Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Παρασκευάς Παπαγεωργίου
Ως Δήμος πάντα προβλέπουμε ένα ποσό προκειμένου να μπορέσουμε να καλύψουμε τις παραλίες του νησιού με ναυαγοσώστες. Εξαρτάται πάντα με ποιες παραλίες θα χαρακτηριστούν από την αρμόδια επιτροπή ως πολυσύχναστες στις οποίες απαιτείται η κάλυψη τους με ναυαγοσώστες. Το θέμα είναι ότι πολλές φορές ενώ υπάρχουν τα κονδύλια και προκηρύσσονται οι διαδικασίες, δεν υπάρχουν πολλά άτομα που επιθυμούν αυτήν την δουλειά, με συνέπεια παρότι υπάρχουν τα χρήματα να μην βρεθεί ναυαγοσώστης.
Δήμαρχος Σκιάθου, Θεόδωρος Τζούμας
Κάναμε διεθνή διαγωνισμό. Είναι η 3η χρονιά που κάνουμε διεθνή διαγωνισμό για την ναυαγοσωστική κάλυψη του νησιού. Εκτός απροόπτου αυτή την εβδομάδα θα έχουμε τα αποτελέσματα. Ευτυχώς τις προηγούμενες χρονιές υπήρξε ενδιαφέρον από εταιρίες να αναλάβουν το έργο αυτό. Είναι ο μεγαλύτερος διαγωνισμός που κάνει ο Δήμος αναλογικά με τους μήνες που διαρκεί το έργο. 380 χιλιάδες ευρώ περίπου για διάρκεια 4 μηνών. Το κόστος δεν το βγάζουμε εμείς, αλλά προκύπτει από τα κριτήρια που έχουν τεθεί από το Υπουργείο Ναυτιλίας. Πρέπει να καλυφθούν 11 παραλίες. Για πρώτη φορά εντάξαμε και την Τσουγγριά. Που δεν είχε. Ένα απομακρυσμένο νησάκι προκειμένου να καλύψουμε και εκεί τις ανάγκες. Μην συμβεί κάτι στο νησί και δεν υπάρχει ένας άνθρωπος να βοηθήσει. Λάβαμε και χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών για το έργο αυτό, περίπου 160 χιλιάδες ευρώ, πενήντα χιλιάδες περισσότερο από πέρυσι.
Δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Ιωάννης Λέντζας
Το κόστος για τον Δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης είναι περίπου 98 χιλιάδες ευρώ και η χρηματοδότηση που λαμβάνουμε είναι κοντά στις πενήντα χιλιάδες. Έχουμε προκηρύξει τον διαγωνισμό για την ναυαγοσωστική κάλυψη του Δήμου. Έχουμε ως δήμοι την ευθύνη της κάλυψης των παραλιών με ναυαγοσώστες αλλά χωρίς να καλύπτεται όλο το κόστος που παίρνει ο δήμος με την ανάλογη χρηματοδότηση. Ως δήμος έχουμε 3 πολυσύχναστες παραλίες.
Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Στέφανος Πουλημένος
Στην προσεχή δημοτική επιτροπή περνάει η προκήρυξη για τους ναυαγοσώστες. Αλλά η μέχρι σήμερα εμπειρία έχει δείξει, ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις που τίθενται από την νομοθεσία είναι τόσοι και τέτοιοι που δεν υπάρχουν σε περιφερειακό επίπεδο άνθρωποι με μικρές εταιρίες που να μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό και δεν συμμετέχουν στους διαγωνισμούς. Όλες οι δημοπρασίες που έχουν προκηρυχθεί έως τώρα έχουν κηρυχθεί άγονες. Οπότε υπάρχει κίνδυνος να συμβεί και φέτος το ίδιο. Σε όλους τους Δήμους της Κέρκυρας όχι μόνο στην Κεντρική Κέρκυρα, αλλά και σε άλλα νησιά εκτός Κέρκυρας φοβάμαι ότι θα υπάρξει το ίδιο πρόβλημα. Έχω προσωπικά μεταφέρει τους προβληματισμούς μου σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο και στην αρμόδια ηγεσία του Υπουργείου. Στην Κεντρική Κέρκυρα έχουμε 7 πολυσύχναστες παραλίες. Δεν θα ήταν προτιμότερο να έχουμε ναυαγοσωστική κάλυψη στις παραλίες έστω και με ηπιότερης μορφής προϋποθέσεων αντί να μην έχουμε καθόλου;
