Έλληνες παντού ανακάλυψε η επιστολική ψήφος.

Συνολικά έχουν δηλώσει 152. 311 ψηφοφόροι στην Ελλάδα ότι επιθυμούν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο και 50.204 στο εξωτερικό. Ανάμεσά τους και ο μοναδικός Έλληνας μόνιμος κάτοικος στη Παπούα Νέα Γουινέα, στο νησιωτικό κράτος της Ωκεανίας. Εντυπωσίασε την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Εσωτερικών αυτός ο Έλληνας όταν εμφανίστηκε πρώτος απ΄όλους για να ψηφίσει με επιστολική ψήφο.

Επιπλέον ζήτησαν επιστολική ψήφο, ένας Έλληνας κάτοικος στο νησί Σαμόα (στην Πολυνησία), ένας άλλος στο Τζιμπουτί, ένας στην Μποτσουάνα, στην Αϊτή, στη νήσο Μαν, νησί εξαρτώμενο από το Βρετανικό Στέμμα στην Ιρλανδική θάλασσα. Εκεί ζει μόνιμα ένας Έλληνας, που ζήτησε επιστολική ψήφο. Το νησί Μαν έχει έκταση 572 τετραγωνικά και οι κακές γλώσσες λένε πως είναι ένας από τους φορολογικούς παραδείσους. Στη Νήσο Μαν είχαν καταθέσεις και μερικοί Ρώσοι ολιγάρχες εκεί, πλην τις πάγωσαν.

Οι περισσότεροι Έλληνες που δήλωσαν πως θα ψηφίσουν με επιστολική ψήφο βρίσκονται στη Γερμανία (9.958), στο Ηνωμένο Βασίλειο (9.090) και στην Κύπρο με τους χιλιάδες Ελλαδίτες φοιτητές μόλις 2.868.

Συνολικά πάνω από 200.000 Έλληνες πρόκειται να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο, αν και οι αρχικές προβλέψεις ήταν πολύ μεγαλύτερες.

***

Η πρέσβης, ο πρόξενος και το Μοναστήρι στην Γάζα

Θέλω να σταθώ σε δυο διπλωμάτες που τούτες τις ημέρες βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας: Στην πρέσβη της Ελλάδας στα Σκόπια Σοφία Φιλιππίδου η οποία αποχώρησε την Κυριακή από την ορκωμοσία της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας για το γεγονός ότι αυτή ορκίστηκε στο όνομα της «Μακεδονίας».

Έχει θητεύσει και στην πρεσβεία των Τιράνων και γνωρίζει άριστα τα Βαλκάνια. Θεωρείται πεπειραμένη διπλωμάτης και είναι κόρη της δημοσιογράφου Ελένης Κυπραίου και του αείμνηστου διευθυντή της ιστορικής εφημερίδας «Ακρόπολις» Χρήστου Φιλιππίδη, ο οποίος παρουσίαζε τις «Τομές» στην ΕΡΤ.

Και τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στα Ιεροσόλυμα, Δημήτριο Αγγελουσόπουλο, ο οποίος κρατά με άοκνες προσπάθειες ζωντανό το Μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου στην Γάζα, όπου έχουν καταφύγει πολλοί Παλαιστίνιοι άμαχοι. Φροντίζει κάτω από δύσκολες συνθήκες για την τροφοδοσία τους και κυρίως να μην πέσουν έστω και κατά λάθος πάνω στο Μοναστήρι ρουκέτες των αντιμαχόμενων μερών.

***

Οι Έλληνες πιλότοι διδάσκουν τα μυστικά της αναχαίτησης στους Γάλλους

Δειλά- δειλά, αρχίζει να ξαναζεσταίνεται το «Ελλάς- Γαλλία Συμμαχία»«, τουλάχιστον στον στρατιωτικό τομέα. Έτσι λοιπόν το γαλλικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle» εξακολουθεί να είναι στο Ιόνιο Πέλαγος, και μάλιστα στη διάρκεια της εθνικής εορτής των Γάλλων, με συνοδεία της ελληνικής φρεγάτας «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ». Οι συνεκπαιδεύσεις είναι συνεχείς τόσο με τους πιλότους μας, όσο και με το Πολεμικό Ναυτικό.

