Μεγάλη αποκλειστική συνέντευξη στην Daily Mail παραχώρησε ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Σε αυτήν μίλησε για την ενασχόλησή του με τη Νότιγχαμ Φόρεστ, τους λόγους που τον έκαναν να την επιλέξει και την πορεία της ομάδας.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στα λάθη των διαιτητών σε βάρος της ομάδας του, την τιμωρία από την Premier League και τη διαμάχη με το δίκτυο Sky και τον Γκάρι Νέβιλ.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη στάση ζωής του, υπογραμμίζοντας ότι «οι άνθρωποι λένε πως μαθαίνουμε από τις ήττες μας, αλλά εγώ θέλω νίκες όχι ήττες. Δεν θέλω να μαθαίνω από τις ήττες. Θέλω να συνεχίσω να κερδίζω».
«Πάντα μου άρεσε η Φόρεστ»
Η συζήτηση πήγε αμέσως στο κομμάτι της Νότιγχαμ Φόρεστ και το πώς προέκυψε η ενασχόλησή του με τον σύλλογο: «Μπράιαν Κλαφ, Τζον Ρόμπερτσον, Στιούαρτ Πιρς, Ρόι Κιν, Τρέβορ Φράνσις, τα Ευρωπαϊκά κύπελλα, ξέρω την ιστορία. Για μένα, έχοντας στα χέρια μου την μεγαλύτερη ομάδα στην Ελλάδα, αν επένδυα στην Αγγλία, ήθελα να επενδύσω σε μια εξίσου μεγάλη ομάδα. Μια ομάδα με κόσμο και μεγάλη βάση οπαδών.
Αλλά επίσης πάντα μου άρεσε η Φόρεστ. Όταν ήρθα για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, ήμουν 15 ετών. Θυμάμαι πάντα ότι ήταν η εποχή που η Λίβερπουλ και η Φόρεστ τα πήγαιναν εξαιρετικά. Δεν το βλέπω ως χρήματα ή ως μία συναλλαγή. Για μένα είναι καθήκον μας να αναβιώσουμε την ιστορία».
Μιλώντας για την κατηγορία ότι υπήρξε επεισόδιο ανάμεσα σε αυτόν και τον διαιτητή Πολ Τίρνεϊ στο ματς με την Λίβερπουλ ήταν κάθετος: «Δεν μπήκα στο γήπεδο για να συγκρουστώ με τον διαιτητή. Όλο αυτό ήταν στην φαντασία του Sky Sports και όσων είπαν αυτό το πράγμα. Ήμουν εκεί για να δείξω στην ομάδα ότι υπάρχει κλίμα ενότητας, όπως έχω κάνει κι άλλες φορές στο παρελθόν, μετά από μία κακή (διαιτητική) απόφαση. Εγώ απλώς στεκόμουν έξω απ’ το τούνελ, ο διαιτητής πέρασε περπατώντας από δίπλα μου και δεν τον κοίταξα καν. Γι’ αυτό η Premier League δεν με αμφισβήτησε ποτέ γι’ αυτό».
«Έχω στα χέρια μου τη μεγαλύτερη ομάδα στην Ελλάδα»
Για το γεγονός ότι ο ίδιος έχει αφήσει το αποτύπωμά του στην Νότιγχαμ, ενώ συνήθως οι ιδιοκτήτες των ομάδων στην Premier δεν εμφανίζονται επεσήμανε: «Έχω παρακολουθήσει πάνω από 100 αγώνες στο City Ground ή εκτός έδρας και δεν είχαμε ποτέ κανένα επεισόδιο. Έχουμε νικήσει και έχουμε χάσει παιχνίδια – μεγάλα παιχνίδια – αλλά είχαμε πάντα εξαιρετική φήμη. Ακόμη και η “ Key Match Incidents panel” (σ.σ. ανεξάρτητη επιτροπή που εξετάζει τις αποφάσεις της διαιτησίας) παραδέχεται ότι είχαμε επτά λανθασμένες αποφάσεις εναντίον μας, ενώ άλλες εννέα δεν ελήφθησαν καν υπόψη».
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ρωτήθηκε και για τις κατηγορίες που εξαπέλυσε η Φόρεστ εναντίον του Στιούαρτ Άτγουελ, o οποίος ήταν στο VAR του αγώνα με την Έβερτον, ότι είναι οπαδός της Λούτον, ομάδα με την οποία η Φόρεστ πάλευε για την παραμονή, και έπρεπε να εξαιρεθεί από το παιχνίδι: «Αυτό δικαιούστε να μου το ρωτήσετε. Η αλήθεια είναι ότι ο συγκεκριμένος διαιτητής είναι γνωστό ότι είναι οπαδός της Λούτον – και αναμφίβολα το έχει δηλώσει στην αρμόδια επιτροπή διαιτησίας (PGMOL), όπως πρέπει όλοι να κάνουν.
