Αγγελική Νικολούλη: «Πλέον οι δράστες των ανθρωποκτονιών είναι πιο αδίστακτοι από ποτέ»

Η Αγγελική Νικολούλη στο Grace: «Με σοκάρει ότι πλέον υπάρχουν ψυχροί και κυνικοί δολοφόνοι της “διπλανής πόρτας”».

«Κάθε φορά εντυπωσιάζομαι από το θράσος εκείνου που προσποιείται ότι δήθεν ψάχνει τον άνθρωπό τον οποίο έχει ο ίδιος σκοτώσει», θα πει η Αγγελική Νικολούλη στην Έλενα Κρητικού και στο Grace.gr.

Η σπουδαία δημοσιογράφος και ερευνήτρια, Αγγελική Νικολούλη, βρίσκεται πίσω από σχεδόν κάθε ανεξιχνίαστη υπόθεση, ρίχνοντας φως σε όλους εκείνους τους δισεπίλυτους γρίφους που φτάνουν στα χέρια της. Δεν μιλάει συχνά, όμως όταν το κάνει ο αναγνώστης κρέμεται από τα χείλη της.

Το «Φως στο Τούνελ», το οποίο προβάλλεται κάθε Παρασκευή στις 23:20 στο MEGA, είναι η μακροβιότερη εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης. Με την ενδελεχή της έρευνα έχει καταφέρει να εξιχνιάσει πολύκροτες υποθέσεις που έχουν συνταράξει το πανελλήνιο.

Καταφέρατε να γίνετε η πρώτη αστυνομική ρεπόρτερ της χώρας. Από τα πρώτα σας ρεπορτάζ μέχρι σήμερα, τι είναι αυτό που θεωρείτε ότι σας εξέλιξε και σας παγίωσε σε αυτό που είστε σήμερα;

«Τα αγαθά κόποις κτώνται» έλεγε ο Αριστοτέλης. Η εξέλιξη, η αποδοχή και η αναγνώριση ήρθαν μετά από ατελείωτες ώρες δουλειάς με προσωπικές θυσίες. «Σόλες που έλιωσαν στο πεζοδρόμιο» όπως λέμε στη δημοσιογραφική αργκό.

Μία φράση που περιλαμβάνει την αφοσίωση, την απόλυτη ετοιμότητα και συγκέντρωση και κυρίως την επιμονή. Ως νεαρή ρεπόρτερ κατάφερα με αγώνα μεγάλο να αποδείξω ότι το σκληρό -τα χρόνια εκείνα- αστυνομικό ρεπορτάζ δεν ήταν μόνο ανδρική υπόθεση. Βγήκε μπροστά μια γυναίκα σε αυτό τον ανδροκρατούμενο χώρο και άνοιξε τον δρόμο για τις υπόλοιπες.

Με βοήθησε σε ό,τι πέτυχα και η προσοχή στη λεπτομέρεια. Εντόπιζα εκείνο το μικρό κομμάτι στο παζλ που συμπλήρωνε τη μεγάλη εικόνα και έδινε τις απαντήσεις. Ένστικτο; Έμφυτο χάρισμα; Δεν ξέρω… Με έναν μαγικό τρόπο, αυτό που μπορεί να μην έβλεπαν οι άλλοι σε εμένα «φώναζε».

Έτσι ήρθαν οι αποκαλύψεις , τα καυτά ρεπορτάζ και τα αποκλειστικά. Και όλα αυτά χωρίς να κάνω ποτέ εκπτώσεις και έχοντας βαθιά την αίσθηση του δικαίου.

Από το 1995 μέχρι σήμερα, παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα να λύνετε υποθέσεις που μοιάζουν αδύνατο να εξιχνιαστούν. Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που δεν διαψεύδουν ποτέ το δημοσιογραφικό και ερευνητικό σας ένστικτο, και οδηγούν κάθε σκοτεινή ιστορία που έρχεται στα χέρια σας, στο «φως»;

Σε κάθε περίπτωση οι αποδείξεις είναι αυτές που μετρούν και όχι το προαίσθημα. Τα στοιχεία φωτίζουν αμετάκλητα μια υπόθεση και προκύπτουν μόνο μέσα από τη συστηματική και μεθοδική δημοσιογραφική έρευνα.

Αυτό το είδος έρευνας που κάνουμε μαζί με τους συνεργάτες μου εικοσιεννέα χρόνια τώρα. Η σχέση εχεμύθειας που έχουμε χτίσει με τον κόσμο κάνει σημαντικούς μάρτυρες να μας εμπιστεύονται. Γνωρίζουν καλά ότι ξέρουμε να προστατεύουμε και να μην θέτουμε ποτέ σε κίνδυνο τις πηγές μας.

Με την εξιχνίαση τόσο πολλών εγκλημάτων ανά τα χρόνια, μοιάζει να έχετε καταφέρει να μειώσετε αισθητά τον «σκοτεινό αριθμό εγκληματικότητας». Ενστερνίζεστε αυτή την αντίληψη ή θεωρείτε πως πρέπει να μιλάμε ακόμη για πολλές περιπτώσεις εγκλημάτων που δεν αποκαλύφθηκαν ποτέ στην Ελλάδα;

Δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να χρειάζεται μια εκπομπή για να μειωθεί ο «σκοτεινός αριθμός εγκληματικότητας» όπως χαρακτηριστικά αναφέρετε. Οι πολίτες ζητούν από τις Αρχές να κάνουν όπως πρέπει τη δουλειά τους και να μην χρειάζεται να καταφύγουν στο «Τούνελ» για να βρουν τη λύση στο πρόβλημά τους.

Προφανώς και υπάρχουν ακόμα πολλά εγκλήματα που παραμένουν ανεξιχνίαστα για λόγους που έχουν να κάνουν κυρίως με την προχειρότητα διεξαγωγής της έρευνας και με τη νοοτροπία μιας κλειστής κοινωνίας που ενίοτε προτιμά τη σιωπή.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Αγγελικής Νικολούλη στο Grace.gr.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.