Ευρωεκλογές 2024: Το «debate» Μητσοτάκη – Κασσελάκη στη Θράκη

Σε τι προσδοκούν οι αρχηγοί Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ περιοδεύοντας σε Έβρο, Κομοτηνή και Ξάνθη - Οι συμβολισμοί και η πάντα ρευστή μάχη της κάλπης στα 2/3 της Θράκης.

Εκλογική τηλεμαχία, είτε όλων των πολιτικών αρχηγών είτε των δύο αποκλειστικά, δεν θα διεξαχθεί πριν από τις Ευρωεκλογές. Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ το αίτημα ετέθη στη διακομματική επιτροπή που συνήλθε πριν από το Πάσχα – τέλη Απριλίου, αλλά η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας δια του Γιάννη Σμυρλή ήταν απορριπτική, διότι -όπως τη μετέφερε προς τους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος Τύπου Βούλα Κεχαγιά- «debate είναι οι συνεδριάσεις της Βουλής».

Έμοιαζε πάντως με ένα τέτοιο, ιδιότυπο, η ταυτόχρονη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Στέφανου Κασσελάκη στον γεωγραφικό χώρο που ορίζει τη Θράκη. Ένα άλλο είδος πολιτικού «τετ α τετ», πιο άμεσου κι αδιαμεσολάβητου.

Λίγο έλειψε μάλιστα ο ένας να πέσει πάνω στον άλλον. Ο μεν πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν όλο το μεσημέρι της Τρίτης (14/5) στην Κομοτηνή, προτού αναχωρήσει για την Ξάνθη, ο δε πρωθυπουργός βρέθηκε αργά το απόγευμα, επιστρέφοντας από την επίσκεψή του στην Αλεξανδρούπολη.

Συνοριοφύλακες

Πώς προέκυψε όλο αυτό; Αμφότεροι ήθελαν να δώσουν το «παρών» στον εορτασμό των Ελευθερίων Θράκης, ανήμερα της συμπλήρωσης 104 χρόνων από την απελευθέρωση της πρωτεύουσας της Ροδόπης και της προσάρτησής της στην υπόλοιπη χώρα (14 Μαΐου 1920).

Πλησιάζοντας προς την ευρωκάλπη της 9ης Ιουνίου, τα εθνικά θέματα παραμένουν πολύ ψηλά στην ατζέντα των δύο κομμάτων, ιδίως μετά το πρωθυπουργικό ταξίδι στην Άγκυρα για τη συνάντηση κορυφής με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (που επέμεινε στον όρο «τουρκική μειονότητα» κι όχι μουσουλμανική), και καθένας εκ των δύο βασικών αντιπολιτευτικών πόλων της κεντρικής σκηνής αναζητά τους συμβολισμούς εκείνους που θα ενισχύσουν το συνολικό αφήγημά τους.

Η Νέα Δημοκρατία πόνταρε ανέκαθεν στο πατριωτικό στοιχείο των ψηφοφόρων, την ώρα που η σταδιακή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ σε ανάλογη ρητορική έχει γεννήσει νέα δεδομένα.

«Παραμελημένη η Θράκη»

«Η Θράκη είναι παραμελημένη από την ελληνική Πολιτεία» υποστήριξε ο Στέφανος Κασσελάκης σε μια απόπειρα να εκθέσει την κυβέρνηση για το γεγονός πως δεν έχει «αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της» προκειμένου να καταφέρει την απαιτούμενη οικονομική ανάπτυξη.

Κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «η Θράκη είναι ένα από τα λίγα και καλύτερα παραδείγματα αρμονικής συνύπαρξης μουσουλμάνων και χριστιανών» κι αποτελεί υποχρέωση η στήριξή της μέσω των ευρωπαϊκών μηχανισμών, διότι «εδώ είναι τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Άρα θα πρέπει να προστατευτούν και να ενισχυθούν.

Είναι «χρέος μας στις γενιές που πέρασαν και σε αυτές που θα έρθουν η υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων», όπως έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του, έχοντας από τη Δευτέρα κάνει λόγο για «άβουλο» και «αμήχανο» Κυριάκο Μητσοτάκη που υποχωρεί διαρκώς επιτρέποντας στον Τούρκο πρόεδρο να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

«Ο Έβρος στάθηκε όρθιος»

Αναμενόμενο ήταν ο Κυρ. Μητσοτάκης ν’ απαντήσει σε όλα όσα καταλογίστηκαν στην κυβέρνησή του. Κυρίως επέμεινε στο γεγονός ότι «η Ελλάδα δεν αποκλίνει από τις πάγιες θέσεις της και θα υπερασπίζεται πάντα με αυτοπεποίθηση την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Ακόμη ο πρωθυπουργός συνέδεσε αναπόφευκτα το διακύβευμα των Ευρωεκλογών με την ασφάλεια των ελληνικών συνόρων, εκφράζοντας την πεποίθηση πως «πολύ σύντομα θα μπορέσουμε να πείσουμε και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι πρέπει να χρηματοδοτήσει έργα όπως ο φράχτης στον Έβρο».

