Το τρίπτυχο του καιρού τις επόμενες ημέρες θα είναι αφρικανική σκόνη, ζέστη και λασποβροχή. Ο υποτροπικός αεροχείμαρρος επηρεάζει ήδη την χώρα μας. Δύο διαφορετικές εικόνες θερμοκρασιακά εμφανίζει από σήμερα η χώρα. Στα βόρεια η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, ενώ στο νότο ο υδράργυρος χτυπά κόκκινο.

Σήμερα στη Νεάπολη Λασιθίου η θερμοκρασία άγγιξε τους 36 βαθμούς και στη Γόρτυνα Ηρακλείου τους 35. Την ίδια ώρα στο Σέλι ο υδράργυρος έδειχνε λιγότερο από 5 βαθμούς και στον Βώλακα Νευροκοπίου τους 6 βαθμούς.

Το πρωί, στο Ρέθυμνο συνέβη κάτι εντυπωσιακό. Σε μόλις μιάμιση ώρα, η θερμοκρασία από τους 19 βαθμούς εκτοξεύθηκε στους 30.

Η πρόβλεψη του καιρού για το Σάββατο

Το Σάββατο, οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης θα παραμείνουν στη χώρα και ιδιαίτερα αυξημένες αναμένεται να είναι κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, στη δυτική και νότια χώρα.

Η μέρα θα ξεκινήσει με κατά διαστήματα αυξημένες νεφώσεις στα δυτικά και νότια, οι οποίες θα επεκταθούν στις υπόλοιπες περιοχές, με αποτέλεσμα ο καιρός θα είναι μουντός σε όλη τη χώρα μέχρι το απόγευμα. Λίγες ασθενείς βροχές αναμένεται να ξεκινήσουν από το Ιόνιο το απόγευμα και στη συνέχεια να βρέξει στην Ήπειρο και το βράδυ στη Μακεδονία.

Μικρής έντασης βροχές, αλλά λόγω της αφρικανικής σκόνης, θα είναι λασποβροχές. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο, θα φτάσει το μεσημέρι τους 28 βαθμούς στα βόρεια, 30 – 32 στις υπόλοιπες περιοχές, τοπικά στα δυτικά και στην Κρήτη 33 – 34 βαθμούς . Τιμές κατά 6 – 8 βαθμούς πάνω από τις φυσιολογικές για την εποχή.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο νότιοι 2 – 4 μποφόρ και στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 – 4, στα ανατολικά τμήματα και 5 μποφόρ.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Στην Αττική προβλέπονται αραιές νεφώσεις, οι οποίες κατά διαστήματα μέσα στη μέρα θα είναι πιο πυκνές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 – 29 βαθμούς, με ασθενείς βόρειους ανέμους στις γύρω θαλάσσιες περιοχές 2 – 3 μποφόρ.

Αραιή συννεφιά αναμένεται και στη Θεσσαλονίκη, αλλά από το απόγευμα θα πυκνώσει και αργά τη νύχτα προς το ξημέρωμα της επόμενης ημέρας θα σημειωθούν βροχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 – 25 βαθμούς και οι άνεμοι νότιοι ασθενείς 2 – 3 μποφόρ.

Τι πρέπει να προσέξετε

Το νέο κύμα αφρικανικής σκόνης που ήδη από χθες χτυπά την χώρα εκτός από την αποπνικτική ατμόσφαιρα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένου και της Αττικής φέρνει και λασποβροχές.

Η αποπνικτική ατμόσφαιρα προκαλεί βήχα ερεθισμένα μάτια, δύσπνοια και αλλεργίες κυρίως σε ηλικιωμένους και άτομα με αναπνευστικά προβλήματα. Το νέο επεισόδιο αφρικανικής σκόνης, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν θα έχει πορτοκαλί ουρανό. Αναμένεται όμως να έχει μεγαλύτερη διάρκεια, τουλάχιστον 5 ημερών.

Οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν και αναμένεται να κορυφωθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Εκρηκτικό «κοκτέιλ» μέχρι την Τετάρτη

Την Κυριακή, οι υψηλές θερμοκρασίες θα παραμείνουν, φτάνοντας τους 28 στα βόρεια, 31 στα ανατολικά, και 34 στη δυτική Ελλάδα και στην Κρήτη. Η αφρικανική σκόνη θα επηρεάσει ιδιαίτερα τα δυτικά και νότια της χώρας ενώ και πάλι το σκηνικό θα είναι κατά διαστήματα συννεφιασμένο, με βροχές στη βόρεια Ελλάδα και το πρωί καταιγίδες.

Στα ηπειρωτικά ορεινά, το μεσημέρι και το απόγευμα θα σημειωθούν μπόρες. Βόρειοι οι άνεμοι στα πελάγη  3-5 μποφόρ και στα νότια τμήματα πρόσκαιρα τα 6. Τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι αίθριος αρχικά με αρκετό ήλιο,  αλλά σταδιακά από τα δυτικά θα συννεφιάσει και το μεσημέρι στα ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες.

Μεγάλες θα είναι οι ποσότητες σκόνης για ακόμα μια ημέρα στα δυτικά και νότια της χώρα ενώ η θερμοκρασία σε νέα άνοδο, θα φτάσει μέχρι και 35 βαθμούς στα δυτικά και νότια και οι άνεμοι βόρειοι στο Αιγαίο 3-5 μποφόρ, και στο Ιόνιο νότιοι μέχρι 6 μποφόρ τοπικά.