Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση του θανάτου του προέδρου του Ιράν, Εμπρχίμ Ραϊσί που έχασε τη ζωή του ύστερα από τη συντριβή του ελικοπτέρου που επέβαινε μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν και επτά ακόμα άτομα.
Ο Ραϊσί, έχοντας μακρά θητεία δικαστικού, ήρθε στο παγκόσμιο προσκήνιο στις 18 Ιουνίου του 2021 όταν επικράτησε στις εκλογές και ανέλαβε έτσι την προεδρία του Ιράν.
Γράφουν «ΤΟ ΒΗΜΑ» και η Μαριλένα Γεραντώνη την 1η Αυγούστου 2021:
«Στις ΗΠΑ, η νίκη του υπερσυντηρητικού σιίτη κληρικού Εμπραχίμ Ραϊσί στις προεδρικές εκλογές της 18ης Ιουνίου στο Ιράν πέρασε στα ψιλά γράμματα. Στην Ευρώπη, ούτε ένας ηγέτης δεν σήκωσε το τηλέφωνο για να τον συγχαρεί. Ο Ραϊσί άλλωστε επικράτησε σε μια αναμέτρηση που χαρακτηρίστηκε από ύποπτες διαδικασίες για τον αποκλεισμό υποψηφίων ενώ η αποχή ξεπέρασε το 51% επειδή οι ψηφοφόροι των αποκλεισμένων δεν προσήλθαν στην κάλπη.
Ο εκλεκτός των μουλάδων
»Ο νεοεκλεγείς Ραϊσί είναι νέος παίκτης στην πολιτική αρένα, πλην όμως χρόνια εκλεκτός των μουλάδων και ένας από τους βασικούς εκπροσώπους των ριζοσπαστικών συντηρητικών κύκλων του θεοκρατικού καθεστώτος. Αναλαμβάνει την προεδρία της Ισλαμικής Δημοκρατίας, δηλαδή τη δεύτερη υψηλότερη θέση μετά τον ανώτατο ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ στις 5 Αυγούστου και αναμένεται να έχει σημαντική επιρροή σε ζητήματα εγχώριας και εξωτερικής πολιτικής, με κορωνίδα τη συμφωνία για τα πυρηνικά.
Mαύρη σελίδα
»Στη σιιτική παράδοση όποιος φοράει μαύρο τουρμπάνι, όπως ο Ραϊσί, αναγνωρίζεται ως απόγονος του Προφήτη Μωάμεθ. Απόλυτα προσηλωμένος στους ανώτερους κληρικούς, ο Ραϊσί ήδη προβάλλεται ως πιθανός διάδοχος του 81χρονου Αγιατολάχ Χαμενεΐ.
»Ο σκληροπυρηνικός δικαστής, που η Δύση κατηγορεί για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γεννήθηκε το 1960 στη βορειοανατολική πόλη Μασχάντ από θρησκευόμενη οικογένεια. Με διδακτορικό στο Δίκαιο και στη νομολογία από το Πανεπιστήμιο Μοταχάρι της Τεχεράνης, ανέβηκε γρήγορα τα σκαλιά του δικαστικού σώματος και ανέλαβε υψηλόβαθμες θέσεις.
»Σε ηλικία μόλις 20 ετών, διορίστηκε εισαγγελέας της πόλης Καράζ κοντά στην πρωτεύουσα και το 1985 ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή εισαγγελέα του επαναστατικού δικαστηρίου της Τεχεράνης. Το 2016 ο Αγιατολάχ τον έχρισε επικεφαλής του ισχυρού φιλανθρωπικού ιδρύματος που διαχειρίζεται το μαυσωλείο του ιμάμη Ρεζά στην πόλη Μασχάντ καθώς και την τεράστια ακίνητη περιουσία του, ενώ το 2019 διορίστηκε επικεφαλής της Δικαστικής Αρχής.
»Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος «οφείλει την εξέχουσα θέση του σε μια εκστρατεία φαινομενικά καθοδηγούμενη από τα πιο υψηλά κέντρα εξουσίας στο Ιράν που στοχεύει να τον απεικονίσει ως ένα πρόσωπο ταπεινό, λογικό και κατά της διαφθοράς» σχολιάζει ο δημοσιογράφος Γιαγκούμπ Φαζελί του Al Arabiya. Ο ίδιος αυτοπροβάλλεται ως αυτός που θα καταπολεμήσει τη διαφθορά και την ανισότητα αλλά και θα επιλύσει τα οικονομικά προβλήματα του Ιράν.
»Το όνομά του ωστόσο είναι συνδεδεμένο με μια μαύρη σελίδα της σύγχρονης ιστορίας της χώρας, τη μαζική εκτέλεση περίπου πέντε χιλιάδων πολιτικών κρατούμενων το 1988. Φέρεται ως ένας από τους τέσσερις δικαστές (η ομάδα αυτή έγινε γνωστή ως «επιτροπή θανάτου») που επέβλεψαν τη μυστική μαζική εκτέλεση, εξαιτίας της οποίας το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ του επέβαλε κυρώσεις.
»Το γεγονός ότι ο Ραϊσί ανέβηκε στην προεδρία αντί να διερευνηθεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, δολοφονίες, βίαιες εξαφανίσεις και βασανιστήρια είναι μια θλιβερή υπενθύμιση ότι η ατιμωρησία κυριαρχεί στο Ιράν» σχολιάζει η Ανιές Καλαμάρ, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας».