Τα κόμματα τα λειτουργούν πρόσωπα που εκλέγονται από συγκεκριμένο σώμα και έχουν θητεία ορισμένης διάρκειας σε θέσεις κλειδιά. Η οργάνωση τους έχει πολυπλόκαμη δομή. Υπάρχει ιεραρχία. Στο ΠαΣοΚ ένα όργανο καθοδηγεί ένα άλλο με μεσάζοντα τον γραμματέα, δημιουργώντας ουσιαστικά μία πυραμίδα δημοκρατικού συγκεντρωτισμού. Σε αυτή την πυραμίδα επικοινωνούνται θέσεις και προτάσεις, από τη βάση προς την κορυφή και τούμπαλιν.

Οι γραμματείς των Νομαρχιακών Επιτροπών και τα μέλη των τοπικών οργανώσεων είναι οι αφανείς ήρωες και η σπονδυλική στήλη της παράταξης που κρατά το κόμμα όρθιο με εθελοντική εργασία. Είναι αυτοί που συνδέουν, με την δράση τους, τη βάση με την κορυφή. Αυτοί που τρέχουν όπου τους ζητηθεί και καλύπτουν κενά. Σε αυτές τις εκλογές τα στελέχη αυτά είναι πιο χρήσιμα από ποτέ. Μιλούν με συλλόγους και παραγωγικούς φορείς, βρίσκουν εκλογικούς αντιπροσώπους και αποτελούν τις αισθήσεις της Χαριλάου Τρικούπη. Τα μάτια, τα αυτιά και το άγγιγμα της με την κοινωνία.

Το ΒΗΜΑ επικοινώνησε με στελέχη του ΠαΣοΚ από όλη την Ελλάδα που ρίχνονται στη μάχη των ευρωεκλογών λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη ημερομηνία της 9ης Ιουνίου

Στην Αθήνα, που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και το αποτέλεσμα των εκλογών, ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Νοτίου Τομέα, Θανάσης Κλειάσιος, αυτή την περίοδο όπως αναφέρει στήνει περίπτερα του κόμματος και συγκεντρώνει εκλογικό υλικό. Μιλώντας στο ΒΗΜΑ δηλώνει πως «το διακύβευμα των Ευρωπαϊκών εκλογών είναι, τι Ελλάδα θέλουμε και σε τι Ευρώπη. Είναι κρίσιμες οι επιλογές μας καθώς το 70% των νόμων μας αποτελεί κοινοτική οδηγία του ευρωκοινοβουλίου και κατά την τρέχουσα θητεία είχαμε φαινόμενα Λαγού, Ασημακοπούλου, Γεωργούλη και Καϊλή».

«Είναι κρίσιμες οι επιλογές μας καθώς το 70% των νόμων μας αποτελεί κοινοτική οδηγία του ευρωκοινοβουλίου»

Ο ίδιος, οικονομολόγος στο επάγγελμα και στέλεχος της γενιάς των 30άρηδων επισημαίνει πως υπάρχει ακόμη ένα διακύβευμα «αν θα επιστρέψουμε μετά από 12 χρόνια στη φυσική μας θέση. Να είμαστε ο πρωταγωνιστής της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης και να αποτελούμε την προοδευτική επιλογή διακυβέρνησης της χώρας απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Για το λόγο καλούμαστε να δώσουμε ένα ακόμα εκλογικό αγώνα τους τελευταίους 12 μήνες. Ο στόχος της δεύτερης θέσης είναι ρεαλιστικός εφόσον ενισχύσουμε τις δυνάμεις μας στα μεγάλα αστικά κέντρα. Για να τα καταφέρουμε έχουμε συγκροτήσει επιτροπές εκλογικού αγώνα ανά καποδιστριακό δήμο και πραγματοποιούμε πολιτικές εκδηλώσεις και κλιμάκια σε μαζικούς χώρους μαζί με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές μας προκειμένου να ακουστούν οι θέσεις μας σε κάθε πολίτη» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε αισιόδοξοι με βάση την αποδοχή που βλέπουμε από τον κόσμο»

Στην Α΄ Θεσσαλονίκης ο Ευρυβιάδης Ελευθεριάδης, γραμματέας της Ν.Ε. δηλώνει στο ΒΗΜΑ πως «ως ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, προσπαθούμε στην παρούσα προεκλογική περίοδο να αναδείξουμε τις διαφορές στις θέσεις και τις πεποιθήσεις μας σε βασικούς άξονες πολιτικής, όπως η οικονομία, η υγεία, η εκπαίδευση, τα διεθνή θέματα και το κράτος Δικαίου. Έχουμε, ως οργάνωση, δώσει έμφαση και βήμα στους υποψήφιους Ευρωβουλευτές μας, με ομιλίες και δράσεις σε όλες τις περιοχές της Θεσσαλονίκης. Στοχεύουμε επίσης σε συναντήσεις και δράσεις που αναδεικνύουν την υστέρηση που έχει η περιοχή της Θεσσαλονίκης, σε υποδομές και οικονομική ανάπτυξη». Ο κ. Ελευθεριάδης από τους επιφανείς ΠΑΣΠίτες της γενιάς των σημερινών 40άρηδων τονίζει για το αποτέλεσμα πως «είμαστε αισιόδοξοι με βάση την αποδοχή που βλέπουμε από τον κόσμο και τους πολίτες, σε αυτές μας τις πρωτοβουλίες»

