Εντός Μαΐου, στις αρχές του ή αργότερα μέσα στον μήνα, το Forbes δημοσιεύει τις ανανεωμένες λίστες των αθλητών με τα περισσότερα κέρδη στη διάρκεια του έτους. Το έπραξε και προ ημερών στην ιστοσελίδα του.

Η μεθοδολογία που ακολουθεί το επιχειρηματικό Μέσο είναι συγκεκριμένη. Βασίζεται κατά κύριο λόγο:

  • στις πληροφορίες που «αλιεύει» όλον τον χρόνο από έγκυρες πηγές του χώρου, παρότι η πλειονότητα αυτών επιλέγει να διατηρήσει την ανωνυμία της για προφανείς λόγους.
  • στα επίσημα στοιχεία που απορρέουν από τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει με ομάδες ή εταιρίες οι αθλητές.
  • στα ρεπορτάζ και σε διάφορες βάσεις δεδομένων που εμπιστεύεται.

Επιπροσθέτως και προκειμένου η σύγκριση να μην θεωρηθεί ατελής, όλα τα ποσά μετατρέπονται σε αμερικάνικα δολάρια με βάση την ισοτιμία της περιόδου δημοσίευσης του άρθρου, χωρίς προηγουμένως να έχουν αφαιρεθεί είτε οι φόροι προς το κράτος είτε οι διάφορες αμοιβές (ατζέντηδων ή τρίτων).

Εφέτος το «όριο» της παρουσίας στην κορυφαία 50άδα ήταν τα 45.2 εκατομμύρια δολάρια και το συνολικό ποσό που κέρδισαν οι αθλητές που ανήκουν σε αυτήν έφτασε τα 3.44 δισεκατομμύρια – αυξημένο κατά 20% συγκριτικά με πέρυσι.

Πέμπτος ο Αντετοκούνμπο – Πώς έγινε ένας από τους πιο καλοπληρωμένους αθλητές

Η πρώτη δεκάδα των καλύτερα αμειβόμενων αθλητών του κόσμου για το 2024 διαφέρει από την αμέσως προηγούμενη. Και σ’ αυτήν πλέον απαντάται και το όνομα του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Μάλιστα ο Έλληνας ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς αναρριχήθηκε στην πέμπτη θέση μόλις στα 29 του χρόνια!

Σύμφωνα με το Forbes, στους δώδεκα μήνες που μεσολάβησαν από τον Μάιο του 2023 ο «Greek Freak» είδε στον τραπεζικό λογαριασμό του να προστίθενται αθροιστικά 111 εκατομμύρια.

Τα 46 εκατ. εξ αυτών προήλθαν από το «βασιλικό» συμβόλαιό του με τα «ελάφια». Πρόκειται για το συμβόλαιο που ανανεώθηκε πρόωρα τον περασμένο Οκτώβριο (2023) και φτάνει στο τέλος του το καλοκαίρι του 2026, όταν και ο Αντετοκούνμπο θα είναι πλέον free agent άνευ άλλων δεσμεύσεων. Αρκεί στο μεσοδιάστημα να μην έχει ανατραπεί η ισχύουσα κατάσταση.

Τα υπόλοιπα 65 εκατομμύρια δολάρια του Giannis πηγάζουν από τις χρυσές εμπορικές συμφωνίες που έχει συνάψει με τρίτους. Όπως επισημαίνεται στο σχετικό απόσπασμα του κειμένου, «το αστέρι του συνεχίζει να ανατέλλει εκτός γηπέδου».

Εν αντιθέσει δηλαδή με ό,τι ισχύει στο αγωνιστικό σκέλος, δεδομένου πως οι Μπακς, με τον Αντετοκούνμπο τραυματία κι ανήμπορο να βοηθήσει, αποκλείστηκαν από τους πιο φρέσκους και διψασμένους Πέισερς στον πρώτο γύρο των playoffs του NBA. Νωρίς – νωρίς κι εφέτος το αντίο.

Με βάση όσα αναφέρει η ίδια πηγή, ο Αντετοκούνμπο ίδρυσε μια εταιρεία παραγωγής τον Ιανουάριο, πρόσθεσε στο portfolio του μια συνεργασία με εταιρία αναψυκτικών τον Φεβρουάριο και ετοιμάζει το έκτο κατά σειρά signature παπούτσι του με τη Nike.