Όπως μου λένε φίλοι από τη Δυτική Ελλάδα και τα Επτάνησα, οι κινητήρες των αεροσκαφών RAFALE, F-16, MIRAGE 2000 αλλά και των θρυλικών PHANTOM «βρυχώνται». Οι αερομαχίες είναι εντυπωσιακές, αλλά και απαιτητικές. Οι Έλληνες πιλότοι μαθαίνουν τα μυστικά της αναχαίτισης στους Γάλλους ομόλογούς τους. Εκπαιδεύονται ταυτόχρονα όμως και οι δικοί μας από τους Γάλλους στην εξουδετέρωση ενός μεγάλου στόχου, όπως είναι το αεροπλανοφόρο. Διότι είπαμε: «…μεγάλο καράβι, μεγάλος στόχος..».

***

Τούρτα… θωρηκτό Αβέρωφ πρόσφερε ο Κασσελάκης στον ναύαρχο Αποστολάκη

Ήταν μια φορά (και ένα καιρό- ας το πούμε έτσι) ένα μανεκέν- τηλεπερσόνα που έκανε τη γαμήλια δεξίωσή της πάνω στο θρυλικό Θωρηκτό «Αβέρωφ» και ξεσηκώθηκε σάλος. Υπήρξαν μάλιστα και παραιτήσεις μελών του πληρώματος (ήταν απόστρατοι αξιωματικοί του Ναυτικού). Τώρα ουδείς μπορεί να χρησιμοποιήσει το θωρηκτό για δεξιώσεις, πάρτι κτλ..

Αλλά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης θέλησε να βάλει το θωρηκτό σε μια… τούρτα και να την προσφέρει στην ναύαρχο έ.α. και πρώην υπουργό Άμυνας και αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη για τα γενέθλιά του. Η σεμνή τελετή γενεθλίων του ναυάρχου έγινε στην Ξάνθη όπου περιόδευε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και νυν βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανώς αμήχανος, αντέδρασε με χαμόγελο στην έκπληξη που του είχαν επιφυλάξει οι σύντροφοί του.

***

Όταν εκτινάχθηκε μόνο του το πίσω κάθισμα ενός Τ-6

Ήταν τραγικό το ατύχημα που συνέβη σε ένα αμερικανικό εκπαιδευτικό αεροσκάφος Τ-6 σε αεροπορική βάση κοντά στο Τέξας. Την ώρα που το ελικοφόρο αεροσκάφος τροχοδρομούσε εκτινάχθηκε το πίσω κάθισμα με αποτέλεσμα ο ένας από τους δύο πιλότους να σκοτωθεί.

Σημειώνω ότι εκπαιδευτικά αεροσκάφη υπάρχουν και στην Καλαμάτα και με αυτά εκπαιδεύονται οι ίκαροί μας. Επιπλέον σε αυτή την βάση στέλνουμε κατά καιρούς Έλληνες εκπαιδευτές για να εκπαιδεύσουν πιλότους των χωρών μελών του ΝΑΤΟ. Ένας μάλιστα από τους εκπαιδευτές έγινε και αρχηγός ΓΕΑ.

Έτσι το ενδιαφέρον της Πολεμικής Αεροπορίας για το ατύχημα αυτό είναι μεγάλο και περιμένει το πόρισμα με τα αίτια του δυστυχήματος. Ως μία πρώτη εκτίμηση είτε το κάθισμα ήταν ελαττωματικό είτε ο πιλότος κατά λάθος τράβηξε τον μοχλό εκτίναξης με αποτέλεσμα να σκοτωθεί.

***

Ο Κουτσούμπας και η Μάγδα Φύσσα

Στο Κερατσίνι βρέθηκε προχθές ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε σύσκεψη με μαζικούς φορείς για τα προβλήματα της περιοχής. Ξεχωριστή στιγμή όταν πήρε το λόγο η Μάγδα Φύσσα, μητέρα του δολοφονημένου Παύλου από τους ναζί εγκληματίες, όπου μίλησε εκ μέρους του Συλλόγου «Παύλος Killah Ρ Φύσσας» η οποία ανέφερε: «Θέλουμε τη στήριξή σας σε αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε και την έχουμε, δεν το συζητώ, αλλά έχουμε κι έναν πολύ μεγάλο αγώνα ακόμα μπροστά μας που είναι το δικαστήριο, δεν έχουμε τελειώσει και ήδη ξέρετε ότι οι κατηγορούμενοι αποφυλακίζονται».

