Οι τελετές για την κηδεία του προέδρου του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος σκοτώθηκε την Κυριακή σε συντριβή ελικοπτέρου, θα ξεκινήσουν αύριο Τρίτη 21/05 από την πόλη Ταμπρίζ, στα βορειοδυτικά, ανακοίνωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο Irna.

Η νεκρώσιμος ακολουθία για τον πρόεδρο και τα πρόσωπα που τον συνόδευαν στο ταξίδι του θα γίνει αύριο το πρωί στις 9.30 (τοπική ώρα, 08.00 ώρα Ελλάδας) στην Ταμπρίζ και στη συνέχεια οι σοροί θα μεταφερθούν στην Τεχεράνη, όπου θα συνεχιστούν οι τελετές, ανέφερε το πρακτορείο, επικαλούμενο τον υπουργό Εσωτερικών Αχμάντ Βαχιντί.

Έρευνα για τα αίτια της συντριβής

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, Μοχαμάντ Μπαγερί, διέταξε σήμερα τη διεξαγωγή έρευνας για τα αίτια της συντριβής του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί και η συνοδεία του, μετέδωσε το πρακτορείο Isna.

Ο Μπαγερί διέταξε «μια επιτροπή υψηλόβαθμων αξιωματικών» να ξεκινήσει έρευνα για τα αίτια της συντριβής του προεδρικού αεροσκάφους, από την οποία σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ήταν ο πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν.

Τα συντρίμμια του ελικοπτέρου, το οποίο χάθηκε χθες Κυριακή, εντοπίστηκαν σήμερα τα ξημερώματα στην πλαγιά ενός βουνού όπου κατέπεσε, για άγνωστο ακόμη λόγο. Το ελικόπτερο πετούσε κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Ενός λεπτού σιγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τήρησε σήμερα ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν.

Το ΣΑ «εκφράζει τα συλλυπητήριά του και τη συμπαράστασή του στις οικογένειές τους και στον λαό της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν», δήλωσε ο πρεσβευτής της Μοζαμβίκης Πέντρο Κομισάριο Αφόνσον, προεδρεύων του ΣΑ.

Έπειτα όλοι εκπρόσωποι σηκώθηκαν, και στάθηκαν όρθιοι, συμπεριλαμβανομένου του αναπληρωτή πρέσβη των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γουντ, τηρώντας ενός λεπτού σιγή.

Συλλυπητήρια από το ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στο λαό του Ιράν για το θάνατο του Προέδρου και του Υπουργού Εξωτερικών του που έχασαν τη ζωή τους στη συντριβή του ελικοπτέρου.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Φάρα Ντακλαλάχ, με ανάρτησή της στην πλατφόρμα «Χ», αναφέρει τα εξής:

«Τα συλλυπητήριά μας στον λαό του Ιράν για το θάνατο του Προέδρου Ραϊσί, του Υπουργού Εξωτερικών Αμιραμπντολαχιάν και άλλων που έχασαν τη ζωή τους στη συντριβή του ελικοπτέρου».

Τα συλλυπητήρια της ΕΕ και από τον Μπορέλ

O Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε μέσω της πλατφόρμας «Χ» ότι η ΕΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά της για το θάνατο του Προέδρου του Ιράν και του Υπουργού Εξωτερικών του.

Στην ανακοίνωση της διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει τα συλλυπητήριά της για το θάνατο του Προέδρου της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, του υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν και άλλων Ιρανών αξιωματούχων που βρίσκονταν στην τραγική συντριβή του ελικοπτέρου την Κυριακή. Η ΕΕ εκφράζει τα συλλυπητήρια της στις οικογένειες όλων των θυμάτων και στους Ιρανούς πολίτες που επλήγησαν.»

Είχε προηγηθεί το μήνυμα μέσω του «Χ» του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στο οποίο τονίζεται: «Η ΕΕ εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια για το θάνατο του προέδρου Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών Αμιραμπντολαχιάν, καθώς και άλλων μελών της αντιπροσωπείας και του πληρώματος σε δυστύχημα με ελικόπτερο. Η σκέψη μας είναι στις οικογένειες».

Πενθήμερο εθνικό πένθος

«Κηρύσσω πενθήμερο εθνικό πένθος και εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στον αγαπητό ιρανικό λαό», σημείωσε ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν σε ανακοίνωση που εξέδωσε μερικές ώρες μετά την αναγγελία του θανάτου του προέδρου της χώρας.

Ο μεταβατικός πρόεδρος

Μετά τον θάνατο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, τη θέση του θα αναλάβει ο πρώτος αντιπρόεδρος Μοχαμάντ Μοχμπέρ.

Ραγδαίες αναμένεται να είναι οι πολιτικές εξελίξεις, ενώ προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν σε διάστημα 50 ημερών.

Το άρθρο 131 του Συντάγματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας προβλέπει ότι «σε περίπτωση θανάτου, αποπομπής, παραίτησης, απουσίας ή ασθένειας του προέδρου, που διαρκεί περισσότερους από δύο μήνες, ο πρώτος αντιπρόεδρος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του».

Τη διαδικασία πρέπει «να εγκρίνει ο ανώτατος ηγέτης» του Ιράν, ο οποίος τώρα είναι ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, διευκρινίζει το άρθρο.

Το Σύνταγμα προβλέπει ότι συμβούλιο, που αποτελείται «από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, τον επικεφαλής της δικαιοσύνης και τον πρώτο αντιπρόεδρο, πρέπει να οργανώσει εκλογές για νέο πρόεδρο μέσα σε διάστημα 50 ημερών».