Ποιους υποσκέλισε ο Αντετοκούνμπο

Χάρη στα χρήματα που, εκτιμάται πως, κέρδισε ο Έλληνας σταρ κατάφερε να αφήσει εκτός της κορυφαίας πεντάδας τον Κιλιάν Εμπαπέ. Τα εισοδήματα του παιδιού – θαύμα του γαλλικού ποδοσφαίρου εμφάνισαν πτώση: από τα 120 στα 110 εκατομμύρια δολάρια. Αν και μικρή, η μεταβολή αυτή είχε ως συνέπεια να κατρακυλήσει στην έκτη θέση.

Επίσης με το εντυπωσιακό άλμα του ο Αντετοκούνμπο πέρασε πάνω από αθλητές όπως ο πολυσυζητημένος πυγμάχος Κανέλο Άλβαρες των 85 εκατ. (14ος από 5ος), ο Στέφεν Κάρι των 102 εκατ. (9ος από 8ος) και ο Κέβιν Ντουράντ των 93.3 εκατ. (12ος από 10ος).

Ακλόνητος ο Κριστιάνο Ρονάλντο

Η κορυφή, βέβαια, παρέμεινε κατειλημμένη από τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ διατήρησε τα πρωτεία για όγδοη διαδοχική χρονιά. Για το 2024 μάλιστα και, δεδομένου πως υπολογίστηκαν οι απολαβές κροίσου που λαμβάνει από την Αλ Νασρ, γκρέμισε το φράγμα των 250 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πέρυσι δεύτερος ήταν ο Λιονέλ Μέσι με ετήσια κέρδη 130 εκατομμυρίων. Εφέτος όμως ο Αργεντινός είναι τρίτος, καθώς ο γκόλφερ Γιόν Ραμ εκτινάχθηκε στα 218 εκατ. δολάρια. Όπως εξηγεί το Forbes, η απόφασή του 29χρονου Βάσκου να συμμετάσχει στο τουρ LIV Golf «ήταν εξαιρετικά προσοδοφόρα» για την τσέπη του, καθώς οι Σαουδάραβες τον χρυσοπλήρωσαν.

Από την άλλη, τέταρτος ήταν και τέταρτος διατηρήθηκε, με αύξηση πάντως συνολικά 11 εκατομμυρίων δολαρίων, ο Λεμπρόν. Ο «King James» του παγκόσμιου μπάσκετ και περισσότερα χρήματα κέρδισε από το συμβόλαιό του και καλύτερα ήταν όσα έλαβε από συμφωνίες, με αποτέλεσμα να δει στην τράπεζα ένα ποσό της τάξεως των +128 εκατ. δολαρίων.

Η δεκάδα του έτους συμπληρώνεται από τον Βραζιλιάνο Νεϊμάρ των 108 εκατ. δολαρίων, τον Γάλλο Καρίμ Μπενζεμά των 106 εκατ. δολαρίων και τον Λαμάρ Τζάκσον. Ο τελευταίος ως ένας εκ των κορυφαίων quarterback στο NFL (Baltimore Ravens) πλέον βρέθηκε πάνω από το όριο των 100 εκατ. δολαρίων.

Πότε ο Αντετοκούνμπο θα βρεθεί πρώτος

Επειδή πάντως οι πρώτοι τρεις της λίστας βαδίζουν με μαθηματική ακρίβεια προς τη δύση της αθλητικής πορείας τους, άρα θα αποσυρθούν λίαν συντόμως από τη δράση και θα λογίζονται παλαίμαχοι (όπως συνέβη με τον τενίστα Ρότζερ Φέντερερ εφέτος), ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα σκαρφαλώσει εκ των πραγμάτων ακόμη ψηλότερα.

Ας μην ξεχνάμε πως μέσα στην επόμενη διετία πρόκειται να υπογράψει, βάσει συλλογικής σύμβασης, μια super max συμφωνία: είτε με τους Μπακς είτε με άλλη ομάδα πρωταθλητισμού. Ταβάνι του έκτοτε δεν θα συναντά.