Έκανε λόγο, σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Πρωθυπουργός για ένα ευρωπαϊκό »Iron Dome», δηλαδή ένα παρεμφερές αμυντικό αντιαεροπορικό σύστημα με του Ισραήλ, με δυο λόγια μια αντιαεροπορική ομπρέλα που θα εξουδετερώνει επιθέσεις με πυραύλους και drones. Ένα σύστημα που ήδη λειτουργεί στο Ισραήλ, αλλά και στην Ουκρανία για την αναχαίτηση πυραύλων.

Όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης «την πρόταση που έχω ήδη καταθέσει, την επεξεργάζομαι και σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια, και μπορείτε να φανταστείτε αυτό για την πατρίδα μας. Να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε ευρωπαϊκούς πόρους για να καλύψουμε την αεράμυνα της πατρίδας μας, να μην είμαστε απολύτως εξαρτημένοι από τον εθνικό προϋπολογισμό».

Οι άνθρωποί μου (ειδικευμένοι σε τέτοια συστήματα και με γνώσεις στην ευρωπαϊκή αεράμυνα) κάνουν λόγο για την πρωτοβουλία European Sky Shield Initiative (ESSI). Είναι ένα γερμανικό σχέδιο, το οποίο ξεκίνησε το έτος 2022, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία αντιαεροπορικής/αντιβαλλιστικής ομπρέλας για την Ευρώπη εναντίον απειλών. Αποβλέπει δε στην αγορά αντιαεροπορικών συστημάτων ποικίλου βεληνεκούς (μικρού/μεσαίου/μεγάλου) από το «ράφι» και προέλευσης (γερμανικής, ισραηλινής, αμερικανικής) από κοινού με άλλα κράτη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Βέβαια έχουν υπογράψει τη συμμετοχή τους σε αυτό το σχέδιο 21 χώρες (ανάμεσά τους και η χώρα μας).

Αρνητικές όμως εμφανίζονται προς το παρόν η Γαλλία και η Ιταλία, καθόσον διαθέτουν ανάλογα συστήματα (γαλλικής και ιταλικής κατασκευής). Ωστόσο δεν μπορώ να μην αναφέρω και ένα άλλο dome που βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία από την ελληνική αεράμυνα. Λέγεται anti- drone dome και είναι εγκατεστημένο σε νευραλγικά σημεία για την άμυνα της χώρας μας καθώς και στη φρεγάτα «Υδρα» που μετέχει στις Aspides στην Ερυθρά Θάλασσα.

***

Ο κεκλεισμένων των θυρών τελικός του Κυπέλλου και η κυβέρνηση

Τη λύπη του να γίνει κεκλεισμένων των θυρών ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.. Αυτή όμως η λύπη θα μπορούσε ίσως να εκφραστεί πολύ νωρίτερα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Και εξηγούμαι: Τι έκανε, αλήθεια, η κυβέρνηση για να ανοίξουν κανονικά τα γήπεδα; Προσπάθησε στο 100% ώστε να υπάρξουν κάμερες και όλα τα απαιτούμενα υλικοτεχνικά μέσα; Δεν το νομίζω. Κάπως έτσι το Πανθεσσαλικό, Ολυμπιακό ακίνητο για όσους το λησμονούν, έχει πολλές ατέλειες. Και αν ήθελε η Κυβέρνηση, μπορούσε να …τρέξει!

Πάντως, ο κ. Μαρινάκης συνέχισε μιλώντας για αντίφαση σχετικά με την εικόνα που θα έχει ο τελικός του Conference. «Στην ίδια χώρα διοργανώνεται ένα ευρωπαϊκός τελικός του Conference League με την συμμετοχή μιας ελληνικής ομάδας και είναι μια αντίφαση που πρέπει να προβληματίσει τους αρμόδιους στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Επελέγη το μοναδικό γήπεδο της Superleague που δεν έχει τηρήσει τη νομοθεσία για τις κάμερες και αυτός είναι και ο λόγος που γίνεται κεκλεισμένων των θυρών ο αγώνας. Είναι κρίμα πραγματικά και ας ελπίσουμε να είναι η τελευταία φορά».

***

Μπάνιο ή εκλογές;

Στον «αέρα» είναι από σήμερα το προεκλογικό δεκάλεπτο σποτ της Νέας Αριστεράς . Ένα σποτ διαφορετικό, με σύγχρονη και φρέσκια αισθητική, που συνδέει το χθες, το σήμερα και το αύριο της Αριστεράς.

Από τον πρόεδρο της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση, τον Νίκο Βούτση, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, έως τη Χριστίνα Μανουσίδου, τη νέα φοιτήτρια και εργαζόμενη στην εστίαση απαντούν: Τι σημαίνει σήμερα Αριστερά; Είναι ξεπερασμένες οι ιδέες της Αριστεράς ή πιο επίκαιρες από ποτέ; Γιατί λοιπόν σήμερα Νέα Αριστερά; Για ποιους και με ποιους; Και τελικά, «μπάνιο ή εκλογές;»

***

Νομικά θα κινηθεί ο Ανδρουλάκης για τις υποκλοπές

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Νίκος Ανδρουλάκης σχολιάζοντας την στάση της ΕΥΠ, που αρνήθηκε να τον ενημερώσει για τους λόγους παρακολούθησής του, «πετώντας το μπαλάκι» στην ΑΔΑΕ, τόνισε πως θα κινηθεί νομικά: «Δεν μπορώ να δεχτώ ότι το 2024 σε μια ευρωπαϊκή χώρα οι μυστικές υπηρεσίες δεν σέβονται τη Δικαιοσύνη», είπε.

