Στο κεντρικό ξέφωτο μιας απότομης κεκλιμένης φυτείας κακάο, που περιβάλλεται από δέντρα που στάζουν με παχιά πράσινα λοβούς, ο Brice-Armel Konan σήκωσε το smartphone του προς το ουρανό και έσωσε τις συντεταγμένες της τοποθεσίας του σε μια εφαρμογή. Το αγρόκτημα, υπολόγισε, ήταν 1,4 μίλια από το πλησιέστερο δάσος. «Αυτό θα πρέπει να είναι χαμηλού κινδύνου»,  είπε, σύμφωνα με την WSJ.

Είναι μια σκηνή που επαναλαμβάνεται σε όλο το έθνος της Δυτικής Αφρικής, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη μεγαλύτερη στον κόσμο παραγωγό κακάο, καθώς ξεκινά ένα γιγαντιαίο πείραμα με σκοπό να κάνει τη σοκολάτα περισσότερο αειφόρο. Η επιτυχία του θα καθορίσει εάν η σοκολάτα θα γίνει πιο ακριβή, την ώρα που ήδη οι αυξήσεις τιμών στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια είναι από τις υψηλότερες.

Στο επίκεντρο αυτών των προσπαθειών βρίσκεται ένας νέος νόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιδιώκει να προστατεύσει τα παγκόσμια τροπικά δάση, τα οποία έχουν συρρικνωθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της επέκτασης της γης

Χρησιμοποιείται για την καλλιέργειες όπως το κακάο, το φοινικέλαιο και ο καφές ή για την εκτροφή βοοειδών. Επειδή η ΕΕ είναι η μεγαλύτερη αγορά σοκολάτας στον κόσμο, εισάγοντας περισσότερους από τους μισούς κόκκους κακάο στον κόσμο, ο νόμος θα ισχύει επίσης για παγκόσμιους γίγαντες ζαχαροπλαστικής όπως η Mars με έδρα τις ΗΠΑ, ο κατασκευαστής των M&M’s ή η Nestlé με έδρα την Ελβετία.

Τι θα πρέπει να αποδείξουν οι παραγωγοί κακάο

Από τις 30 Δεκεμβρίου, οι σοκολατοποιοί που πωλούν ή παράγουν στην ΕΕ θα πρέπει να το αποδείξουν πως το κακάο που χρησιμοποιούν δεν καλλιεργήθηκε σε γη κομμένη από δάση από τα τέλη του 2020. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι κάθε μπουκιά κακάο που εισέρχεται στο μπλοκ θα πρέπει να συνδέεται με τις συντεταγμένες GPS του αγροκτήματος όπου συγκομίστηκε.

Η πρωτοβουλία της ΕΕ αποτελεί μέρος ενός αυξανόμενου κινήματος για την παραγωγή πρώτων υλών – συμπεριλαμβανομένων γεωργικών προϊόντων και ορυκτά που χρησιμοποιούνται σε smartphones και ηλεκτρικά αυτοκίνητα – ανιχνεύσιμων με στόχο την μείωσης των πιθανών βλαβών που προκαλούν στο περιβάλλον και τους τοπικούς πληθυσμούς.

Αυτή η προσπάθεια της ΕΕ δεν θα είναι εύκολη. Δεν υπάρχει κεντρική βάση δεδομένων για τις διάφορες πρωτοβουλίες χαρτογράφησης. Ορισμένες εκμεταλλεύσεις μπορεί να έχουν χαρτογραφηθεί πολλές φορές, ενώ για άλλες δεν έχουν καταγραφεί ποτέ οι συντεταγμένες τους.

Την νύφη πληρώνουν οι καταναλωτές

Για τους καταναλωτές, ο νόμος της ΕΕ δεν θα μπορούσε να είχε έρθει σε χειρότερη στιγμή. Ο ασυνήθιστα ζεστός και ξηρός καιρός κατά την περίοδο των βροχών και ο υγρός καιρός κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου έχουν πλήξει τις συγκομιδές σε όλη τη Δυτική Αφρική, την πηγή του 70% των κόκκων κακάο στον κόσμο.

Τα αποθέματα αυτή τη σεζόν αναμένεται να είναι τα χαμηλότερα των τελευταίων 45 ετών, καθώς η ζήτηση ξεπερνά την προσφορά για τέταρτη συνεχόμενη σεζόν. Τα hedge funds και άλλοι κερδοσκόποι έμποροι έχουν συσσωρευτεί στην αγορά, στοιχηματίζοντας ότι οι ελλείψεις θα έστελαν τις τιμές υψηλότερα. Καθαρές long θέσεις σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κακάο – ή στοιχήματα ότι οι τιμές θα αυξηθούν – ήταν στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας στα τέλη Ιανουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων.

Στα ουράνια οι τιμές

Για να αυξήσουν τις συγκομιδές τους τώρα, οι αγρότες θα πρέπει να επενδύσουν περισσότερο σε πράγματα όπως τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα, λένε οι ειδικοί της βιομηχανίας. Και αντί απλώς να καθαρίζουν νέα γη για καλλιέργειες, οι αγρότες θα πρέπει να χρησιμοποιούν ορθές γεωργικές πρακτικές όπως το κλάδεμα και η αντικατάσταση των γερασμένων δέντρων με νέα σπορόφυτα. Για να παρακινηθούν οι αγρότες να το κάνουν αυτό, λένε οι ειδικοί της βιομηχανίας, οι τιμές του κακάο πρέπει να παραμείνουν υψηλές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

“Κανείς δεν περιμένει πραγματικά ότι η τιμή θα μειωθεί γρήγορα σύντομα”, δήλωσε ο Antonie Fountain, διευθύνων σύμβουλος του δικτύου Voice, μιας ένωσης οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που εργάζονται σε βιώσιμο κακάο με έδρα τις Κάτω Χώρες. «Ο τομέας είναι επιτέλους στο σημείο που βρισκόμαστε αναγνωρίζοντας ότι πρέπει να πληρώσουμε περισσότερα για βιώσιμο κακάο».

Πηγή: Ot.gr