Η πιο «δυνατή» στιγμή ήταν όταν Δημήτρης Κουτσούμπας της απευθύνθηκε: «Εδώ σ’ αυτές τις γειτονιές έχουμε δώσει όλοι μαζί, μεγάλες μάχες ενάντια στον φασισμό και τις έχουμε κερδίσει. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα, Μάγδα, κόντρα στις προκλητικές αποφάσεις τους. Θα δώσουμε κι αυτή τη μάχη και θα την κερδίσουμε με το λαϊκό κίνημα μπροστά. Να είσαι σίγουρη, θα το ξαναπείς: «Παύλο τα κατάφερες». Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν τα όσα ακολούθησαν με μια ολόκληρη αίθουσα να χειροκροτεί με συγκίνηση για να στηρίξει αυτή τη μάνα που δίνει έναν μεγάλο αγώνα!

***

Η συνεργασία ΕΥΠ και ΜΙΤ φέρνει αποτελέσματα

Σας πληροφόρησα αρκετές φορές για τη στενή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί (μετά τους σεισμούς στην Τουρκία) ανάμεσα στην ΕΥΠ και την ΜΙΤ. Στόχος αυτής της συνεργασίας είναι να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα, αλλά και ανταλλαγή πληροφοριών για τρομοκράτες και για εγκληματίες. Ε, λοιπόν, σας πληροφορώ ότι αυτή η συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών Ελλάδας και Τουρκίας φέρνει αποτελέσματα. Έτσι χειροπέδες σε αρχηγό κυκλώματος οργανωμένου εγκλήματος σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν πλήθος ενταλμάτων -14-, «φόρεσαν» αστυνομικοί μετά από οργανωμένη επιχείρηση.

Στα ίχνη του διαβόητου κακοποιού οι Αρχές έφτασαν μετά από αξιοποίηση πληροφοριών ΕΥΠ και τουρκικών μυστικών υπηρεσιών ενώ σύμφωνα με αστυνομικές πηγές ο συλληφθείς ο οποίος φέρεται να είναι ο εγκέφαλος οργάνωσης με έδρα τα Άδανα εμπλέκεται σε υποθέσεις όπλων και ναρκωτικών. Από την έρευνα των αστυνομικών η οποία ξεκίνησε τον προηγούμενο Φεβρουάριο, προέκυψε πως ο συλληφθείς είχε βρει καταφύγιο στην Ελλάδα. Αμέσως χτύπησε συναγερμός στις ελληνικές αρχές οι οποίες κατάφεραν να τον εντοπίσουν στους Αμπελόκηπους και να τον συλλάβουν.

***

Η πρώτη πράξη του Ινστιτούτου Τσίπρα

Μαθαίνω λοιπόν ότι στις 17 και 18 Ιουνίου, με αφορμή τη συμπλήρωση έξι χρόνων από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, το «Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα» και το «Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ» συνδιοργανώνουν στην Αθήνα, Διεθνή Διάσκεψη για την «Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη».

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Ωδείο Αθηνών και θα περιλαμβάνει οκτώ ενότητες συζήτησης. Συγκεκριμένα θα περιλαμβάνει δύο θεματικές για τα Βαλκάνια και δύο για τις περιφερειακές εξελίξεις και τον ρόλο των διεθνών οργανισμών για την προώθηση της ειρήνης. Μία θεματική θα αφορά την κλιματική κρίση και την πράσινη ατζέντα, μία τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία και δύο θα αφορούν το μέλλον της Ευρώπης και την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς.

***

Και ξαφνικά 11 τουρκικές παραβάσεις στο FIR Αθηνών

Μόλις λίγα 24ωρα από την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα σημειώθηκαν, στο ήρεμο εδώ και μήνες Αιγαίο τουρκικές παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα δύο τουρκικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας (αλλά και κατασκοπευτικά) CN-235 και 14 τουρκικά ελικόπτερα εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης.

Ειδικότερα καταγράφηκαν 11 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών (4 από τα CN-235 και 7 από τα ελικόπτερα) στην περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου. Τα τουρκικά αεροσκάφη και ελικόπτερα αναγνωρίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ.

***

Γιατί καθυστερεί η αξιοποίηση της ελληνικής βιβλιοθήκης Βενετίας;

Εδώ και καιρό, μαθαίνω ότι εκκρεμεί η αξιοποίηση του πολύτιμου θησαυρού της ελληνικής βιβλιοθήκης Βενετίας, όταν μία Ελληνίδα βιβλιοθηκονόμος με σπουδές ειδικά πάνω σε αυτό το αντικείμενο την έχει οργανώσει και είναι έτοιμη να την αξιοποιήσει και να την παραδώσει στο διεθνές κοινό.