Για την ιστορία, τη φανέλα και τον κόσμο του, ο Ολυμπιακός στάθηκε στο ύψος του, νίκησε 2-0 ΑΕΚ με γκολάρες του κορυφαίου της αναμέτρησης Αντρέ Ορτα και την γκρέμισε από την κορυφή, στην τελευταία του φετινή παράσταση εντός Καραϊσκάκη. Με αυτό το πολύτιμο τρίποντο, οι «ερυθρόλευκοι» πέρασαν τον Παναθηναϊκό κι έπιασαν την τρίτη θέση της βαθμολογίας, τέσσερις ημέρες πριν από την αναμέτρηση των «αιωνίων» στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αποφάσισε να ρισκάρει ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ σε ό,τι έχει να κάνει με την ενδεκάδα του Ολυμπιακού. Με δεδομένες τις απουσίες των Ορτέγκα, Ρίτσαρντς και κατάκοπο τον Κίνι, ο Βάσκος τεχνικός έδωσε φανέλα βασικού στον πιτσιρικά Αποστολόπουλο, ο οποίος πήρε μερικά λεπτά συμμετοχής και στην πρόσφατη αναμέτρηση της Τούμπας. Επίσης, στο αρχικό σχήμα επέστρεψε ο Ντόη, αντί του τιμωρημένου Ρέτσου, ενώ τις άλλες δύο θέσεις στην τετράδα της άμυνας κάλυψαν ως συνήθως ο Κάρμο με τον Ροντινέι, μπροστά από τον κίπερ Τζολάκη.

Στην τριάδα της μεσαίας γραμμής είχαμε την γνωστή παρέα των Εσε, Τσικίνιο, Ορτα, ενώ στην επίθεση ξεκίνησε δεξιά ο Φορτούνης, αριστερά ο Ποντένσε και στην κορυφή ο Ελ Καμπί. Από την άλλη πλευρά, ο Ματίας Αλμέιδα επανέφερε κάτω από τα δοκάρια τον Στάνκοβιτς, ενώ στο δεξί άκρο επανήλθε ο Σιντιμπέ αντί του τιμωρημένου Ρότα. Δίπλα του γέμισαν την ευθεία στην άμυνα οι Βίντα, Κάλενς και Χατζισαφί. Στη μεσαία γραμμή ο Σιμάνσκι είχε μπροστά του τον Πινέδα και δίπλα σε αυτόν τους Ελίασον, Γκατσίνοβιτς, με Λιβάι και Αραούχο να συνθέτουν το επιθετικό δίδυμο.

Νευρικό ξεκίνημα με κυρίαρχο τον Ολυμπιακό

Mε αρκετές προσωπικές μονομαχίες, πολλά λάθη κι ένα άστοχο σουτ του Φορτούνη στο 6′ ξεκίνησε ο αγώνας, με τις δύο ομάδες αποφασισμένες να πιέσουν ψηλά και τον Αλμέιδα να έχει αναθέσει μαν του μαν σε ορισμένους παίκτες του, όπως για παράδειγμα ο Χατζισαφί που κυνηγούσε σχεδόν παντού τον Φορτούνη. Στο 8′ λεπτό ο Λιβάι υποδείχθηκε οφσάιντ σε επικίνδυνη πάσα στην πλάτη της άμυνας του Ολυμπιακού, σε μια φάση που κατέληξε σε πέναλτι του Τζολάκη, αλλά μέσω VAR κρίθηκε (ορθά) ως μη γενόμενη.

Στο 11ο λεπτό η πρώτη μεγάλη στιγμή του ντέρμπι με τον Ελ Καμπί να εκτελεί έπειτα από ασίστ του Ποντένσε για να απομακρύνει δύσκολα με τα πόδια ο Στάνκοβιτς. Επτά λεπτά αργότερα σε ένα διάστημα πίεσης από τους γηπεδούχους, ο Στάνκοβιτς αντέδρασε σωστά και σε δυνατό σουτ του Ντόη εκτός περιοχής.

Στο 19′ σε μία ακόμη μεγάλη πάσα προς τον Λιβάι, Ντόη και Κάρμο μπερδεύτηκαν αρχικά, αλλά στη συνέχεια κατάφεραν να σταματήσουν τον φορ της Ενωσης, με τη βοήθεια και του Τζολάκη. Με ξεκάθαρη την πρόθεση της ΑΕΚ να βρει μία φάση στην κόντρα για να αξιοποιήσει την ταχύτητα του Γκαρσία συνεχίστηκε το παιχνίδι, με την αμυντική τετράδα του Ολυμπιακού να ζορίζεται, αλλά να αντιδρά έστω και στο όριο.

