Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκαν σήμερα Παρασκευή (17/5) οι δύο αιτήσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για την ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες εξελέγησαν πρόσφατα τα μέλη της ΑΔΑΕ και του ΕΣΡ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός, και ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος υπεραμύνθηκαν της βασιμότητας των δυο αιτήσεων ακυρώσεως.

Μεταξύ υποστήριξαν ότι οι δύο Αρχές συγκροτήθηκαν με πλειοψηφία μικρότερη των 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, όπως προβλέπει η νέα νομοθεσία που άλλαξε σε σχέση με το παρελθόν, όταν και προέβλεπε πλειοψηφία 4/5.

Ακόμη ο ΔΣΑ επισήμανε ότι οι προσβαλλόμενες αποφάσεις παραβιάζουν το άρθρο 101Α του Συντάγματος για την επιλογή των μελών των συνταγματικά κατοχυρωμένων Ανεξαρτήτων Αρχών.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της, η οποία αναμένεται πριν από την αποχώρηση της προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου στις 30 Ιουνίου λόγω συμπληρώσεως ορίου ηλικίας.