Ήταν επίσης φανερή η πρόθεση του να υπενθυμίσει τα γεγονότα του 2020 για να υπογραμμίσει με στόμφο πως «ο Έβρος στάθηκε όρθιος, η Ελλάδα στάθηκε όρθια, προστατεύσαμε τα σύνορα της πατρίδας μας, προστατεύσαμε τα σύνορα της Ευρώπης και το αποτέλεσμα το βλέπετε σήμερα».

Υπερασπίστηκε δε το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο κατά τον ίδιο «είναι απολύτως ευθυγραμμισμένο με τις ελληνικές προτεραιότητες», αφότου είχε προηγηθεί «μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να πείσουμε τους εταίρους μας ότι δεν μπορεί η Ευρώπη να αντιμετωπίσει το προσφυγικό – μεταναστευτικό, εάν δεν λύσει το ζήτημα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της».

Το ιδιόμορφο σκηνικό σε Κομοτηνή – Θράκη

Καθίσταται σαφές πως τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκουν εκλογικά οφέλη από τέτοιες πρωτοβουλίες μέσα στις εκστρατείες που έχουν σχεδιάσει τα επικοινωνιακά επιτελεία τους. Ναι μεν πρόκειται για ακριτικές περιφέρειες στις οποίες η συμμετοχή κινείται στα όρια του 50%, αρκετά χαμηλά δηλαδή, πάντα ωστόσo κουβαλούσαν -κι εξακολουθούν να φέρουν- σημειολογική αξία στο συνολικό πολιτικό συμπέρασμα της κάλπης.

Η τελευταία φορά που ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διασταύρωσαν επισήμως τα ξίφη τους εντός της εκλογικής αρένας, στις εθνικές εκλογές του 2023 δηλαδή, οι αριθμητικοί συσχετισμοί στη Θράκη επιβεβαίωσαν την υπάρχουσα ρευστότητα. Δεν είναι τυχαίο πως ο μοναδικός νομός σε όλη την επικράτεια που κατάφερε να αποσπάσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν η Ροδόπη. Κινούμενο μάλιστα σε δυναμική διπλάσια του πανελλαδικού μέσου όρου του, η υπέρ του διαφορά άγγιξε το 5%.

Στην αντίστοιχη μονομαχία του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κερδίσει την Ξάνθη με σχεδόν τρεις ποσοστιαίες μονάδες, όπως είχε συμβεί και το 2012. Από την άλλη το μακρινό πια 2015, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, ήταν ξεκάθαρα μπροστά και στα δύο εκλογικά «διαμερίσματα» με απόσταση μεγαλύτερη του +21%.

Οι ψήφοι του Έβρου

Αυτό που από το 2012 δεν αμφισβητείται στην περιοχή είναι η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας στον Έβρο, όπου έκτοτε επικρατεί παραδοσιακά. Απόλυτα χαρακτηριστικό είναι το περσινό παράδειγμα, όταν η απόσταση που χώριζε το κυβερνών κόμμα από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε σχεδόν τις 30 μονάδες (44.18% – 15%). Αύξησε δηλαδή κατά 1/3 τη διαφορά που έφερνε μαζί του από το 2019 και κατά 2/3 την αντίστοιχη του 2015.

Το 2019 δε η «γαλάζια» παράταξη είχε κυριαρχήσει στην Κομοτηνή, προτού υποχωρήσει στη δεύτερη θέση χάνοντας ένα αξιοσημείωτο 9%. Ένα ποσοστό που, λογικό είναι, ψάχνει εκ νέου με στόχο την ανάκτηση των πρωτείων.

Όπως όμως έχει η κατάσταση μόνο εκ των υστέρων θα γνωρίζουμε αν πέτυχε τον στρατηγικό στόχο της ή αν ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε τις δυνάμεις του. Ή αλλιώς ποιος εν τέλει κέρδισε τις εντυπώσεις στο «debate» της Θράκης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.