Μετρά συνολικά 877 επεισόδια, 40 σεζόν, μια ντουζίνα και βάλε διαφορετικούς ηθοποιούς στον ομώνυμο ρόλο, μία τηλεταινία, άφθονα specials και μπόλικα spin-offs, ενώ κατέχει και μια θέση στο βιβλίο Guinness ως η μακροβιότερη και πιο επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά επιστημονικής φαντασίας στον κόσμο. Ο λόγος, φυσικά, για το «Doctor Who», που πέρσι έκλεισε τα 60 αλλά η καρδούλα του το λέει ακόμα κι ας έχει περάσει στο παρελθόν από σαράντα κύματα.

Η εμβληματική σειρά, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της βρετανικής κουλτούρας, είναι και πάλι εδώ, με νέο αστραφτερό καστ, εμφανώς γενναιότερο budget, μια ολοκαίνουρια σεζόν και ένα διπλό επεισόδιο. Αναγεννημένος για 15η φορά, ο λατρεμένος Δόκτορας έβαλε μπροστά το TARDIS, aka την εμβληματική χρονομηχανή σε σχήμα βρετανικού αστυνομικού θαλάμου της δεκαετίας του ’60,  και ρίχτηκε σε νέες συναρπαστικές περιπέτειες στα πέρατα του χωροχρόνου. Μαζί του κι εμείς.

Η νέα σεζόν είναι γεμάτη πρωτιές, πολλές από τις οποίες αποδίδονται στον άνθρωπο που αγάπησε τον Δόκτορα όσο κανένας άλλος, τον ιδιοφυή Ουαλό showrunner και σεναριογράφο Russell T. Davies, ο οποίος κλήθηκε για δεύτερη φορά να κάνει το θαύμα του. Η προηγούμενη ήταν το 2005 όταν κυριολεκτικά ανέστησε τη σειρά μετά από 16 χρόνια τηλεοπτικής απουσίας. Οπως και τότε, έτσι και τώρα ο Davies έφερε μαζί του μια νέα εποχή.

Είναι η πρώτη φορά στη μακρά ιστορία του franchise που ολοκαίνουρια επεισόδια κυκλοφορούν ταυτόχρονα σε ολόκληρο τον κόσμο μέσα από έναν γίγαντα του streaming, την πλατφόρμα Disney+. Και είναι η πρώτη σεζόν από το γενέθλιο έτος 1963 της σειράς μέχρι σήμερα που ένας ανοιχτά queer μαύρος ηθοποιός, ο εκπληκτικός Ncuti Gatwa, αναλαμβάνει το ρόλο του θρυλικού Δόκτορα.

Το αίτημα για εκπροσώπηση χωρίς αποκλεισμούς στην περίπτωση του «Doctor Who» έχει εξελιχθεί σημαντικά από το ντεμπούτο της σειράς το 1963, αντανακλώντας ευρύτερες κοινωνικές αλλαγές και την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για συμπερίληψη στην τηλεόραση. Ως ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά αγαθά της Βρετανίας, η σειρά είχε από νωρίς τη μοναδική ευκαιρία να αντικατοπτρίσει το πολιτιστικό τοπίο μέσω των χαρακτήρων και των ιστοριών της.

Από το 2005 και την αναβίωση της και έπειτα, η σειρά έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα σε θέματα εκπροσώπησης και συμπερίληψης. Η επιλογή, για παράδειγμα, της Jodie Whittaker ως η πρώτη γυναίκα Doctor το 2017 σηματοδότησε μια καθοριστική στιγμή, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την κατά κανόνα απεικόνιση του Αρχοντα του Χρόνου ως άνδρα και ανοίγοντας την πόρτα για μια πιο πολυδιάστατη διαχείριση της ιστορίας.