Κατά τη γνώμη μου, η PGMOL δεν έπρεπε να τον επιλέξει για αυτόν τον αγώνα. Η Λούτον ήταν ακριβώς κάτω από τη Φόρεστ (στην 18η θέση) και στην ζώνη του υποβιβασμού. Ο αγώνας με την Έβερτον ήταν εξαιρετικά σημαντικός για την επιβίωση του συλλόγου στην Premie League. Η PGMOL δεν θα έπρεπε να έχει ρισκάρει ούτε καν την υποψία οποιασδήποτε μεροληψίας, ακόμη και ασύνειδης.
Για να γίνω σαφής, δεν περιμένουμε να υπαγορεύσουμε ή να επιβάλουμε μια αλλαγή στην PGMOL ή στην Premier League, αλλά είναι καθήκον μας να προειδοποιούμε για μια κατάσταση και να είμαστε προνοητικοί. Αν αυτό είναι έγκλημα…».
Ο δημοσιογράφος που πήρε την συνέντευξη πήρε πάσα από το τη συγκεκριμένη τοποθέτηση για να ρωτήσει στη συνέχεια για το γεγονός ότι ο Χάουαρντ Γουέμπ (επικεφαλής της PGMOL) παραδέχθηκε ότι έπρεπε να δοθεί τουλάχιστον ένα πέναλτι στην Νότιγχαμ στον αγώνα με την Έβερτον: «Υπήρχαν τρία αδιαμφισβήτητα πέναλτι – όχι ένα. Έχουμε την ανάλυση από ειδικούς τους οποίους εμπιστευόμαστε για να το αποδείξουμε», ήταν η απάντηση του Βαγγέλη Μαρινάκη.
«Το σχόλιο του Νέβιλ ήταν εξωφρενικό, αλλά η FA δεν έκανε τίποτα»
Η συζήτηση παρέμεινε στο κομμάτι της διαιτησίας αλλά και στο ένταση που υπάρχει στις σχέσεις της Νότιγχαμ με το δίκτυο Sky και τις ενδεχόμενες νομικές ενέργειες σε βάρος του Γκάρι Νέβιλ.
«Βγάλαμε αυτή την ανακοίνωση γιατί προσπαθήσαμε να προστατευτούμε και μετά έγινε μεγάλη φασαρία – αλλά αυτό έγινε από το Sky Sports και συγκεκριμένα άτομα. Μπορώ να σας φέρω 100 παραδείγματα περιπτώσεων που υπερέβαλαν, δεν είπαν την αλήθεια και εξευτέλισαν ανθρώπους. Ο Νέβιλ υπόκειται σίγουρα και αυτός στους κανόνες της FA – είναι στη διοίκηση της Σάλφορντ. Το σχόλιό του για τον σύλλογο ήταν εξωφρενικό, αλλά η FA δεν έκανε τίποτα.
Πρέπει να είμαι προσεκτικός επειδή οι δικηγόροι μας έχουν ήδη έρθει σε επαφή με το Sky σχετικά με τον Νέβιλ και αυτό δεν έχει τελειώσει ακόμα. Τα σχόλια και οι λέξεις που χρησιμοποίησε ήταν ακατάλληλα, δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα και έβλαψαν ανθρώπους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ισχυρός άνδρας της Νότιγχαμ Φόρεστ.
Στη συνέχεια επεσήμανε: «Σίγουρα αυτά έχουν κόστος ως προς τη θέση μας στη βαθμολογία. Ανησυχώ πολύ για αυτό και εξακολουθώ να το σκέφτομαι και να συζητώ με το διοικητικό συμβούλιο για το ποια θα ήταν η κατάλληλη πορεία δράσης, συμπεριλαμβανομένων των νομικών μέτρων»
Κατά την άποψή μου η Premier League ήταν πολύ αυστηρή απέναντί μας και η αφαίρεση βαθμών κάτι που θα μπορούσε να μας οδηγήσει στον υποβιβασμό
«Το τωρινό PSR ότι είναι ένα άδικο σύστημα»
Μεγάλο κομμάτι της συνέντευξης απασχόλησε και η αφαίρεση 4 βαθμών λόγω της παραβίασης του κανονισμού περί κερδοφορίας και βιωσιμότητας (Profit and Sustainability Regulations – PSR) της Premier League. O Βαγγέλης Μαρινάκης δεν έμεινε μόνο στο σχολιασμό της τιμωρίας, καθώς επεσήμανε και τις αδικίες που υπάρχουν στο νόμο.
