Η αφρικανική σκόνη επιστρέφει από αύριο στην χώρα μας, ενώ μαζί της θα κάνει την εμφάνισή του ένα κύμα ζέστης, με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει πάνω από τους 30 βαθμούς, λόγω του «υποτροπικού αεροχείμαρρου» που θα βιώσει η χώρα και που θα επηρεάσει το σκηνικό του καιρού.

Οι συνθήκες στην ατμόσφαιρα θα θυμίσουν εκείνες του διημέρου 23 και 24 Απριλίου, μέρες κατά τις οποίες το πορτοκαλί είχε κατακλύσει τον ουρανό.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ανάρτησή του ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, οι συγκεντρώσεις θα κορυφωθούν την Παρασκευή και το Σάββατο, ωστόσο οι ποσότητες σκόνης αυτό το διήμερο, συγκρινόμενες με το προηγούμενο επεισόδιο, θα είναι μικρότερες, επηρεάζοντας κυρίως τα δυτικά και τα νότια (κυρίως Πελοπόννησος και Κρήτη).

Ο κ. Κολυδάς αναφέρεται επίσης στον «αεροχείμμαρο». Όπως γράφει, πρόκειται για ένα «ποτάμι αέρα στην ανώτερη ατμόσφαιρα που ανέκαθεν μετέφερε τις θερμές μάζες και την σκόνη». Καλεί δε τους πολίτες να μην τρομάζουν με την εξειδικευμένη ορολογία.

Πώς σχηματίζεται ο υποτροπικός αεροχείμαρρος

Σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά δημιουργείται «από συνδυασμό της ατμοσφαιρικής θέρμανσης και της περιστροφής του πλανήτη γύρω από τον άξονά του».

«Έχουμε εξηγήσει στο παρελθόν την έννοια του αεροχείμαρρου (Jet stream) τον οποίο τον έχουμε παρομοιάσει με ένα μακρόστενο σωληνωτό ρεύμα αέρα με πολύ ισχυρούς δυτικούς ανέμoυς σε μεγάλα υψόμετρα» αναφέρει στο X.

«Οι αεροχείμαρροι δημιουργούνται από συνδυασμό της ατμοσφαιρικής θέρμανσης και της περιστροφής του πλανήτη γύρω από τον άξονά του. Αυτή η ανώτερη ροή της ατμόσφαιρας, αλλά και οι σχεδόν θυελλώδεις νοτιάδες που θα πνέουν στα Δυτικά θα προκαλέσουν μεταφορά Αφρικανικής σκόνης , αλλά και υψηλές θερμοκρασίες στην περιοχή μας, μέχρι τι αρχές της ερχόμενης εβδομάδος» προσθέτει.

Η πρόγνωση των επόμενων ημερών

Την Πέμπτη θα επικρατήσει μουντός καιρός, σε συνδυασμό με μικρές ποσότητες αφρικανικής σκόνης. Η συννεφιά θα συνοδευτεί από τοπικές βροχές στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και στο Αιγαίο, με κάποιες καταιγίδες στα κεντρικά και βόρεια.

Το θερμόμετρο θα φτάσει τους 30 βαθμούς στα δυτικά και στην Κρήτη, 22 στα βόρεια και έως 25 στις υπόλοιπες περιοχές. Σε ανατολικές διευθύνσεις οι άνεμοι στο Αιγαίο 3-5 μποφόρ, νοτιοανατολικοί στο Ιόνιο, ισχυροί 6-7 μποφόρ.

Την Παρασκευή το σκηνικό θα είναι παρόμοιο, με συννεφιά σε όλη τη χώρα, με περισσότερη σκόνη και με τοπικές βροχές το πρωί στα βόρεια.

Η θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο, θα φτάσει τους 25 και 27 στα βόρεια και κεντρικά, 32-33 στις υπόλοιπες περιοχές νοτιότερα, και έως 36 στην Κρήτη.

Σε καλοκαιρινά επίπεδα θα κρατηθεί η θερμοκρασία και το Σαββατοκύριακο. Οι ισχυροί νοτιάδες στο Ιόνιο θα παραμείνουν στα 7 μποφόρ, μέτριοι ανατολικοί στο Αιγαίο 3-5, με εξασθένηση το βράδυ.