Χαρακτήρες όπως ο ανοιχτά πανσέξουαλ Captain Jack Harkness (John Barrowman) και η Bill Potts, μια ανοιχτά ομοφυλόφιλη γυναίκα, αποδεικνύουν τη δέσμευση της σειράς στην εκπροσώπηση ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτοτήτων, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για την ορατότητα και την προώθηση της αποδοχής μέσα στο fandom και πέρα από αυτό. Παρά το γεγονός ότι η σειρά τα πήγαινε αρκετά καλά με την εκπροσώπηση, οι καθόλου λίγοι θαυμαστές της σειράς που ανήκουν στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα ανυπομονούσαν για αυτήν εδώ τη στιγμή.

Τα πρώτα δύο επεισόδια της νέα σεζόν, αν και δεν θα τα έβαζες εύκολα στη λίστα με τα καλύτερα της σειράς (ούτε όμως και στα χειρότερα), προοικονομούν ένα λαμπρό μέλλον για τον Δόκτορα του Gatwa, γεμάτο χορό, τραγούδι, νεανική ενέργεια, έντονο ρυθμό αλλά και μια πιο ανάλαφρη ματιά σε σύγκριση με τα τελευταία χρόνια. Ο χαρισματικός ηθοποιός μοιάζει γεννημένος για τον ρόλο. Είναι απόλυτα απολαυστικός και δείχνει να το απολαμβάνει κι ο ίδιος. Οπως αναφέρει και ο Guardian, «Ακόμα και οι haters θα δυσκολευτούν να αντισταθούν στον Ncuti Gatwa»!

Στο πλευρό του χαρισματικού Gatwa, ο οποίος έγινε ευρέως γνωστός μέσα από τον ρόλο του στη σειρά του Netflix «Sex Education», βρίσκεται η 19χρονη Βρετανίδα Millie Gibson. Οι δυο τους φέρνουν άλλον αέρα στη σειρά∙ έναν αέρα σύγχρονο που ήδη έχει αρχίσει να προσελκύει τόσο νέους θεατές όσο και πρώην θαυμαστές που είχαν χάσει το ενδιαφέρον τους για τα ταξίδια και τις περιπέτειες του Δόκτορα στον χωροχρόνο. Γιατί – αξίζει να σημειωθεί – μέρος της μαγείας της σειράς είναι το γεγονός πως μπορεί κανείς την ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα να έχει παρακολουθήσει ποτέ ξανά ούτε ένα επεισόδιο.

Το πρώτο επεισόδιο μάλιστα, με τίτλο «Space Babies», περιλαμβάνει ένα ταχύρρυθμο και άκρως διασκεδαστικό εισαγωγικό «φροντιστήριο» από τον νέο Doctor. Κατά τα άλλα, ας είμαστε ειλικρινείς, για όσους έχουν ξαναπαρακολουθήσει τη σειρά, το εν λόγω επεισόδιο δεν είναι και σπουδαίο από άποψη ιστορίας ή πλοκής. Εχει έναν, θα λέγαμε, χαρακτήρα κάπως κατατοπιστικό. Αλλά έχει και τις διασκεδαστικές στιγμές του.

Το δεύτερο επεισόδιο, «The Devil’s Chord», το οποίο μεταφέρει τον Δόκτορα και τη Ruby στο Abbey Road για να παρακολουθήσουν τους Beatles να ηχογραφούν το πρώτο τους άλμπουμ, είναι απείρως ανώτερο. Αυτή, ωστόσο, είναι μια αλλοιωμένη δεκαετία του 1960, όπου οι Beatles δεν είναι οι μουσικές ιδιοφυίες που όλοι ξέρουμε, καθώς μια κακόβουλη και πανίσχυρη οντότητα έχει κλέψει από την ανθρωπότητα την ικανότητα της για μουσική έκφραση.

Σε αυτό το επεισόδιο τα πράγματα αρχίζουν και αποκτούν πραγματικό ενδιαφέρον, καθώς αρχίζει σιγά σιγά να πλέκει το νήμα των επιμέρους περιπετειών με εκείνο της καταγωγής τόσο του Δόκτορα όσο και της νέας του φίλης, Ruby, η οποίο ίσως και να είναι το μεγαλύτερο μυστήριο που θα κληθεί να λύσει στα επόμενα επεισόδια ο Αρχοντας του Χρόνου. Ιδωμεν…