«Το τωρινό PSR μου φαίνεται ότι είναι ένα άδικο σύστημα που δεν ταιριάζει με την πραγματικότητα των παγκόσμιων προτύπων στο ποδόσφαιρο. Είναι ένα σύστημα που με τα χρόνια επέτρεψε στις αλλαγές στην ιδιοκτησία να κάνουν σημαντικές αυξήσεις στις δαπάνες, που δεν αντικατοπτρίζονταν στις δηλώσεις εσόδων και χωρίς να υπόκεινται σε κάποιες κυρώσεις.
Οδήγησα τη Φόρεστ πίσω στην Premier League μετά από 23 χρόνια και έπρεπε να επενδύσω για να δημιουργήσω έναν ανταγωνιστικό και βιώσιμο σύλλογο. Αυτό ήταν προς όφελος της Premier League. Το έκανα με διαφανή τρόπο, χωρίς να προσπαθώ να διογκώσω τα έσοδά μας. Το έκανα επενδύοντας σε παίκτες των οποίων οι αξίες θα αυξάνονταν στο μέλλον. Αυτός ήταν ο μόνος τρόπος για να δημιουργηθεί ένας πλήρως οικονομικά βιώσιμος σύλλογος – που υποτίθεται ότι είναι ο στόχος του PSR.
Δεν αποκρύψαμε τα οικονομικά μας ούτε επιδιώξαμε να διογκώσουμε τα έσοδά μας. Ήμασταν διαφανείς και δίκαιοι. Το μόνο μας πρόβλημα ήταν ότι δεν καταφέραμε να ολοκληρώσουμε την πώληση ενός βασικού παίκτη (σ.σ.: Μπρέναν Τζόνσον) παρά μόνο μέχρι μερικές εβδομάδες αργότερα από ό,τι έπρεπε, σύμφωνα με τους κανόνες, για τεχνικούς λόγους. Αυτό ήταν μια τεχνική παράβαση, όχι μια ουσιαστική παράβαση. Ο σύλλογος έκανε την πώληση, στη σωστή αξία – σχεδόν ακριβώς σύμφωνα με τη στρατηγική μας, αλλά αργότερα από την προθεσμία που έδινε το PSR.
Κατά την άποψή μου η Premier League ήταν πολύ αυστηρή απέναντί μας και η αφαίρεση βαθμών κάτι που θα μπορούσε να μας οδηγήσει στον υποβιβασμό. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που σε οποιονδήποτε σύλλογο επιβλήθηκαν κυρώσεις την ίδια σεζόν όπου έγινε η παράβαση και χωρίς να δοθεί καμία παράταση χρόνου για την επίτευξη συμμόρφωσης.
Προσωπικά πιστεύω ότι ο χειρισμός της περίπτωσής μας από την Premier League δεν ήταν ο ίδιος, δεν συνάδει με την πρακτική της τα προηγούμενα χρόνια. Νομίζω ότι αυτό που κάναμε, και αυτό που ο κόσμος δεν συνειδητοποιεί, είναι η επιλογή των παικτών που έχουμε υπογράψει τα τελευταία δύο ή τρία χρόνια και που στην πλειοψηφία τους είναι νέοι, εξαιρετικά ταλαντούχοι παίκτες. Μουρίλο, Γκιμπς – Γουάιτ, Χάντσον – Οντόι, Ελάνγκα, Ντανίλο, Ουίλιαμς, Αβονίγι, Ντομίνγκες, Σανγκαρέ, Ομομπαμιντέλε. Πήραμε και τον Νέλσον Άμπεϊ για τον Ολυμπιακό.
Είναι όλοι νέοι, ταλαντούχοι παίκτες, που έχουν μεγάλη αξία. Θα εξασφαλίσουν ότι τα περιουσιακά στοιχεία του συλλόγου θα ανεβαίνουν όλο και πιο ψηλά. Η πραγματικότητα είναι ότι αυτή ήταν μια σοφή απόφαση, μια έξυπνη απόφαση και βλέπουμε τα οφέλη», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Η Νότιγχαμ χρειαζόταν έναν ηγέτη»
Στο τελευταίο κομμάτι της συνέντευξης η συζήτηση πήγε στα σχέδιά του για την Νότιγχαμ Φόρεστ. Φυσικά δεν θα μπορούσε να μη γίνει αναφορά τόσο στο γήπεδο όσο και στο προπονητικό κέντρο της ομάδας.
