Θετικό πρόσημο βάζουν στη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δύο Tούρκοι ακαδημαϊκοί που αναλύουν στο ΒHMA πώς είδε η Τουρκία την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα τη Δευτέρα.
«Η φιλία με την Ελλάδα θα μπορούσε να αυξήσει τη σταθερότητα και την ευημερία της Τουρκίας»
«Από τουρκικής σκοπιάς, η συνάντηση θεωρήθηκε ως ένδειξη φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. Η ύπαρξη σταθερών σχέσεων με την Ελλάδα είναι μια πολύ σημαντική πολιτική για την Τουρκία. Η Άγκυρα θεωρεί την Ελλάδα ως δυτικό παράγοντα που θα μπορούσε να γεφυρώσει την Τουρκία με τη Δύση, γενικότερα. Επιπλέον, οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ, τη Συρία και το Ιράν δεν είναι ισχυρές, επομένως η φιλία με την Ελλάδα θα μπορούσε να αυξήσει τη σταθερότητα και την ευημερία της Τουρκίας», επισημαίνει ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Caledonian της Γλασκώβης, Ταρίκ Μπασμπούογλου.
«Η Παλαιστίνη δεν συνιστά σημαντικό ζήτημα μεταξύ των δυο χωρών»
Μολονότι οι διαφορές παραμένουν στο τραπέζι, «εκτιμώ ότι οι δύο ηγέτες επιθυμούν να ενισχύσουν τη συνεργασία όσον αφορά στη μετανάστευση, στο εμπόριο και στον τουρισμό», συνεχίζει ο τούρκος πανεπιστημιακός. «Τόσο ο κ. Ερντογάν όσο και ο κ. Μητσοτάκης έδειχναν χαρούμενοι και ικανοποιημένοι, με εξαίρεση το θέμα της Χαμάς. Ωστόσο, κατά την άποψή μου, η Παλαιστίνη δεν συνιστά σημαντικό ζήτημα μεταξύ των δυο χωρών. Και οι δύο ηγέτες επιθυμούν να δουν μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα δεν είναι ενάντια σε ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, επομένως ο Ερντογάν δεν μπορεί να είναι επικριτικός για τη θέση της Αθήνας», καταλήγει ο Ταρίκ Μπασμπούογλου.
«Νομίζω ότι ήταν αρκετά θετικό το κλίμα στη συνάντηση. Λύθηκε κάποιο από τα μεγάλα προβλήματα, τις μείζονες διαφορές μεταξύ δύο χωρών; Όχι. Τα προβλήματα, οι διαφορές υπάρχουν και σήμερα όπως και χθες. Αλλά και τα δύο μέρη επανέλαβαν ότι θα επικεντρωθούν στη θετική ατζέντα και δεν θα αφήσουν τις προβληματικές ζώνες να δηλητηριάσουν τις διμερείς σχέσεις», επισημαίνει στο ΒΗΜΑ ο τούρκος αναλυτής και πανεπιστημιακός Nτοάν Τιλίτς.
Η αντίδραση του Μητσοτάκη στη «σκληρή δήλωση» του Ερντογάν για τη Χαμάς αποτελεί επίσης έναν «καλό δείκτη του γενικού κλίματος», προσθέτει ο συνομιλητής μας. «Συμφωνήσαμε ότι δεν συμφωνούμε για τη Χαμάς αλλά συμφωνούμε για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. “Συμφωνήστε για ποια δεν συμφωνείτε, αφήστε τα στην άκρη και συνεχίστε με αυτά που συμφωνείτε”. Αυτό φαίνεται να αποτελεί στο εξής τον δρόμο προς τα εμπρός στις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας», λέει ο Τιλίτς.