«Στο κλειστό γήπεδο του Γαλατσίου δεν έπεφτε καρφίτσα. Την περασμένη Κυριακή βρέθηκαν εκεί περίπου 7.000 Αλβανοί και Αλβανίδες για να παρακολουθήσουν την ομιλία του πρωθυπουργού τους, τον οποίο υποδέχθηκαν στη σκηνή φωνάζοντας ρυθμικά το όνομά του», γράφει η tagesschau για την πρόσφατη ομιλία του Έντι Ράμα στην Αθήνα.

«Για τους Αλβανούς της Ελλάδας ο πρωθυπουργός Ράμα είναι κάτι σαν ποπ σταρ. Έξω από την αίθουσα αυτή όμως ο Ράμα δεν είναι ένας ιδιαιτέρως ευπρόσδεκτος επισκέπτης. […] Πολλοί θεωρούν την επίσκεψή του στην Αθήνα ως πρόκληση, σε μία περίοδο που οι σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας είναι χειρότερες απ’ όσο ήταν εδώ και πολύ καιρό.

Η ελληνική «απειλή»


Το γεγονός αυτό οφείλεται στην υπόθεση Μπελέρη. […] Εδώ και μήνες ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης απαιτούσε από την αλβανική κυβέρνηση την αποφυλάκιση του Μπελέρη, απειλώντας ακόμη και να αναγάγει την υπόθεση σε ευρωπαϊκό ζήτημα, […] υπονοώντας επιπλέον πως η Ελλάδα θα μπορούσε να εμποδίσει και την είσοδο της Αλβανίας στην ΕΕ.

Πάντως η αλβανική κυβέρνηση δεν έχει αντιδράσει ακόμη στην απειλή αυτή. Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός Ράμα τονίζει επανειλημμένα πως η χώρα του είναι ένα κράτος δικαίου με ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Και η ΕΕ δεν έχει προφανώς κανέναν λόγο να εμπλακεί στην υπόθεση.

«Η Ελλάδα να διευκολύνει την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ»

Rama Athens

Πριν από περίπου έναν μήνα ο Μητσοτάκης έκανε το επόμενο βήμα, ανακοινώνοντας τον Μπελέρη ως υποψήφιο με τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία στις ερχόμενες ευρωεκλογές», με τους ειδικούς να εκτιμούν πως η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει έτσι «να τραβήξει τη διεθνή προσοχή στην υπόθεση». Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει επ’ αυτού στην tagesschau πως «δεν πρόκειται για μία πολύ έξυπνη ενέργεια. Η Ελλάδα θα έπρεπε να διευκολύνει τον δρόμο της Αλβανίας προς την ΕΕ, όπως και των υπολοίπων κρατών των Δυτικών Βαλκανίων. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να υπάρχει σταθερότητα, δημοκρατία και ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή – και σε αυτό θα έπρεπε να εστιάζει και η ελληνική πολιτική. Πρώτα στην Ευρώπη και δευτερευόντως στην επίλυση των διμερών προβλημάτων».

Το μήνυμα της ομιλίας Ράμα


Αυτό είναι το μήνυμα και της ομιλίας του Έντι Ράμα: «Ας μη γίνουμε εχθροί, ας μην τσακωνόμαστε. […] Ζήτω η Αλβανία! Ζήτω η Ελλάδα! Ζήτω η δημοκρατική Ευρώπη!» «Μέσα στην αίθουσα στο Γαλάτσι ακούστηκε ο ευρωπαϊκός ύμνος, ενώ κυμάτιζαν σημαίες της Αλβανίας και της ΕΕ. Όλοι οι παρευρισκόμενοι φαίνονταν να βρίσκονται μία ανάσα από την Ευρώπη. Χωρίς την υποστήριξη της Ελλάδας όμως η Αλβανία μπορεί να δυσκολευτεί πολύ στον δρόμο της προς την ΕΕ», καταλήγει η γερμανική ιστοσελίδα.