Η Κρήτη και συγκεκριμένα τα Χανιά έχουν συνδεθεί διαχρονικά με τη Δημοκρατική Παράταξη και το ποσοστό το ΠαΣοΚ στον γενέθλιο τόπο του Ελευθέριου Βενιζέλου θα αυξηθεί, όπως αναφέρει στο ΒΗΜΑ ο αναπληρωτής γραμματέας της Ν.Ε. Χανίων Γιάννης Νικηφοράκης. «έχουμε δύο υποψήφιους ευρωβουλευτές από την περιοχή μας τη Μαρία Δαφέρμου και τον παπά- Μιχάλη από το σίριαλ «Σασμός» τον ηθοποιό Μιχάλη Αεράκη. Με αυτούς και με πολλά άλλα στελέχη κάθε βράδυ βρισκόμαστε και σε διαφορετικό μέρος του νομού. Κάνουμε περιοδείες, μιλάμε με κόσμο και χαιρόμαστε για την υποδοχή που μας επιφυλάσσει. Είναι αρκετά σημαντικό για εμάς που βλέπουμε κόσμο που τα προηγούμενα χρόνια είχε φύγει από το ΠαΣοΚ και είχε πάει στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέφει και να αγκαλιάζει την προσπάθεια που κάνουμε».

Ο κ. Νικηφοράκης στέκεται και στο γεγονός πως από τα Χανιά είναι η καταγωγή των κ. Μητσοτάκη και Κασσελάκη απαντώντας χαρακτηριστικά πως «μπορεί να κατάγονται από εδώ, όμως δεν ζουν εδώ. Σε αυτές τις εκλογές θα παίξουν εκτός έδρας κι αυτό γιατί οι δεσμοί που έχει η τοπική κοινωνία με το ΠαΣοΚ είναι αρκετά ισχυροί. Δεν είναι θέμα προσώπων, άλλωστε και ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Νίκος Ανδρουλάκης είναι γεννημένος και μεγαλωμένος στην Κρήτη, είναι θέμα πολιτικής. Για αυτό ο λαός θα επιλέξει ΠαΣοΚ, γιατί έχει θέσεις και προτάσεις για τα σημαντικά προβλήματα που αφορούν οριζόντια την κοινωνία, όπως η ακρίβεια, το κράτος Δικαίου, οι χαμηλές υπηρεσίες Υγείας και η στεγαστική κρίση που ξεκίνησε από την Αθήνα και έχει επεκταθεί σε όλη την επικράτεια» κατέληξε.

Στη Θράκη και συγκεκριμένα σε Ξάνθη και Κομοτηνή, το ΠαΣοΚ άγγιξε το 20%. Σε αυτές τις εκλογές όμως θα είναι διαφορετικά, καθώς η παρουσία του μουσουλμανικού κόμματος DEB στερεί εκλογική δύναμη από όλα τα κόμματα. Ένα από τα πρόσωπα που παλεύουν για το ΠαΣοΚ, προκειμένου να κρατήσει δυνάμεις, είναι νεαρή οικονομολόγος Μπερρήν Ντελί Ιμπραήμ η οποία συγκέντρωσε περισσότερες από 2.000 μονοσταυρίες στις εθνικές εκλογές και παραμένει στρατιώτης της παράταξης. Η ίδια, έχει σηκώσει μανίκια κι έχει αναλάβει δράση σε περιοχές της μειονότητας που παραδοσιακά συνδέονται με το ΠαΣοΚ και την πολιτική που άσκησε υπέρ αυτής. Στο πλευρό της ο γραμματέας της Νομαρχιακής Αντώνης Μήτρου, αλλά και ο Παναγιώτης Δαβιτίδης μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και υπεύθυνος οργανωτικού όλης της περιφέρεις Θράκης.

Ο κ. Δαβιτίδης έχει αναλάβει και έχει στήσει πάνω από 10 εκδηλώσεις για τις ευρωοκλογές σε όλη τη Θράκη. «Στη πορεία προς τις κάλπες του Ιουνίου το ΠαΣοΚ επιχειρεί την ανάδειξη κρίσιμων ζητημάτων τοπικής και περιφερειακής σημασίας τα οποία μπορούν να επηρεαστούν από Ευρωπαϊκές πολιτικές» δηλώνει στο ΒΗΜΑ ο κ. Δαβιτίδης και συνεχίζει τονίζοντας πως «στο πλαίσιο αυτής της ολοκληρωμένης παρέμβασης, σχεδιάστηκαν και προγραμματίζονται εκδηλώσεις που αφορούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εδώ στην ακριτική περιοχή της Θράκης. Πιστεύουμε στη συμμετοχή του κόσμου και στα συμπεράσματα που θα αναδειχθούν με σκοπό την αξιοποίηση τους στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών της χώρας για την Περιφέρεια μας. Επίσης, κάνουμε μεγάλο αγώνα να πείσουμε τους αναποφάσιστους πως το ΠαΣοΚ αποτελεί αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση, αλλά και όσους απέχουν. Αυτές οι εκλογές μας αφορούν όλους και πρέπει να συμμετέχουμε μαζικά» ανέφερε.

