Έπειτα από πολλά συναπτά έτη, κατά τα οποία ο ελληνικός λαός βίωσε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο την έννοια της κρίσης, σε κάθε επίπεδο, σε κάθε πτυχή της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, σήμερα εξακολουθεί να αισθάνεται στριμωγμένος μα κυρίως απογοητευμένος και γεμάτος φόβο για το μέλλον.

Με αυτά τα συναισθήματα για συνοδοιπόρο και με μια κυβέρνηση η οποία τα ανακυκλώνει διαρκώς με τις πολιτικές της, η κοινωνία αδυνατεί να βγει από τον βούρκο στον οποίο έχει βουλιάξει, έχοντας χάσει κάθε πίστη, κάθε ελπίδα ότι η υφιστάμενη κατάσταση μπορεί να αλλάξει.

Αποτελέσματα μελετών ευρωπαϊκών και ελληνικών στατιστικών αρχών που μας κατατάσσουν στις χειρότερες οικονομικά θέσεις σε όλη την Ευρώπη έρχονται να κάνουν το ήδη δυσχερές κλίμα, ανυπόφορο. Για την ψυχολογία του Έλληνα πολίτη που μοχθεί καθημερινά να τα βγάλει πέρα, που είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του απέναντι στο κράτος και που στο τέλος της ημέρας, όμως, αισθάνεται ανήμπορος να ζήσει. Απλά επιβιώνει, όπως μπορεί.

Αυτή η πραγματικότητα μπορεί να είναι αναστρέψιμη. Όχι εύκολα, αλλά μπορεί.

Πρωταρχική ανάγκη η διαμόρφωση ενός προγράμματος ουσιαστικής κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης, που δεν θα προκύψει μέσα σε γραφεία επικοινωνίας και διαχείρισης της εικόνας, αλλά μέσα από συζητήσεις με τους πολίτες που έρχονται αντιμέτωποι με τα προβλήματα του τόπου τους και που ξέρουν καλύτερα από τον καθένα την κατεύθυνση που θα τους ωθούσε στη βελτίωση της καθημερινότητάς τους.

Σε αυτό το πλαίσιο καθίσταται απαραίτητη και η ανάταση της ψυχολογίας του ελληνικού λαού, η ανάκτηση της πατριωτικής του αυτοπεποίθησης. Να πιστέψει ότι υπάρχει εναλλακτική που θα μπορούσε να του προσφέρει μια καλύτερη ζωή, που θα τον έβαζε στον πυρήνα συνδιαμόρφωσης στρατηγικών για μια πραγματική και δίκαιη ανάπτυξη.

Οφείλουμε να αγωνιστούμε, ως ΠαΣοΚ, ως το γνήσιο λαϊκό και αυθεντικά προοδευτικό κίνημα για να κινητοποιήσουμε όλους τους πολίτες, να πείσουμε τον ελληνικό λαό ότι αυτός έχει τη δύναμη και οφείλει να κάνει ένα σημαντικό βήμα για να απελευθερωθεί από τα σημερινά δεινά.

Μια από τις βασικές μας διαφορές με τη ΝΔ είναι το γεγονός ότι εμείς πιστεύαμε και πιστεύουμε στη δύναμη του ελληνικού λαού ενώ εκείνη, ως γνήσια νεοφιλελεύθερη και συντηρητική δύναμη, πιστεύει στη δύναμη του οικονομικού συστήματος. Κυβερνήσαμε, προσφέραμε αληθινά στον τόπο, μάθαμε όμως, παράλληλα, από τα λάθη μας τα οποία μας επιτρέπουν πλέον να αντιλαμβανόμαστε παγίδες και να αποφεύγουμε πρακτικές με αρνητικές συνέπειες.

Οι πολίτες αυτής της χώρας έχουν ένα κρίσιμο δίλημμα μπροστά τους, όχι μόνο για τις επερχόμενες εκλογές αλλά για το μέλλον.

Καλούνται να αποφασίσουν εάν η δύναμη ανήκει στον ίδιο τον λαό και αυτός θα αποφασίσει ποιον δρόμο θέλει να ακολουθήσει ή αν η δύναμη ανήκει σε ένα στενό σύστημα συμφερόντων που επιθυμεί συγκέντρωση όλο και μεγαλύτερου εθνικού πλούτου στα χέρια λίγων.

Προσωπικά, πιστεύω, στη δύναμη των πολιτών και είμαι πεπεισμένος ότι μόλις ανακτήσει την εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του και στην αξία αυτού του τόπου, η χώρα θα εκτιναχθεί αναπτυξιακά, η κοινωνία θα ανασυγκροτηθεί ουσιαστικά, θα δημιουργηθεί ένα κράτος που θα τους περιλαμβάνει και θα τους υπηρετεί όλους, θα δημιουργηθεί πλούτος και κυρίως θα δημιουργηθεί το αναγκαίο ιστορικό και πολιτικό κεφάλαιο που θα λειτουργήσει ως υπόδειγμα για όλο τον κόσμο που σήμερα διαρκώς υπαναχωρεί ακολουθώντας το δόγμα της συντήρησης και της σύγκρουσης.

Η ανάκτηση της πατριωτικής μας αυτοπεποίθησης θα απελευθερώσει όλες τις γενιές των Ελλήνων, κοινωνικά και οικονομικά, θα αποτελέσει το έναυσμα μιας νέας ανθρώπινης πορείας σε ένα καλύτερο μέλλον για όλους. Αυτό που σήμερα ακούγεται ως σύνθημα, εάν γίνει πράξη, θα φέρει την Ελλάδα στη θέση του πρωταγωνιστή, όχι ως υπερδύναμη αλλά ως παράδειγμα Δημοκρατίας και Δικαιοσύνης.

O Παύλος Χρηστίδης είναι Βουλευτής Νοτίου Τομέα Β΄ Αθηνών, ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.