Ο Βαμβακάρης, ο χαλβάς στραγαλιού, το καυτερό κεμπάπ στο παλάτι Ερντογάν

Και επειδή την προηγούμενη φορά που παρέθεσε τραπέζι στον Μητσοτάκη ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι του άρεσε ο χαλβάς στραγαλιού, ο Ερντογάν του πρόσφερε και πάλι, τελειώνοντας με έναν χαλβά αυτό το δείπνο.

Με τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη, όπως «Όλοι οι ρεμπέτες του ντουνιά», «Φραγκοσυριανή» και «Αποβραδίς Ξεκίνησα», τα οποία έπαιξε και τραγούδησε η Κρατική Χορωδία Κλασικής Τουρκικής Μουσικής Ankara, ο Ταγίπ Ερντογάν πρόσφερε ένα πλουσιότατο ανατολίτικο δείπνο στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στην ελληνική αντιπροσωπεία.

Και επειδή την προηγούμενη φορά που παρέθεσε τραπέζι στον Μητσοτάκη ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι του άρεσε ο χαλβάς στραγαλιού, ο Ερντογάν του πρόσφερε και πάλι, τελειώνοντας με έναν χαλβά αυτό το δείπνο.

Δεν νομίζω ότι σε επίσημο δείπνο να έχει προσφερθεί τέτοια ποικιλία φαγητού, αρχίζοντας με …τέσσερα ορεκτικά: 1. Χούμους παστουρμά, χόρτα τσιγαριστά συνοδευμένα με γιαούρτι. 2. Αγκινάρες λαδερές με σως πορτοκαλιού, φρέσκα κουκιά και κολοκυνθοανθοί γεμιστοί. 3. Τηγανητό μαντί (χειροποίητο ζυμαρικό) πάνω σε μελιτζάνα με γιαούρτι και με σπέσιαλ σως. 4. Ψιλοκομμένη αγγουροντοματοσαλάτα με βινεγκρέτ ροδιού.

Πάμε τώρα στα κύρια πιάτα, την ώρα που το ένα πιάτο ερχόταν πίσω από το άλλο:1. Αρνίσια μπριζολάκια με πράσινα φιστίκια (κάτι σαν παϊδάκια με φιστίκι) συνοδευμένα με σιτάρι και με άγρια μανιτάρια.2. Ντολμαδάκια μοσχαρίσια σις κεμπάπ με σως Άντετ.3. Αντάνα κεμπάπ (δηλαδή καυτερό κεμπάμπ) σε μπακιρένια τηγανιά.

Γλυκά: 1. Ποικιλία τουρκικού γλυκού. 2. (ο απαραίτητος ) Μπακλαβάς με φιστίκι, καζάν ντιπί και χαλβάς στραγαλιού. Και στο τέλος προσφέρθηκε τσάι ή καφές.

***

Κόντρες για μειονότητα και Χαμάς σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση

Ήταν αναμενόμενο να συμβεί αυτό με τον «απρόβλεπτο» Ερντογάν. Να υπάρξει, δηλαδή, διαφωνία και μάλιστα σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση για δύο βασικά θέματα. Το πρώτο, για τη Θράκη και για τη μουσουλμανική μειονότητα και το δεύτερο για τη Γάζα.

Το γνώριζε η ελληνική πλευρά και ήταν κατάλληλη προετοιμασμένη όπως αποδείχθηκε και πάλι σε απευθείας τηλεοπτική κάλυψη. Και τούτο παρά τις εξαντλητικές συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, να λύσουν όλα τα θέματα να φροντίσουν να εξετάσουν όλες τις λεπτομέρειες ώστε να μην υπάρξουν κόντρες και χαλάσουν το καλό κλίμα.

