Το Ισραήλ δεν είχε ανάμιξη στον θάνατο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί σε συντριβή ελικοπτέρου στην οποία σκοτώθηκαν και μέλη της συνοδείας του, δήλωσε σήμερα Ισραηλινός αξιωματούχος στο Reuters.

«Δεν ήμασταν εμείς», δήλωσε ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Το χρονικό

Οι πρώτες πληροφορίες που μετέδωσαν τα Μέσα του Ιράν σχετικά με την τύχη όσων επέβαιναν στο ελικόπτερο Bell 212 φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται. O αντιπρόεδρος της χώρας σε ανάρτησή του επιβεβαιώνει τον θάνατο του Εμπραχίμ Ραϊσί, αλλά και όλων όσων ήταν στο μοιραίο ελικόπτερο.

Συνολικά εννιά άτομα ήταν στο ελικόπτερο που συνετρίβη. Πέρα από τον Ιρανό πρόεδρο στο Bell 212 ήταν και ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν. Επιπρόσθετα σε αυτό βρίσκονταν ο κυβερνήτης της επαρχίας του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν Μαλέκ Ραχματί, ο ιμάμης της προσευχής της Παρασκευής της Ταμπρίζ, Mohammad Ali Alehashem καθώς και ένας πιλότος, ο συγκυβερνήτης, ο αρχηγός πληρώματος, ο επικεφαλής ασφαλείας και ένας άλλος σωματοφύλακας.

Το σημείο που κατέπεσε το ελικόπτερο του Ιρανού προέδρου.

Χειριστής drone εξετάζει το σημείο της συντριβής

Τι δείχνουν οι πρώτες ενδείξεις για το δυστύχημα

Την ίδια ώρα πιλότοι μιλώντας για τις πρώτες ενδείξεις σχετικά με το δυστύχημα τονίζουν, πως αν δεν υπήρξε κάποια μηχανική βλάβη, οι καιρικές συνθήκες ήταν εκείνες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο. Η ομίχλη σε συνδυασμό με τις συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή έκαναν εξαιρετικά δύσκολο το έργο για τον πιλότο.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα ελικόπτερα, σε αντίθεση με τα αεροπλάνα είναι δύσκολο να πετάξουν πάνω από τα σύννεφα. Έτσι η χαμηλή ορατότητα που δεδομένα υπήρχε στην περιοχή έπαιξε καθοριστικό ρόλο.

Ποιος ήταν ο Εμπραχίμ Ραϊσί

Γεννημένος το 1960 απέκτησε διδακτορικό στη Νομική από το Πανεπιστήμιο Shahid Motahari. Ξεκίνησε την καριέρα του ως εισαγγελέας στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και ανήλθε από γενικός εισαγγελέας της Τεχεράνης το 1994 σε ανώτατο δικαστήριο της χώρας μέχρι το 2019.

Τα δύο χρόνια του στο «τιμόνι» της ανώτατης δικαιοσύνης του Ιράν χαρακτηρίστηκαν από την εντεινόμενη καταστολή των διαφωνούντων και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ιράν.

Ο Ραΐσι έγινε πρόεδρος του Ιράν στις 19 Ιουνίου 2021, αφού κέρδισε τις ιστορικά μη ανταγωνιστικές προεδρικές εκλογές. Πολλοί Ιρανοί με μεταρρυθμίσεις είχαν αρνηθεί να συμμετάσχουν σε εκλογές που θα υπήρχε προκαθορισμένο συμπέρασμα. Η συνολική προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν μόλις 48,8% – η χαμηλότερη από την ίδρυση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν το 1979.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στον Ραΐσι τον Νοέμβριο του 2019, επικαλούμενος τη συμμετοχή του στην «επιτροπή θανάτου» του 1988 ως εισαγγελέας, -σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών- που υποδηλώνει ότι το δικαστικό σώμα του Ιράν ενέκρινε την εκτέλεση τουλάχιστον εννέα παιδιών μεταξύ 2018 και 2019.

Είναι ο πρώτος εκλεγμένος Ιρανός ηγέτης που βρίσκεται υπό τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Τον Ιούνιο του 2021, έτρεξε εναντίον του προκατόχου του, πρώην προέδρου Χασάν Ροχανί, ενός μετριοπαθούς, και κέρδισε 18 εκατομμύρια από τα σχεδόν 29 εκατομμύρια ψηφοδέλτια. Η ορκωμοσία του φάνηκε να σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας, πιο σκληρής εποχής που θα μπορούσε να προαναγγέλλει σημαντικές αλλαγές στις πολιτικές της Ισλαμικής Δημοκρατίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Θεωρείται σκληροπυρηνικός στις θέσεις του έναντι των ΗΠΑ και της Δύσης γενικότερα. Το 2016, διορίστηκε στην ηγεσία του ιδρύματος Astan Quds Razavi, μιας φιλανθρωπικής εταιρείας και εταιρείας χαρτοφυλακίων που διαχειρίζεται ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων στο Ιράν και διαδραματίζει σημαντικό οικονομικό και πολιτικό ρόλο στη χώρα.

Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα η ιρανική κυβέρνηση

Η κυβέρνηση θα έχει σήμερα «έκτακτη συνεδρίαση», μετέδωσε παράλληλα το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω σχετικά με την ώρα κατά την οποία θα διεξαχθεί και τα θέματα που θα συζητηθούν.

Το ιρανικό Σύνταγμα προβλέπει ότι ο πρόεδρος της χώρας αντικαθίσταται στην περίπτωση θανάτου του από τον πρώτο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον Μοχαμάντ Μοχμπέρ στην προκειμένη περίπτωση, ενώ στη συνέχεια προβλέπει τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών σε διάστημα 50 ημερών.

Το Χρηματιστήριο της Τεχεράνης έκλεισε σήμερα μετά την αναγγελία του θανάτου του προέδρου Ραϊσί, ενημέρωσε μέλος του διοικητικού του συμβουλίου, ο Ρεζά Εϊβαζλού, το οποίο επικαλέστηκε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

Το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο Ιρανός πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αμίρ Αμπντολαχιάν μαζί με επτά άλλους επιβάτες και μέλη του πληρώματος χάθηκε χθες, Κυριακή, από τα ραντάρ καθώς πετούσε πάνω από απόκρημνη και δασώδη περιοχή στο βορειοδυτικό Ιράν εν μέσω δυσμενών καιρικών συνθηκών, με βροχή και πυκνή ομίχλη. Τα συντρίμμια του βρέθηκαν σήμερα την αυγή σε πλαγιά βουνού.