Στην Πέρθη κερδήθηκε η Μάχη για το Μνημείο της Κρήτης

Η ανέγερση και τα εγκαίνια του Μνημείου, το οποίο δεσπόζει πλέον στο Μητροπολιτικό Πάρκο Kings Park της πόλης, έγιναν με την επιμέλεια της Επιτροπής για το Μνημείο της Μάχης της Κρήτης.

Το Σάββατο, 11 Μαΐου, σε μια λαμπρή και συγκινητική τελετή, πραγματοποιήθηκαν στην Πέρθη Δυτικής Αυστραλίας τα εγκαίνια του πρώτου μνημείου στην Αυστραλία που είναι αποκλειστικά αφιερωμένο σε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την υπεράσπιση της Κρήτης το 1941.

Τιμώμενο πρόσωπο στην Τελετή ήταν ο μοναδικός στην Αυστραλία εν ζωή Βετεράνος της Μάχης της Κρήτης, ο 106χρονος Arthur Leggett, ενώ την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι κηδεμόνες του Μνημείου, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, και ο κ. Richard Sandover, ανιψιός του Ταγματάρχη Ray Sandover, Διοικητή του 2ου/11ου Τάγματος της Δυτικής Αυστραλίας που επιχείρησε στην Kρήτη. Πλήθος υψηλών προσκεκλημένων παρευρέθηκαν, επίσης, στην Τελετή, μεταξύ των οποίων ο Κυβερνήτης της Δυτικής Αυστραλίας κ. Christopher Dawson, ο Πρωθυπουργός της Δυτικής Αυστραλίας κ. Roger Cook, ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Βετεράνων κ. Matt Keogh, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Αυστραλία κ. Σταύρος Βενιζέλος, ο Αντιναύαρχος κ. Χρήστος Σασιάκος, Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, ομοσπονδιακοί και πολιτειακοί γερουσιαστές και βουλευτές, ο ομογενής Δήμαρχος Πέρθης, κ. Βασίλης Ζεμπιλάς και άλλοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Πρόξενος της Ελλάδας στην Πέρθη, κα Γεωργία Καρασιώτου και άλλα μέλη του Προξενικού Σώματος, μεταξύ των οποίων οι Γενικοί Πρόξενοι Ηνωμένου Βασιλείου και Ιαπωνίας και ο Πρόξενος της Ιταλίας. Το παρών έδωσαν επίσης μέλη του τοπικού κλήρου όλων των δογμάτων, εκπρόσωποι των Αυστραλιανών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και εκπρόσωποι Κρητικών συλλόγων, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών, κ. Νικολάου Μαρκογιαννάκη, εκπρόσωποι και μέλη της ελληνικής παροικίας και οικογένειες Βετεράνων της Μάχης

Πηγή: Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας

Όλοι οι ομιλητές εξήραν το θάρρος και την ανδρεία, τόσο των στρατιωτών του Τάγματος των ANZACs, όσο και των Ελλήνων πολιτών και στρατιωτών που συμμετείχαν στη Μάχη της Κρήτης και τόνισαν τη σημασία διατήρησης της ιστορικής μνήμης.

Η ανέγερση και τα εγκαίνια του Μνημείου, το οποίο δεσπόζει πλέον στο Μητροπολιτικό Πάρκο Kings Park της πόλης, έγιναν με την επιμέλεια της Επιτροπής για το Μνημείο της Μάχης της Κρήτης, της οποίας προεδρεύει ο κ. Βασίλης Ευαγγελινός, Πρόεδρος του Ελληνο-Αυστραλιανού Συνδέσμου Απομάχων (RSL) Δυτικής Αυστραλίας. Το Προξενείο της Ελλάδας στην Πέρθη συνεργάστηκε στενά με την Επιτροπή για το Μνημείο της Κρήτης από το 2016 όταν η τελευταία συστάθηκε και συνέδραμε σταθερά το έργο της.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.