Η πρώτη κόντρα Μητσοτάκη με Ερντογάν έγινε για τη μειονότητα. Για «τουρκική» μειονότητα μίλησε ο Ερντογάν, «είναι θρησκευτική» απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Η δεύτερη για την Χαμάς: Ο Ερντογάν χαρακτήρισε τη Χαμάς ως «αντιστασιακή» οργάνωση ενώ ο κ. Μητσοτάκης «τρομοκρατική», αλλά και οι δύο συμφώνησαν ώστε η αιματοχυσία να λήξει. Αυτά τα θέματα αποτέλεσαν αφορμή ώστε οι δύο ηγέτες να διαφωνήσουν και να επιδοθούν σε ένα είδος πινγκ πονγκ» δηλώσεων και ανταπαντήσεων.

Επιπλέον, όπως υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί.

***

Τα ελληνικά F-16 είναι αυτά που προστατεύουν τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας

Επιμένει, παρά την κατακραυγή και τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, κάνοντας λόγο για «ατομικό δικαίωμα αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού».

Βεβαίως της απάντησε χθες στις 8.30 μ.μ. (σχεδόν ξημέρωμα) ο Πρωθυπουργός πριν αναχωρήσει για την Άγκυρα, αλλά καλόν είναι να θυμηθεί ότι με την Συμφωνία των Πρεσπών, τα ελληνικά F-16 ξοδεύουν κηροζίνη για να προστατεύσουν τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας, ότι θα πρέπει εάν θέλει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να αλλάξει τα σχολικά βιβλία, να προσαρμόσει τα διαβατήρια, τις ταυτότητες και τις πινακίδες των αυτοκινήτων και να βάλει επιγραφές στα αγάλματα που παρουσιάζουν ανάμεσα στα άλλα και τον Βουκεφάλα…Σκοπιανό.

Και επιπλέον δεν νομίζω να ξανάγινε κάτι παρόμοιο στην γειτονική αυτή χώρα. Το υπουργείο Εξωτερικών να… «αδειάζει» την Πρόεδρο για το «Μακεδονία» και να καλεί τον κόσμο σε εγρήγορση να μην χαθεί η ευκαιρία για την ΕΕ. Γιατί με τις εξελίξεις αυτές, να ξέρετε, ελλοχεύει ο ρωσικός αναθεωρητισμός και στα Δυτικά Βαλκάνια.

***

Το τραγούδι της Eurovision θα επιλέγεται πλέον με ψηφοφορία κοινού

Η αλήθεια είναι ότι δεν επρόκειτο να ασχοληθώ άλλο με την Eurovision και τη συμπεριφορά της Μαρίνας Σάττι. Ήδη σας πληροφόρησα (από το Σάββατο) ότι το Μέγαρο Μαξίμου είναι σφόδρα ενοχλημένο για τα προσποιητά χασμουρητά της την ώρα που μιλούσε η Ισραηλινή τραγουδίστρια, αλλά φαίνεται ότι με την επιστροφή της Σάττι το θέμα δεν έχει λήξει. Περνά σε άλλο επίπεδο , γίνεται πλέον πολιτικό και μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι δεν ασχολήθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά μόνον το Μαξίμου.

Σφόδρα λοιπόν ενοχλημένο είναι το Μέγαρο Μαξίμου (καθώς και το υπουργείο Εξωτερικών) για την Μαρίνα Σάττι που θέλησε να κάνει δική της εξωτερική πολιτική, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να επανέρχεται χθες στο ζήτημα και να δηλώνει ευθέως ανάμεσα στα άλλα: «αυτό που θέλω να πω ως προσωπικό σχόλιο, όταν κάποιος ―και αυτό δεν έχει να κάνει με πολιτικές θέσεις― εκπροσωπεί μια χώρα, ακόμα και σ’ έναν μουσικό διαγωνισμό, ταξιδεύει με έξοδα του Έλληνα φορολογούμενου, πρέπει να προσέχει τη συμπεριφορά του. Τη δημόσια εικόνα του και τη συμπεριφορά του γενικότερα».

