Στοιχεία φωτιά προκύπτουν από τη νέα έκθεση των πραγματογνωμόνων για την τραγωδία  στα Τέμπη που κατατίθεται σήμερα από τους συγγενείς των θυμάτων στον Εφέτη Ανακριτή Λάρισας.

Σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από την επικαιροποιημένη έκθεση ποτέ δεν υπήρξε σύγκρουση των μηχανών των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη αλλά εκτροχιασμός ο οποίος έγινε στην απεγνωσμένη προσπάθεια του μηχανοδηγού να αποφύγει τη σύγκρουση και συνεπεία του οποίου μετριάστηκε στο μέτρο του δυνατού η ισχύ της πρόσκρουσης.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 από την έκθεση των πραγματογνωμόνων προκύπτει  στρέβλωση στις γραμμές ανόδου στο σημείο του δυστυχήματος. Επιπλέον, εξαιτίας της απότομης πέδησης εκτιμάται ότι σταμάτησε και η λειτουργία του καταγραφικού συστήματος.

Σε στάση πυγμάχου τα καμμένα θύματα

Επιπλέον στην έκθεση αναφέρεται ότι τουλάχιστον 16 είναι οι επιβάτες της μοιραίας αμαξοστοιχίας που έχασαν τη ζωή τους από τη φωτιά που προκλήθηκε και πέντε από αυτούς εντοπίστηκαν σε «στάση πυγμάχου», στάση που λαμβάνει το ανθρώπινο σώμα όταν καίγεται ζωντανό.

Ενα τρίτο σημαντικό στοιχείο που καταγράφεται στην έκθεση είναι πως υπήρξε κακή φόρτωση λαμαρινών στα βαγόνια της εμπορικής αμαξοστοιχίας, οι οποίες μετά την πέδη λειτούργησαν επιβαρυντικά ως προς τις συνέπειες του ανθρωποκτόνου δυστυχήματος και αυτό γιατί εμβόλισαν σε πολλά σημεία τα βαγόνια της εμπορικής αμαξοστοιχίας με τραγικές συνέπειες για τους επιβαίνοντες.