«Για εμάς που συμμετέχουμε στα όργανα των νομαρχιακών επιτροπών της παράταξης μας οι εκλογές αυτές έχουν μεγαλύτερο επιμερισμό εργασίας και περισσότερες ευθύνες»

Η Αχαΐα, γενέτειρα του ιδρυτή του κόμματος Ανδρέα Παπανδρέου έχει στόχο μόνο την άνοδο σε αυτές τις εκλογές. Ο γραμματέας της Ν. Ε. Νίκος Μοίραλης δηλώνει στο ΒΗΜΑ πως «για εμάς που συμμετέχουμε στα όργανα των νομαρχιακών επιτροπών της παράταξης μας οι εκλογές αυτές έχουν μεγαλύτερο επιμερισμό εργασίας, περισσότερες ευθύνες και ανάληψη πρωτοβουλιών που αφορούν όλο το φάσμα του νομού σε όλα τα επίπεδα, οργανωτικά και πολιτικά» και συνεχίζει επισημαίνοντας πως «μέλημα μας είναι να καλύψουμε την προσωπική δουλειά των υποψηφίων βουλευτών μας που όργωναν το νομό στις εθνικές εκλογές του 2023 και να μοιράσουμε τις περιοδείες με γεωγραφικό κριτήριο καλώντας όλους τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές στο νομό Αχαΐας». Παράλληλα ο κ. Μοίραλης αναφέρεται και στους στόχους του κομματικού μηχανισμού που βρίσκεται επί ποδός «τα εκλογικά μας κέντρα σε Πάτρα, Αιγιο, Αχαγιά ανοίγουν άμεσα και θα στελεχωθούν από μέλη και φίλους της παράταξης. Κυρίαρχος στόχος είναι η επιτυχία της κεντρικής ομιλίας του προέδρου στην Πάτρα και έπειτα η διανομή των ψηφοδελτίων σε όλα τα μήκη και πλάτη του νομού μας. Η Αχαΐα, η γη των Παπανδρέου, έχει ιστορική παράδοση για την δημοκρατική παράταξη και το ΠαΣοΚ. Και σε αυτή την μάχη θα παλέψουμε όλοι μαζί για το μέγιστο ποσοστό ελπίζοντας πως θα είμαστε και σε επίπεδο νομού στην δεύτερη θέση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μεγάλος είναι αγώνας που δίνουν στελέχη σε κάθε γωνιά της χώρας και συγκεκριμένα νεαρότερης ηλικίας όπως ο Παντελής Μάρκου στην Πέλλα. «Βρισκόμαστε στο κατώφλι άλλης μίας κρίσιμης εκλογικής διαδικασίας. Κρίσιμη για το ποιοι θα μας εκπροσωπήσουν στην Ευρωβουλή, κρίσιμη για τα μηνύματα που πρέπει να σταλούν σε μία αλαζονική κυβέρνηση, κρίσιμη για το ίδιο το πολιτικό σύστημα σε ένα νέο τοπίο πολιτικών συσχετισμών που διαμορφώνεται. Kρίσιμη και για το ΠΑΣΟΚ, που σε λίγους μήνες συμπληρώνει 50 χρόνια συνεισφοράς για ουσιαστική Αλλαγή στις ζωές των Ελλήνων» δήλωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε αναφέροντας πως «οι μνήμες από όταν η Πολιτική βελτίωνε την καθημερινότητα των πολιτών έχουν πια ξεφτίσει.

Και ενώ το διακύβευμα είναι τόσο σημαντικό, μία μερίδα του κόσμου αντιμετωπίζει την κάλπη των Ευρωεκλογών με απάθεια. Αυτό το χάσμα καλούμαστε να γεφυρώσουμε και στην Πέλλα. Τα προβλήματα του σήμερα είναι αλληλένδετα και δεν γνωρίζουν γεωγραφικούς περιορισμούς. Η παραγωγή κερασιών και ροδακίνων συνδέεται με την κλιματική αλλαγή και την ΚΑΠ, ο δρόμος Θεσσαλονίκης-Έδεσσας και το φράγμα του Αλμωπαίου με το Ταμείο Ανάκαμψης, η απαξίωση του ΕΣΥ με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, η ακρίβεια με τους πολέμους στην γειτονιά μας. Με μια φράση· το βιός μας με τις αποφάσεις που παίρνονται στις Βρυξέλλες. Πλέον όμως η κοινωνία μας ακούει ξανά! Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας είναι ορατά. Και ενόψει της μάχης της 9ης Ιουνίου κλιμακώνουμε τις δράσεις μας, με αποκορύφωμα την επίσκεψη του Προέδρου του ΠαΣοΚ Νίκου Ανδρουλάκη, στον νομό» κατέληξε.