Piano City Athens 2024: 5 μέρες στην καρδιά της πόλης αφιερωμένες στο πιάνο

Για δεύτερη χρονιά η Αθήνα μετατρέπεται σε μια τεραστία συναυλιακή αίθουσα και η Μαρία Παπαλάμπρου για τις εκδηλώσεις που περιλαμβάνει το φεστιβάλ, τους στόχους που έχει θέσει και τι περιμένει για το μέλλον του Piano City Athens.

Μαραθώνιος μουσικής θα πραγματοποιηθεί στις γειτονιές της Αθήνας, από τις 16 έως και τις 20 Μαΐου, στο πλαίσιο του PIANO CITY ATHENS, το οποίο επιστρέφει για δεύτερη χρονιά. Έχοντας εμπνεύσει χιλιάδες ανθρώπους σε Βερολίνο, Νέα Υόρκη, Μαδρίτη, Μιλάνο και άλλες μητροπόλεις, το Piano City® έγινε θεσμός και στην Αθήνα. Η μουσική απλώνεται σε πάρκα, πλατείες, πεζόδρομους, στο αεροδρόμιο, το λιμάνι, σε μουσεία, πρεσβείες, νοσοκομεία, ωδεία, σχολεία, καφέ, θέατρα, γκαλερί, ιδρύματα, ξενοδοχεία, μπαίνει στα σπίτια των ανθρώπων με τον θεσμό των house concerts, ή απλά την συναντάμε στη… μέση του δρόμου.

Φέτος, στο πλαίσιο του Piano City Athens θα απολαύσουμε – εκτός των απανταχού δωρεάν εκδηλώσεων – και Special Events που θα πραγματοποιηθούν στον Πολυχώρο ΠΛΥΦΑ και τον Φιλολογικό Σύλλογο ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το περσινό Piano City Athens, πραγματοποιήθηκαν 32 δημόσιες συναυλίες, 47 συναυλίες σε Ωδεία,  18 house concerts, 7.700 άτομα περίπου παρακολούθησαν το φεστιβάλ και συμμετείχαν 124 μουσικοί. Το Piano City® ξεκίνησε από τον Andreas Kern, καλλιτέχνη και οραματιστή από το Βερολίνο. Με πόλη εκκίνησης το Βερολίνο, κάθε πόλη γίνεται ένας τόπος όπου η μουσική και ο πολιτισμός εκτιμώνται, υποστηρίζονται και απολαμβάνονται, όχι μόνο σε επίπεδο διεθνούς φήμης, αλλά και σε ευρύ ιδιωτικό επίπεδο.

Η Μαρία Παπαλάμπρου, διευθύντρια της εταιρείας Robin4Arts, η οποία διοργανώνει αυτή την γιορτή του πιάνου, μιλά στο tovima.gr για τις εκδηλώσεις που περιλαμβάνει, τους στόχους που έχει θέσει και τι περιμένει για το μέλλον του Piano City Athens.

Ποια ήταν / είναι η αιτία και αφορμή για το Piano City Athens;

Γνώρισα το φεστιβάλ πριν από 15 χρόνια, στην πρώτη του εκδοχή στο Βερολίνο και ενθουσιάστηκα. Από τη  πρώτη στιγμή μπήκε στο μυαλό μου ότι θέλω να το φέρω στην Ελλάδα. Είναι ένα φεστιβάλ που στήνεται σε όλη την πόλη, στα πιο απίθανα σημεία και έχει στόχο να αιφνιδιάσει την καθημερινότητα των ανθρώπων, αλλά και να ψυχαγωγήσει, να ευαισθητοποιήσει, να φέρει κοντά τους ανθρώπους μέσα από τη μουσική, να δώσει ερεθίσματα στα παιδιά και τους νέους, είναι μια γιορτή γύρω από τη μουσική με επίκεντρο το πιάνο. Δεν είναι τυχαίο ότι το φεστιβάλ αυτό ξεκίνησε από το Βερολίνο και πολύ γρήγορα διαδόθηκε σε πολλές άλλες πόλεις όπως στη Μαδρίτη, το Μιλάνο, τη Νέα Υόρκη και τώρα στην Αθήνα.

Τι θα συμβεί στο Piano City Athens 2024;

Θα έχουμε πάνω από 100  δωρεάν συναυλίες πιάνου, σε πολύ διαφορετικούς χώρους και απρόσμενα σημεία, με τη συμμετοχή σπουδαίων μουσικών από κάθε είδος μουσικής, την κλασική, την ροκ, την  jazz και όχι μόνο. Θα απολαύσουμε ρεσιτάλ στο αεροδρόμιο, τον Εθνικό κήπο, την κορυφή του Λυκαβητού, κάτω από την Ακρόπολη, σε πλατείες και πάρκα, σε μουσεία και ωδεία, θα απολαύσουμε σε παγκόσμια πρεμιέρα μια συναυλία πιάνου με χορογραφημένο laser show που θα πραγματοποιηθεί στο Experience Park στο Ελληνικό και στο Πεδίο του Άρεως, μέχρι το Φράγμα του Μαραθώνα και το Λαύριο θα φτάσουμε φέτος. Εκτός από όλες αυτές τις δωρεάν συναυλίες το κοινό μπορεί, με την αγορά εισιτηρίου, να παραβρεθεί σε μια σειρά από special events που θα δοθούν στην αίθουσα «Παρνασσός» και στον πολυχώρο ΠΛΥΦΑ.

