Το θέμα της απόπειρας δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της διερεύνησης όχι μόνο ως προς τα πολιικά ή ιδεολογικά κίνητρα του δράστη αλλά και ως προς την ψυχολογική του συγκρότηση.

Δεν υπάρχει όμως αμφιβολία πως ακόμη και ως «μεμονωμένο περιστατικό» ή ενέργεια ενός «ταραγμένου μυαλού» συμπίπτει με μια ιδιαίτερη συγκυρία για την Ευρώπη. Οχι μόνο επειδή η απόπειρα δολοφονίας έγινε λίγο πριν από τις ευρωεκλογές. Αλλά και επειδή στη Γηραιά Ηπειρο καλλιεργείται ένα κλίμα τοξικότητας και η δημόσια σφαίρα δηλητηριάζεται από ακραίες φωνές.

Οπως έχει δείξει και το παρελθόν, είναι σε τέτοιες συνθήκες που θολώνουν μυαλά και οπλίζονται χέρια. Το «αίμα στην καρδιά της Ευρώπης» είναι προϊόν των φαινομένων πόλωσης και της μισαλλοδοξίας που έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους σε πολλές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.

Το τελευταίο πράγμα ωστόσο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η Ευρώπη είναι μια νέα «εποχή των άκρων». θα ήταν λάθος να πιστέψει κανείς πως τέτοιου είδους απόπειρες αφορούν τη μία ή την άλλη χώρα. Τα «μεμονωμένα περιστατικά» αφορούν ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικογένεια. Κάθε κράτος, κάθε πρωτεύουσα και κάθε κυβέρνηση.

Και είναι χρέος των ευρωπαίων πολιτών να απομονώσουν αυτές τις φωνές και να καταδικάσουν στις κάλπες όσους επιδιώκουν να υφαρπάξουν την ψήφο τους επενδύοντας στον λόγο μίσους, τον άκρατο λαϊκισμό, την εχθροπάθεια και ασφαλώς στην πολιτική εκμετάλλευση τέτοιων περιστατικών.

Σε ό,τι θρέφει, δηλαδή, τα ταραγμένα μυαλά.