Δήμαρχος Αργοστολίου, Θεόφιλος Μιχαλάτος
Έχουμε προχωρήσει τις διαδικασίες για την ναυαγοσωστική κάλυψη. Το συνολικό κόστος του διαγωνισμού για την κάλυψη είναι σχεδόν 500 χιλιάδες ευρώ. Το Υπουργείο μας επιχορήγησε με 258 χιλιάδες ευρώ για να καλύψουμε αυτή την ανάγκη. Λιγότερα από πέρυσι. Όπως γίνεται αντιληπτό έχουν αυξηθεί τα έξοδα της ναυαγοσωστικής κάλυψης λόγω της νομοθεσίας, χωρίς όμως τα ανάλογα έσοδα για τον Δήμο. Ως Δήμος από την αξιοποίηση των παραλιών εισπράττουμε το 60 τις εκατό και το υπόλοιπο πηγαίνει στο Δημόσιο. Στην Κτηματική. Μακάρι να αναλάμβανε η Κτηματική όλα όσα αφορούν τις παραλίες, αφού τα κόστη μας δεν βγαίνουν. Ο Δήμος δεν κερδίζει τίποτα από αυτό και πρέπει να φροντίζει για όλα. Για τις γαλάζιες σημαίες, την ναυαγοσωστική κάλυψη, την φύλαξη, την καθαριότητα κτλ. Τα τελευταία 2 χρόνια στον διαγωνισμό που προκηρύξαμε είχαμε ανταπόκριση. Πριν 3 χρόνια είχε κηρυχθεί άγονος.
Δήμαρχος Κασσάνδρας, Χαλκιά Αναστασία
Ως Δήμος έχουμε μια μακροχρόνια σύμβαση για την ναυαγοσωστική κάλυψη. Διανύουμε τον τρίτο χρόνο της σύμβασης αυτής. Είναι συνεχιζόμενη σύμβαση, άρα είμαστε καλυμμένοι όσο αφορά το θέμα αυτό. Αναλαμβάνοντας Δήμαρχος το 2019 βρήκα αυτήν την πολυετή σύμβαση και την συνέχισα και εγώ. Είμαστε ο δεύτερος δήμος της Ελλάδας σε μπλε σημαίες και όπως καταλαβαίνεται δεν υπάρχει περίπτωση να ρισκάρουμε οτιδήποτε. Το κόστος συνολικά για την κάλυψη ξεπερνάει τις 500 χιλιάδες ευρώ. Ο Δήμος αναλαμβάνει όλα τα κόστη στις παραλίες. Μας δόθηκε και η αρμοδιότητα τώρα να απομακρύνουμε τραπεζοκαθίσματα και άλλα σε περίπτωση μη τήρησης της νομοθεσίας. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ο δήμος δεν είναι μια υπηρεσία που μπορεί να τρέχει πίσω από όλους και όλα. Μας μεταβιβάζονται διαρκώς αρμοδιότητες χωρίς να μπαίνουν στην διαδικασία να εξετάσουν τα δεδομένα που ισχύουν στους δήμους. Επίσης, τα τελευταία 4 χρόνια έφυγαν από τον δήμο 18 άτομα με σύνταξη όταν ήδη είμαστε ένας δήμος που το καλοκαίρι υποδεχόμαστε 700 χιλιάδες ανθρώπους, με 70 άτομα προσωπικό. Και με το παραμικρό που θα γίνει ο δήμαρχος τρέχει στα δικαστήρια απολογούμενος.
Δήμαρχος Πρέβεζας, Γεωργάκος Νικόλαος
Ο διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί και έχει σταλεί στον Επίτροπο για έγκριση. Έχουμε 15 πολυσύχναστες παραλίες και για να καλυφθούν ναυαγοσωστικά σύμφωνα με υπολογισμούς χρειάζεται ένα κεφάλαιο περίπου 430 χιλιάδες ευρώ. Φέτος πήραμε ως επιχορήγηση λίγα χρήματα παραπάνω από άλλες χρονιές, 224 χιλιάδες.. Τα υπόλοιπα πρέπει να καλυφθούν από πόρους του δήμου. Τα μεγαλύτερο beach bar πληρώνει για την «ενοικίαση» του χώρου γύρω στα 20 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο. Τα άλλα είναι 6,7 χιλιάδες. Από άλλες επιχειρήσεις που έχουν μόνο ομπρέλες ο δήμος εισπράττει το 60 τις εκατό του ποσού.