Ποιος ήταν ο στόχος του περσινού piano City Athens, αν ξεπεράστηκε και ποιος ο φετινός;

Ο στόχος μας ήταν και πέρυσι στην πρώτη διοργάνωση του festival, αλλά εξακολουθεί να είναι και φέτος να δώσουμε χαρά στον κόσμο μέσα από ένα πρόγραμμα υψηλής ποιότητας που μπορεί να το παρακολουθήσει οποιοσδήποτε, είτε τυχαία επειδή βρέθηκε στο σημείο που δίνεται κάποιο ρεσιτάλ, είτε επί τούτου, επειδή διάλεξε να φτιάξει τη δική του μουσική διαδρομή και να παρακολουθήσει τις συναυλίες που το ενδιαφέρουν περισσότερο. Και από την άλλη, στόχος μας ήταν και είναι να δώσουμε μια ευκαιρία σε μουσικούς να παίξουν μπροστά σε ένα μεγάλο κοινό και να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε χώρους απρόσμενους και διαφορετικούς από αυτό που έχουν συνηθίσει, όπως είναι μία κλασική συναυλιακή αίθουσα.

Από ό,τι βλέπω οι εκδηλώσεις είναι «απλωμένες γεωγραφικά». Γιατί;

Η Αθήνα, όπως και κάθε μεγαλούπολη, στη συνείδηση του κόσμου δεν είναι μόνο το κέντρο της πόλης αλλά και τα προάστια και τα περίχωρά της. Αντί λοιπόν να φέρουμε τους κατοίκους των προαστίων ή των όμορων δήμων στο κέντρο, βγαίνουμε εμείς προς τα έξω με εκδηλώσεις στο Δήμο Λαυρίου, στο φράγμα του Μαραθώνα,  Experience Park  στο Ελληνικό, στο αεροδρόμιο. Άλλωστε δεν θα ήταν εύκολο να διοργανωθεί ένα Piano City σε κάθε μικρότερο Δήμο.

Το κοινό αγκάλιασε τις δράσεις ;

Ήταν εντυπωσιακή η ανταπόκριση του κοινού πέρυσι και είμαστε σίγουροι ότι θα συμβεί το ίδιο και φέτος. Ήταν πάρα πολλοί θεατές που τους συναντούσαμε σε δύο και σε τρεις συναυλίες, ήταν πολύ αυτοί που έφτιαξαν τη δική τους διαδρομή για να παρακολουθήσουν όσες περισσότερες εκδηλώσεις μπορούσαν, ξεκινώντας από το αεροδρόμιο και φτάνοντας μέχρι το κέντρο της πόλης.

Εντυπωσιακή ήταν και η ανταπόκριση που είχαν τα house concerts, οι μικρές συναυλίες στα σπίτια των καλλιτεχνών. Ήταν υπέροχο, οι πιανίστες άνοιξαν τα σπίτια τους για όσο κοινό χωρούσε το σαλόνι τους  10, 20, 30 άτομα. Είμαστε περήφανοι που ξεκινήσαμε έτσι δυναμικά το θεσμό αυτό στην Αθήνα και στην Ελλάδα γιατί είναι μία ξεχωριστή εμπειρία. Οι καλλιτέχνες και το κοινό βρίσκονται τόσο πολύ κοντά, σε απόσταση αναπνοής και αυτό δημιουργεί μία ιδιαίτερα συναισθηματική ατμόσφαιρα, είναι μία άλλη βιωματική εμπειρία αντίληψης της μουσικής.

Επειδή ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, τι να περιμένουμε από τις εκδηλώσεις του 2025;

Στόχος μας είναι να απλώσουμε το φεστιβάλ όσο περισσότερο μπορούμε στις γειτονιές της πόλης, να μην είμαστε μόνο στα κεντρικά σημεία, αλλά να προσφέρουμε τη χαρά και την εμπειρία σε όσο το δυνατόν περισσότερες γειτονιές μπορούμε. Κάνουμε την αρχή φέτος σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και το This is Athens City Festival που είναι ένας σημαντικός υποστηρικτής μας και έχουμε σκοπό να διευρύνουμε αυτό τον στόχο κάθε χρόνο και περισσότερο. Και ακόμα θέλουμε να επιδιώξουμε μία συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας ώστε οι εκδηλώσεις του Piano City Athens να επεκταθούν τις ημέρες του φεστιβάλ και στα σχολεία. Είναι πολλά τα σχολεία που θέλουν να συμμετάσχουν, αυτό είναι κάτι όμως που χρειάζεται την υποστήριξη του Υπουργείου για να υλοποιηθεί.

Τα επόμενά σας σχέδια; Να περιμένουμε και άλλες δράσεις που αφορούν στη μουσική γενικότερα;

Στόχος μου είναι να επεκταθεί το Piano City και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και αυτό είναι ήδη ένα πολύ μεγάλο project που θέλει πολύ αφοσίωση και τεράστια ενέργεια, αλλά είμαι πολύ αισιόδοξη γιατί είμαστε μία πολύ δυνατή ομάδα. Αλλά φυσικά πάντα με ενδιαφέρει πολύ το θέατρο και είμαι ήδη στην προετοιμασία για τις νέες μου θεατρικές παραγωγές.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.