Αυτό που έχω αλιεύσει από κυβερνητικές πηγές, είναι ότι το Μαξίμου δεν αφήνει το θέμα να ξεχαστεί. Πέραν της μεταφοράς της δυσφορίας του προς την διοίκηση της ΕΡΤ, προτίθεται να εισηγηθεί ώστε ο θεσμός της εγκρίσεως του τραγουδιού να γίνεται πλέον με ψήφοφορία του κοινού και όχι με… απευθείας ανάθεση που κάνει τώρα (δηλαδή κάνει ό,τι θέλει) η ΕΡΤ.

***

Γιατί ενθουσιάστηκε ο Ερντογάν με τον «Θαλασσόλυκο»

Μπορεί αυτή τη φορά η τουρκική άσκηση «Θαλασσόλυκος» να διεξάγεται κοντά στα τουρκικά παράλια, μπορεί να μετέχει έστω για λίγες ώρες το ελικοπτεροφόρο, βάση των τουρκικών drones, «Ανατολού», μπορεί τέλος να μην έχουν σημειωθεί παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, αλλά υπάρχει σε αυτήν την άσκηση μια μικρολεπτομέρεια: Στο σενάριό της προβλέπει κατάληψη νησιού στο Αιγαίο. Ποιο νησί δεν λέει, αλλά τόσο πολύ ενθουσιάστηκε ο Ερντογάν με την άσκηση που έστειλε στην τουρκική στρατιωτική ηγεσία συγχαρητήριο τηλεγράφημα.

***

Η Λίντα και ο Έντι Ράμα, το τζιζ κέικ και η κουστωδία των 105 συνεργατών

Σας έχω πλούσιο παρασκήνιο από την φιέστα Ράμα στην Αθήνα και σας το μεταφέρω πάραυτα:

Ιδιωτική με τα όλα της ήταν η επίσκεψη του Έντι Ράμα στην Ελλάδα έστω και αν μίλησε σε ακροατήριο τουλάχιστον 7.000 ομοεθνών του στο Christmas Theatre του Γαλατσίου, αρκετοί εκ των οποίων κατέβηκαν δωρεάν με τα πούλμαν από την Αλβανία μόνο και μόνο για να ιδούν – έστω και για λίγες ώρες- συγγενείς τους. Τέτοια ανταμώματα υπήρξαν πολλά την Κυριακή το πρωί.

Για παράδειγμα έβλεπες μεγάλους – κυρίως – σε ηλικία ανθρώπους να συναντώνται στον περιβάλλοντα χώρο της μεγάλης έκτασης και να φιλιούνται κλαίγοντας: «Όταν πλένεις σκάλες κι ο άντρας σου δουλεύει στον φούρνο από τα αξημέρωτα δεν έχεις δυνατότητα να πας να δεις τη μάνα σου και τον πατέρα σου» έλεγε η Κατερίνα από την Κορυτσά που συνάντησε τους γονείς της μετά από δυο χρόνια. Κάποιοι φορούσαν το κωνοειδές σκουφάκι ή το δίχρωμο ζωνάρι στη μέση.

Όταν ήρθε η ώρα του φαγητού το στάδιο άρχισε να αδειάζει

Πού και που άνοιγε ένα γαλατόκουτο με μπλούζες και το κεφάλι του Ράμα σταμπαρισμένο. Εκεί έτρεχαν όλοι να πάρουν μέχρι εξαντλήσεως αποθέματος. Λίγοι έφεραν αυτοκίνητα αφού οι διοργανωτές είχαν φροντίσει να βάλουν πούλμαν και σε γειτονιές (Αιγάλεω, Πειραιάς, Σεπόλια, Καματερό κτλ).

Ο δε Αλβανός πρωθυπουργός αφίχθηκε με καθυστέρηση 1,5 ώρας συνοδευόμενους από 100 «φουσκωτούς» δικούς του, 50 Έλληνες αστυνομικούς, 300 στατικούς (ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΔΕΛΤΑ κτλ) και δεκάδες ακόμη ιδιωτικούς φρουρούς.