Στο 37′ έπειτα από διαδοχικές ντρίμπλες του Ποντένσε, ο οποίος έχασε τελικά τη μπάλα από τον Σιντιμπέ, η ΑΕΚ εκδήλωσε αντεπίθεση με τον Λιβάι να βρίσκει στο δεύτερο δοκάρι τον Ελίασον, ο οποίος, όμως, έστειλε τη μπάλα μακριά από την εστία.

Ανύπαρκτο οφσάιντ σε βάρος του Ποντένσε στο 39′ σε μια φάση που είχε καλές προϋποθέσεις για τον Ολυμπιακό, με τον βοηθό να βιάζεται να σηκώσει λανθασμένα τη σημαία. Ενα λεπτά αργότερα ο Ελ Καμπί σούταρε άστοχα, όπως και ο Ποντένσε στην αμέσως επόμενη φάση. Τρίτο σουτ από τον Φορτούνη στο 42′ βρήκε σε ετοιμότητα τον Στάνκοβιτς, με τους «ερυθρόλευκους», ωστόσο, να έχουν επιβάλει το ρυθμό τους και να κερδίζουν τις περισσότερες μονομαχίες.

Η πίεση έφερε καρπούς

Με μία αλλαγή επέστρεψε η ΑΕΚ από τα αποδυτήρια. Ο Σιντιμπέ δεν βρήκε για το β’ μέρος, ο Πινέδα πήρε τη θέση του στο δεξί άκρο της άμυνας κα ο Γιόνσον ανέλαβε ρόλο δίπλα στον Σιμάνσκι. Ενα σουτ του Τσικίνιο κι ένα του Ελίασον στα πρώτα λεπτά του δεύτερου ημιχρόνου δεν απείλησαν ιδιαίτερα, όπως και μια κεφαλιά του Αραούχο στο 49′ έπειτα από εκτέλεση κόρνερ.

Ενα επικίνδυνο σουτ του Ορτα στο 55′ έστειλε τη μπάλα ελάχιστα άουτ για έναν Ολυμπιακό που υπερείχε στα σημεία, ενώ δύο λεπτά αργότερα Στίλερ και VAR δεν συγκινήθηκαν σε πέσιμο του Ποντένσε, παρότι τον βρήκε καθαρά ο Σιμάνσκι στο αριστερό πόδι. Στην εξέλιξη της φάσης, κερδισμένο φάουλ του Φορτούνη σημάδεψε τη συμβολή των δοκών.

Κάπου εκεί ο Αλμέιδα έφερε από τον πάγκο Αμραμπατ και Πόνσε για να βγάλει Γκατσίνοβιτς και Αραούχο. Η πίεση του Ολυμπιακού συνεχίστηκε με τον Ποντένσε να ψάχνει τον Ελ Καμπί, αλλά ο Στάνκοβιτς αντέδρασε στην κεφαλιά του. Ο Μαροκινός ξαναπήρε τη μπάλα την έστρωσε στο ύψος της περιοχής κι εκεί ήρθε ο Ορτα, κορυφαίος της αναμέτρησης, για να τη στείλει στα δίχτυα με τον κεραυνό που εξαπέλυσε με το αριστερό πόδι (65′)!

Η μαγεία του Όρτα κλείδωσε τη νίκη

Ολα για όλα από τον Αλμέιδα με τον Τσούμπερ και τον Μάνταλο αντί Ελίασον και Λιβάι, με τον Μεντιλίμπαρ να απαντά με τον Κίνι αντί του Αποστολόπουλου για να αναλάβει το μαρκάρισμα του πολύπειρου Αμραμπατ. Ακόμη και μετά το γκολ, οι «ερυθρόλευκοι» διατήρησαν τον έλεγχο, με τους φιλοξενούμενους σαφώς επηρεασμένους από την εξέλιξη του ματς.

Καλή στιγμή για την ΑΕΚ στο 85′ με τον Τσούμπερ να απειλεί εντός περιοχής, αλλά ο Τζολάκης απέκρουσε στην αριστερή του γωνιά. Στο 89′ σε γρήγορη αντεπίθεση του Ολυμπιακού ο Καρβάλιο που πήρε τη θέση του Τσικίνιο, βρήκε στον χώρο τον Ελ Καμπί, ο οποίος πάσαρε προς τον Φορτούνη, για να κοπεί το σουτ στα σώματα.

Ενα λεπτό αργότερα, σε κόρνερ του Φορτούνη, η κεφαλιά του Κάρμο πέρασε ελάχιστα άουτ. Νέα προσπάθεια του Τσούμπερ στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων, νέα εξαιρετική επέμβαση από τον κίπερ του Ολυμπιακού.

Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε στο 90+3′ ξανά από τον Αντρέ Ορτα με υπέροχο βολέ από αριστερά έπειτα από πάσα του Ζέλσον Μαρτίνς. Ενα απίθανο γκολ για τον Πορτογάλο μέσο που έβαλε φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του στο ντέρμπι.