Με τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας να συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, την ώρα που η διεθνής κοινότητα εκφράζει την έντονη ανησυχία της σχετικά με την κατάσταση του άμαχου πληθυσμού στον παλαιστινιακό θύλακα, έρευνα της Good Affairs καταγράφει τη στάση των Ελλήνων πολιτών γύρω από τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, τους πρωταγωνιστές τους αλλά και το κατά πόσο αυτά θα επηρεάσουν τη χώρα μας το επόμενο διάστημα.

Πιθανή τρομοκρατική ενέργεια και έξαρση μεταναστευτικών ροών

Αναλυτικότερα, στην ερώτηση εάν φοβούνται μια πιθανή τρομοκρατική επίθεση στην Ελλάδα, οι Έλληνες πολίτες απαντούν πως όχι και μάλλον όχι σε ποσοστό 28% και 25% αντίστοιχα. Από την άλλη οι απαντήσεις ναι και μάλλον συγκεντρώνουν ποσοστό 24 και 20% αντίστοιχα.

Από την άλλη πλευρά, συντριπτικές είναι οι απαντήσεις υπέρ της πιθανής έξαρσης των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας, με ποσοστό 74% να απαντάει ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί. Μόλις το 24% απαντάει όχι και μάλλον όχι.

Η άποψη για την Παλαιστινιακή αρχή

Όσον αφορά τη γνώμη των ερωτηθέντων σε σχέση με την Παλαιστινιακή αρχή, οι απαντήσεις είναι μοιρασμένες, με το 44% να απαντάει πως είχε θετική άποψη και συνεχίζει να έχει, το 24% να απαντάει πως είχε θετική άποψη αλλά όχι ποια, ενώ ένα άλλο 24% απαντάει πως δεν είχε θετική άποψη έτσι κι αλλιώς και αυτό συνεχίζει να ισχύει.

Την ίδια ώρα, όσον αφορά τα συγκεκριμένα δημογραφικά χαρακτηριστικά των ερωτηθέντων φαίνεται πως οι γυναίκες έχουν περισσότερο θετική άποψη για την Παλαιστίνη από τους άνδρες (56% έναντι 44%). Εκεί όμως που παρατηρούνται οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ των απαντήσεων είναι στο ηλικιακό αλλά και ιδεολογικό φάσμα. Όσον αφορά το ηλικιακό παρατηρείται μεγάλη απόκλιση στη θετική στάση για την Παλαιστίνη μεταξύ της ηλικιακής ομάδας 55+ (46%) και εκείνης των 17-35 (36%).  Οι ηλικίες 35-55 καταγράφουν θετική στάση σε ποσοστό 41%.

Ακόμα μεγαλύτερη διαφορά παρατηρείται με βάση την ιδεολογική διαφοροποίηση των υποψηφίων: Όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί  απαντούν πως έχουν θετική άποψη για την Παλαιστίνη σε ποσοστό 74%. Την ίδια ώρα στους κεντρώους καταγράφεται ποσοστό 40%, ενώ στους μόλις 24%.

Η γνώμη για τον Νετανιάχου και οι ιδεολογικές διακυμάνσεις της

Ανάλογες είναι και οι απαντήσεις που αφορούν τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου, καθώς στο σύνολο των ερωτηθέντων οι αρνητική και μάλλον αρνητική άποψη ανέρχεται σε 63%.  Διαφοροποίηση παρατηρείται και με βάση το φύλο, καθώς στους άνδρες οι αρνητικές απόψεις αγγίζουν το 51% ενώ στις γυναίκες το 74%.  Τεράστια είναι η διαφορά μεταξύ των ψηφοφόρων διαφορετικών παρατάξεων, με τους αριστερούς να έχουν αρνητική άποψη σε ποσοστό 95%, τους κεντρώους 57% και τους δεξιούς 36%. Μικρότερη είναι η διαφοροποίηση όσον αφορά τις ηλικιακές ομάδες, καθώς αρνητική άποψη έχει το 65% των 17-35, το 64% των 35-55 και το 62% των 55+.

Τέλος, απαντώντας στην ερώτηση για το εάν θεωρεί το Ισραήλ μία χώρα σύμμαχο της Ελλάδας, το 61% απαντά ναι και μάλλον ναι, ενώ όχι και μάλλον όχι μόλις το 37%.