Ο κόσμος όταν τελείωσε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τους παραδοσιακούς χορούς, τον Αλβανό ράπερ και την Έρα Ρούσι, άρχισε να αποχωρεί, άσε που μεσημέριαζε κι έπρεπε να πάνε για φαγητό. Στο τέλος δεν έμειναν ούτε οι μισοί για να τον χειροκροτήσουν.

Η τραγουδίστρια Ερα Ρούσι και το κόκκινο φόρεμά της

Απ΄ το πολύ το λέγε – λέγε ο πρόεδρος πείνασε, όχι μόνο εκείνος αλλά και τα 105 μέλη της συνοδείας του που μεταφέρθηκαν με πούλμαν στο εστιατόριο του Τάσου στη Γαλατσίου και κάτω από τις λεύκες απόλαυσαν μεσογειακή κουζίνα 10-12 πιάτων.

«Σαν λύκοι φάγανε και ήπιανε» παρατήρησε ο όχι και τόσο ευδιάθετος αξιωματικός της ΕΛΑΣ ο οποίους Κυριακάτικα με ντάλα ήλιο προσπαθούσε να «ταξινομήσει» την κατάσταση για να έλθει ο πρωθυπουργός, ο οποίος τελικά δεν ήλθε! Επέλεξε να πάει με άλλους συνεργάτες του σε κάποιους Κοσσοβάρους εκεί κοντά στο Άλσος Βεϊκου. Έτσι η σύζυγος Λίντα έμεινε μόνη με 8 υπουργούς και την Έρα Ρούσι στο δικό της τραπέζι.

Οι υπόλοιποι (βουλευτές, δημοσιογράφοι, στελέχη κτλ.) τρωγόπιναν στα διπλανά κι όλοι μαζί απόλαυσαν το κρασί και το μοναδικό τσιζ κέικ του Τάσου. Μάλιστα η Ρούσι τόσο πολύ πεινούσε που δεν πρόλαβε να αλλάξει και πήγε στο μαγαζί με το κόκκινο φόρεμα με το οποίο είχε τραγουδήσει νωρίτερα. Δεν ξέρω ποιος πλήρωσε τους λογαριασμούς, το στάδιο, τα σκηνικά, τα φώτα, τα πούλμαν, τα αεροπλάνα κτλ.

Η Αλβανική αντιπολίτευση πάντως τον κατηγόρησε ότι έκανε μια «ακριβή εκδρομή». Σε κάθε περίπτωση μόνο η ιδιωτικότητα δεν τη… διέκρινε.

***

Τι ήταν αυτό που εκνεύρισε τον Κασσελάκη με το προσκλητήριο γάμου

Πολύ εκνευρίστηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης για το προσκλητήριο γάμου του που διέρρευσε στα ΜΜΕ. Ήθελε να το κρατήσει μυστικό. Και αναζητείται ο τρόπος με τον οποίο διάρρευσε γιατί για να μπει κάποιος στην σχετική πλατφόρμα έπρεπε να είχε βάλει κωδικό και το κωδικό αυτόν τον γνώριζαν ελάχιστοι. Ωστόσο, το μυστικό έγινε γνωστό.

Εκείνο που έμαθα είναι ότι ο γάμος θα γίνει στις 31 Αυγούστου στις Σκινές, ένα χωριό περίπου 15 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Χανίων μέσα σε έναν καταπράσινο πορτοκαλεώνα. Οι προσκεκλημένοι θα είναι 130 (οι περισσότεροι φίλοι του ζεύγους από την Αμερική). Ελάχιστοι θα είναι οι πολιτικοί προσκεκλημένοι και κανείς βεβαίως πολιτικός αρχηγός.

Τώρα στην ουσία γάμος δεν θα γίνει, αφού γάμος έγινε στην Αμερική και απλώς εδώ στα Χανιά θα γίνει ένα γλέντι που θα κρατήσει τρεις ημέρες.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.