Καιρός: Σε κλοιό αφρικανικής σκόνης και σήμερα – Πού θα ρίξει λασποβροχές

Αποπνικτική θα είναι και σήμερα Κυριακή η ατμόσφαιρα λόγω της αφρικανικής σκόνης - Πότε υποχωρεί το φαινόμενο.

Αφρικανική σκόνη, υγρασία, λασποβροχές και υψηλές θερμοκρασίες συνθέτουν ένα αποπνικτικό καιρικό κοκτέιλ και σήμερα Κυριακή (19/5). Ο Αττικός ουρανός έχει «εξαφανιστεί» και το φαινόμενο φαίνεται ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι και την Τετάρτη.

Σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σήμερα στην Αττική αναμένουμε λίγες νεφώσεις παροδικά πυκνότερες και αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια και ανατολικά τμήματα θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Τοπικές βροχές αναμένονται τις πρωινές ώρες στη Μακεδονία, στη Θράκη και πιθανόν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ενώ τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα ορεινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Κεντρικής και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου.

Λόγω της σκόνης, στις περιοχές που θα εκδηλωθούν φαινόμενα θα δημιουργηθεί λασποβροχή.

Οι συστάσεις του Υπουργείου Υγείας

Εγκύκλιο μέτρων προστασίας από την αφρικανική σκόνη εξέδωσε το υπουργείο Υγείας. Συγκεκριμένα, συστήνεται η λήψη των ακόλουθων μέτρων προφύλαξης του πληθυσμού:

  • Παραμονή σε κλειστούς χώρους. Σε περίπτωση όπου κατοικημένες περιοχές βρίσκονται εντός της ζώνης εκδήλωσης του επεισοδίου κι επηρεάζονται από τη μεταφορά της σκόνης προτείνεται η ελάττωση των άσκοπων μετακινήσεων και η παραμονή σε κλειστούς χώρους χωρίς απευθείας επικοινωνία με τον εξωτερικό αέρα (κλείσιμο παραθύρων, πορτών και λοιπών διόδων αέρα προς το εσωτερικό).
  • Εφόσον οι κατοικίες διαθέτουν σύστημα κλιματισμού, προτείνεται η χρήση του στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η επιβάρυνση της ποιότητας του αέρα στους εσωτερικούς χώρους. Η επιλογή εισαγωγής «φρέσκου αέρα» που παρέχεται από ορισμένα συστήματα κλιματισμού πρέπει να απενεργοποιείται κατά τη διάρκεια του επεισοδίου για να αποφευχθεί η εισροή καπνού από το εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, είναι απαραίτητη η σωστή συντήρηση των φίλτρων των συστημάτων κλιματισμού.
  • Μείωση των πηγών ρύπανσης του εσωτερικού αέρα εντός του σπιτιού. Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου πρέπει να αποφεύγεται το κάπνισμα στο εσωτερικό των κατοικιών, το μαγείρεμα με τη χρήση ψησταριάς, η χρήση τζακιού για ψήσιμο/μαγείρεμα/θέρμανση, η χρήση αεροζόλ και οποιασδήποτε άλλης πηγής που ενδέχεται να επιβαρύνει την ποιότητα του εσωτερικού αέρα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.