Η σούπερ σεζόν του Μάικ Τζέιμς στην Euroleague ανταμείφθηκε με τον τίτλο του MVP για πρώτη φορά στην καριέρα του, παρά τις ενστάσεις του για τον τρόπο διεξαγωγής της ψηφοφορίας.

Αν και ο 33χρονος σκόρινγκ γκαρντ δεν οδήγησε τη Μονακό σ’ ένα δεύτερο σερί Final Four, οι ατομικές επιδόσεις του αρκούσαν προκειμένου να κερδίσει τον ανταγωνισμό (Χέις-Ντέιβις, Καμπάτσο, Ναν) και να διαδεχθεί τον Σάσα Βεζένκοφ (που βγάζει το ψωμί του στο NBA).

Ο βετεράνος Αμερικανός ήταν σπουδαίος στη διάρκεια της χρονιάς μετρώντας 17.9 πόντους, 5.1 ασίστ, 4.1 ριμπάουντ και 19.4 βαθμούς αξιολόγησης ανά αγώνα.

Ήταν ο δεύτερος σκόρερ της διοργάνωσης, αλλά κι αυτός που κατέρριψε το ρεκόρ του Βασίλη Σπανούλη προσπερνώντας τον στους συνολικούς πόντους από καταβολής της διοργάνωσης. Επίσης ο Τζέιμς ανέβασε κατά 10% το ποσοστό του από το τρίποντο, από το 27.3% στο 37.2%, ενώ ήταν δεύτερος σε κερδισμένα φάουλ και σε εύστοχες βολές.

Ο Τζέιμς είναι ο πρώτος Αμερικανός που κερδίζει τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη μετά τον Άντονι Πάρκερ της Μακάμπι κατά τη διετία 2004-06. Έκτοτε μόνο Ευρωπαίοι είχαν πρωτεύσει, αρχής γενομένης από τον Θοδωρή Παπαλουκά το 2007, προτού ακολουθήσουν οι Σισκάουσκας, Ναβάρο, Τεόντοσιτς, Διαμαντίδης, Κιριλένκο, Σπανούλης, Ροντρίγκεθ, Μπιέλιτσα, ντε Κολό, Γιουλ, Ντόντσιτς, Βέσελι, Μίσιτς, Μίροτιτς και Βεζένκοφ.