Την τελευταία πνοή του σε ηλικία 92 ετών άφησε την περασμένη Πέμπτη στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια, ο Αμερικανός ηθοποιός Ντάμπνεϊ Κόλμαν, το χαρακτηριστικό πρόσωπο του οποίου, παρότι έχει εμφανιστεί σε 180 ταινίες, τηλεταινίες και σειρές, έχει μείνει στη μνήμη πολλών από δύο, κυρίως, κινηματογραφικές κωμωδίες.

Η πρώτη είναι η «Τούτσι» (1982) του Σίντνεϊ Πόλακ όπου ο Κόλμαν υποδύεται τον σκηνοθέτη που φλερτάρει επίμονα την πρωταγωνιστρια της σαπουνόπερας που γυρίζει, αν και η πρωταγωνίστρια είναι άντρας, ο Ντάστιν Χόφμαν που έχει μεταμφιστεί σε γυναικα για να πάρει τον ρόλο.

Η δεύτερη είναι το «Εννέα με πέντε» (1980) όπου ο Κόλμαν ως αφεντικό των Τζέιν Φόντα, Ντόλι Πάρτον και Λίλι Τόμλιν τους κάνει την ζωή μαρτύριο και τελικά το… μετανιώνει.

Ο Γεννημένος στο Τέξας Ντάμπνεϊ Κόλμαν εργάστηκε πολύ στην τηελόραση και είχε βραβευτεί με Emmy Β ρολου για την τηλεταινία «Sworn to Silence». Συνολικά μετρούσε έξι υποψηφιότητες σε αυτά τα βραβεία και η μια ήταν για την σειρά «Buffalo Bill», όπου ως πρωταγωνιστής υποδύθηκε έναν οξύθυμο παρουσιαστή τοκ σόου.

Πιο πρόσφατα, ο Κόλμαν που ήταν γνωστός για την καλοσύνη του και το χαρακτηριστικό μουστάκι του, είχε αναγκαστεί να το ξυρίσει για τις ανάγκες της δραματικής τηλεοπτικής σειράς του CBS «The Guardian» όπου υποδύεται τον Μπάρτον Φάλιν, ιδιοκτήτη μιας δικηγορικής εταιρείας και πατέρα του κεντρικού χαρακτήρα της σειράς, τον οποίο παίζει ο Σάιμον Μπέικερ.

Επίσης ήταν ο κυβερνήτης της Ατλάντικ Σίτι στην εξαιρετικά δημοφιλή σειρά «Boardwalk Empire» του ΗΒΟ αλλά και ο πατέρας του ήρωα του Κέβιν Κόστνερ στην σειρά «Yellowstone».