Επιπλέον, επανέλαβε ότι θα καταθέσει αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη και ανέλυσε τον εκλογικό στόχο του ΠαΣοΚ για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου.

***

Τα Κόκκινα Βέλη και η Μάχη της Κρήτης

Αεροπορική επίδειξη θα λάβει χώρα στον Φλοίσβο στο Παλαιό Φάληρο αύριο, 18 Μαΐου 2024, και περί ώρα δωδεκάτη μεσημβρινή (12:00 μμ). Από ποιους θα μου πείτε; Μα, από το ακροβατικό σμήνος της Royal Air Force (RAF) της Μεγάλης Βρετανίας, τα φημισμένα «RED ARROWS»! Με τα ευέλικτα και αεροδυναμικά «βέλη» τους, τα κατακκόκινα αεροπλάνα ΗΑWK, οι Βρετανοί πιλότοι θα μαγεύσουν τους Αθηναίους, με το αεροπορικό σόου τους.

Μαθαίνω ότι βρίσκονται στην Ελλάδα εδώ και κανα μήνα (φιλοξενούμενοι της Πολεμικής μας Αεροπορίας) και προετοιμάζονται σκληρά. Μάλιστα θα συμμετέχουν και στην 83η επέτειο της Μάχης της Κρήτης. Θα πετάξουν πάνω από τον Κόλπο της Σούδας. Οφείλω να σας πω ότι τα «RED ARROWS» πάντα περιλαμβάνουν την Ελλάδα στην περιοδεία τους ανά την υφήλιο. Κάτι σημαίνει και αυτό…

***

Ίσως το πιο τρομακτικό παράθυρο του ψυχρού πολέμου

Στην Τσεχία βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών και στο κτίριο του υπουργείου αντίκρυσε αυτό το περιβόητο παράθυρο και ξύπνησαν μνήμες. Τον Μάρτιο του 1945 ο Jan Masaryk έγινε Υπουργός Εξωτερικών των μεταπολεμικών κυβερνήσεων της Τσεχοσλοβακίας μέχρι την κρίση του Φεβρουαρίου του 1948.Ο Masaryk προσπάθησε να ενισχύσει τους δεσμούς της χώρας του με τον δημοκρατικό κόσμο της Δύσης, ωστόσο η επιρροή του Κομμουνιστικού Κόμματος συνέχισε να αυξάνεται εντός του Υπουργείου.

Τις πρωινές ώρες της 10ης Μαρτίου 1948 βρέθηκε νεκρός κάτω από το παράθυρο του διαμερίσματός του στην αυλή του Παλατιού Černín (του τσεχικού Υπουργείου Εξωτερικών) υπό συνθήκες που δεν έχουν ακόμα διευκρινισθεί.

***

Προκλήσεις των Τούρκων για την 50ή επέτειο της εισβολής

Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σειρά εκδηλώσεων και ενεργειών με αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων από την βάρβαρη εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο. Συγκεκριμένα ο Εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΑΜ είπε πως η φρεγάτα Anadolu θα επισκεφτεί το ψευδοκράτος.

Επίσης η ομάδα η αεροπορική ομάδα Turkish Stars και η SOLOTÜRK θα πραγματοποιήσει πτήσεις επίδειξης, δηλαδή με λίγα λόγια θα παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Κύπρου. Τέλος ετοιμάζεται ειδικό λογότυπο, αναμνηστικά γραμματόσημα και νομίσματα θα εκδοθούν για την 50ή επέτειο.

***

Αυξάνεται ο μισθός των ανθυπολοχαγών

Συζήτηση στη Βουλή για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και ο Νίκος Δένδιας αποκαλύπτει: «Υπάρχει μια διάταξη που αφορά το επίδομα στόλου, για την οποία είμαστε όλοι σύμφωνοι. Όλοι είμαστε σύμφωνοι και το έχουμε συζητήσει ως αδικία που προήλθε εκ νομοτεχνικού λάθους σε προηγούμενη ρύθμιση. Και να σας πω από τώρα ότι θα φέρω, εάν εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών, και μια διάταξη για τα μισθολογικά των Ανθυπολοχαγών ενόψει Πανελλαδικών Εξετάσεων, γιατί είχε παρατηρηθεί μείωση του αριθμού των εισερχομένων για να υπάρχει κινητροδότηση».

***

Η αγωνία του Δένδια για τα τουρκικά drones

Δεν έκρυψε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας την αγωνία του για το γεγονός ότι έχουμε μείνει πίσω στα drones. Σας μεταφέρω τι είπε χθες στη Βουλή: «Βιαζόμαστε. Έχουμε μείνει πίσω. Όταν η άλλη χώρα είναι σε δεύτερη γενιά drones και εμείς αγοράζουμε – τι αγοράζουμε- είναι λογικό να με διακατέχει πολύ μεγαλύτερη αγωνία από αυτό. Επείγον της ανάγκης να καλυφτούμε στον καιρό που έρχεται απέναντι στις γεωπολιτικές προκλήσεις, τις οποίες συνομολογήσαμε όλοι».

Και πρόσθεσε: «Η Τουρκία πέταξε το πρώτο drone τη δεκαετία του ’90. Δεν είναι όμως ο σκοπός μας εδώ να αναζητήσουμε ευθύνες. Δεν έχει καμία έννοια αυτή η συζήτηση. Είναι βέβαιον ότι δεν δίνει εδώ κανείς πιστοποιητικά πατριωτισμού. Είναι αυτονόητο και παραδεκτό απολύτως από την Κυβέρνηση ότι οι πάντες εργάζονται με τον τρόπο που οι ίδιοι αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι προσλαμβάνουν για το εθνικό συμφέρον».