουλήσουν και να διαχειριστούν ακίνητα που εγκαταλείφθηκαν μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 και να διοχετεύσουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Το 2010, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμπεριέλαβε τον Μοχμπέρ σε κατάλογο προσώπων στους οποίους επέβαλε κυρώσεις για φερόμενη εμπλοκή σε «δραστηριότητες πυρηνικών ή βαλλιστικών πυραύλων». Ωστόσο, δύο χρόνια αργότερα, τον αφαίρεσε από τον κατάλογο.

Το 2013, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ πρόσθεσε τη Setad και 37 εταιρείες που εποπτεύει σε κατάλογο οντοτήτων στις οποίες επιβάλλονται κυρώσεις.

Μάλιστα, ο Mokhber ήταν μέλος μιας ομάδας Ιρανών αξιωματούχων που επισκέφθηκαν τη Μόσχα τον Οκτώβριο και συμφώνησαν να προμηθεύσουν πυραύλους SSM και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον ρωσικό στρατό.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.