Τι είναι οι Διεθνείς Συνθήκες; Εργαλείο συνεννόησης και συμβίωσης ή μέσο αλληλοεκβιασμών; Η Συμφωνία των Πρεσπών μοιάζει σαν τον μουτζούρη που δεν ξέρουμε τι να τον κάνουμε, αλλά δεν θέλουμε να τον πετάξουμε. Και οι Βορειομακεδόνες το ίδιο πρόβλημα έχουν. Η νίκη του εθνικιστικού VMRO και η αναφορά, κατά την ορκωμοσία της, από τη νέα πρόεδρο Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα στη χώρα της ως «Μακεδονία» διατάραξαν τον εφησυχασμό μας. Το ίδιο και η δήλωση του νέου πρωθυπουργού Χρίστιαν Μίτσκοσκι ότι θα αποκαλεί τη χώρα του όπως θέλει, προσθέτοντας άγαρμπα ότι στο VMRO και στη Νέα Δημοκρατία δεν αρέσει η Συμφωνία των Πρεσπών προκειμένου να διαμορφώσει ένα κοινό έδαφος αλλαγής της.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως κατηγόρησε την Σιλιάνοφσκα ότι παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και το Σύνταγμα της χώρας της και προειδοποίησε τη νέα κυβέρνηση ότι οποιαδήποτε απόκλιση από την εφαρμογή της Συμφωνίας θα έχει σοβαρές συνέπειες στις διμερείς σχέσεις αλλά στις σχέσεις Σκοπίων – ΕΕ. Παράλληλα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του δεν θα κυρώσει τα πρωτόκολλα όσο υπάρχει αβεβαιότητα συμμόρφωσης της άλλης πλευράς -βέβαια και όταν τηρούνταν η Συμφωνία τα προηγούμενα χρόνια η ΝΔ δεν έκανε βήμα εξαιτίας ενδοπαραταξιακών διαφωνιών. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση για τήρηση της Συμφωνίας δηλώνοντας ότι «παραχωρήσεις στα θεμελιώδη δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές».
Στον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα που υπέγραψε τη Συμφωνία, έχουν μπλέξει τις «γραμμές» τους, αλλά κατέθεσαν στη Βουλή προς ψήφιση τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία.
Όμως, είναι αναγκαίο η εθνική γραμμή να είναι καθαρή. Θέλουμε την εφαρμογή της Συμφωνίας; Ζητάμε από τη Βόρεια Μακεδονία να είναι συνεπής και να σεβαστεί τις προβλέψεις της; Ή περιμένουμε εξαιτίας της κακής συμπεριφοράς των γειτόνων να θέσουμε θέμα επαναδιαπραγμάτευσης ή και κατάργησης της Συμφωνίας, όπως ακούγεται από διάφορα «γαλάζια» στελέχη;
Ούτε η επαναδιαπραγμάτευση ούτε η κατάργηση της Συμφωνίας των Πρεσπών θα ωφελήσουν. Ζητούμενο είναι η πλήρης εφαρμογή της, έτσι όπως εξασφαλίζεται όχι μόνο από την υπογραφή της αλλά και από την ακροτελεύτια διάταξη που προβλέπει τη δυνατότητα προσφυγής στη Χάγη σε περίπτωση παραβίασης των συμφωνηθέντων.
Η Διεθνής Κοινότητα αντέδρασε έντονα στην αναφορά της Σιλιάνοφσκα δείχνοντας ότι δεν πρόκειται να δεχθεί αλλαγή του ονόματος της χώρας ούτε των προβλέψεων της Συμφωνίας. Το θέμα δεν είναι μόνο το έξω αλλά και το μέσα, το αν θα χρησιμοποιείται και εσωτερικά το όνομα Βόρεια Μακεδονία. Γι΄αυτό είχε σημασία να στηλιτευτεί η ενέργεια της νέας προέδρου και οι δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού, αλλά είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε και εμείς τι λέμε και τι θέλουμε.