Όπως σημειώνει ο δημοσιογράφος της Daily Mail, ενώ ο Βαγγέλης Μαρινάκης συνεχίζει να διοχετεύει χρήματα στον σύλλογο, η Φόρεστ φοβάται ότι βρίσκεται πίσω από πολλούς από τους αντιπάλους της στην πρώτη κατηγορία όσον αφορά τη δημιουργία των εσόδων που απαιτούνται για να σημειωθεί σημαντική πρόοδος.
Το υπάρχον γήπεδο ανήκει στο δημοτικό συμβούλιο και με τις διαπραγματεύσεις για την παραμονή και την επέκτασή του να βρίσκονται σε αδιέξοδο, ο Μαρινάκης, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά το πάθος των οπαδών για το City Ground, πρόκειται να ξεκινήσει μια συζήτηση που να την καθοδηγήσουν οι ίδιοι οι οπαδοί της ομάδας πάνω σε αυτό το ζήτημα. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι πιθανό να περιλαμβάνεται η χρήση του City Ground για αγώνες ακαδημιών και γυναικών.
Στο τέλος της ημέρας είμαστε νικητές. Είναι κάτι που με έχει συντροφεύσει στις επιχειρήσεις, την τέχνη, τον αθλητισμό, την καθημερινή ζωή. Το απολαμβάνω.
Ωστόσο, έχουν επίσης εντοπιστεί χώροι που θα επέτρεπαν να γίνει πραγματικότητα το μεγάλο «όνειρο» του Βαγγέλη Μαρινάκη – ένα πλήρως βιώσιμο αθλητικό χωριό με ένα γήπεδο 50.000 θέσεων τελευταίας τεχνολογίας.
Πρόσφατα, υπογράφηκε μνημόνιο κατανόησης με βασικούς εταίρους του δημοτικού συμβουλίου για να βοηθηθεί ο σύλλογος να εντοπίσει κατάλληλες τοποθεσίες για μια νέα προπονητική εγκατάσταση που θα φιλοξενήσει τις ομάδες ανδρών, γυναικών και ακαδημιών. Αλλά είναι σαφές ότι το μέλλον του City Ground πρέπει να επιλυθεί.
«Το γήπεδο και το προπονητικό γήπεδο δεν αρμόζουν στο επίπεδο και τις φιλοδοξίες του συλλόγου. Για πρώτη φορά στην ιστορία, υπάρχει πραγματική ευκαιρία να ανυψωθεί ο σύλλογος στο επόμενο επίπεδο επιτυχίας εντός και εκτός γηπέδου.
Θα είναι δύσκολο να φύγουμε από το City Ground, αλλά σε μια εποχή που οι ροές εσόδων υπαγορεύουν την επιτυχία στον αγωνιστικό χώρο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μετακόμιση σε μια μεγαλύτερη εγκατάσταση θα βάλει τον σύλλογο στον σωστό δρόμο. Τα τελευταία 10 χρόνια η πόλη του Νότιγχαμ δεν είχε την αυτοπεποίθηση και τις φιλοδοξίες των άλλων μεγάλων περιφερειακών πόλεων, του Μάντσεστερ και του Μπέρμιγχαμ.
Η Νότιγχαμ χρειαζόταν έναν νέο ηγέτη που να είναι γενναίος, φιλόδοξος, να επενδύει και να είναι ειλικρινής. Δεν υπάρχει κανείς, στην ιστορία της περιοχής, που να έχει επενδύσει πάνω από 250 εκατομμύρια λίρες από τον δικό του ιδιωτικό του πλούτο εδώ», ήταν το σχόλιο που έκανε.
«Στο τέλος της ημέρας είμαστε νικητές»
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης συνέχισε επισημαίνοντας ότι οι δυσκολίες τον κάνουν πιο δυνατό. «Όταν βλέπω αποφάσεις ή ενέργειες εναντίον μας που δεν δικαιολογούνται, είναι ο χαρακτήρας μου τέτοιος που επιστρέφω ακόμα πιο δυναμικά. Δεν αποθαρρύνομαι. Με κάνει πιο δυνατό. Στο τέλος της ημέρας είμαστε νικητές. Είναι κάτι που με έχει συντροφεύσει στις επιχειρήσεις, την τέχνη, τον αθλητισμό, την καθημερινή ζωή. Το απολαμβάνω.
Απολαμβάνω την ανηφόρα, όχι όταν είναι εύκολο. Τον αγώνα. Το πιο διασκεδαστικό είναι η καταδίωξη, ο τρόπος που δημιουργούμε. Μου αρέσει το ταξίδι. Το να απολαμβάνω μια νίκη είναι μόνο για λίγα δευτερόλεπτα, αλλά το ταξίδι είναι αυτό που με ενδιαφέρει» ανέφερε χαρακτηριστικά.