Ένα φάντασμα -κατά παράφραση της γνωστής φράσης- και καθ’ υπερβολή πλανάται πάνω από το ΣΥΡΙΖΑ: του Αλέξη Τσίπρα. Η χθεσινή του παρέμβαση να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον πρώην Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ σημαίνει πολλά για τα μελλούμενα.

Το «φάντασμα» του Τσίπρα

Και εδώ τίθεται το κεντρικό ερώτημα που αρχίζει και που τελειώνει η περίοδος Αλ. Τσίπρα ή δεν τελείωσε με τις συνεχείς παρεμβάσεις του;

Ο πρώην Πρωθυπουργός δείχνει με τις συνεχείς παρεμβάσεις του, σε μια περίοδο επικράτησης μεταπολιτικών χαρακτηριστικών, ότι είναι παρών και δε σκοπεύει να κάτσει στη γωνία.

Ειδικά σε μια εποχή που πληθαίνουν οι φωνές για τη συγκρότηση ευρύτερου προοδευτικού μετώπου έναντι των δυνάμεων της κεντροδεξιάς και δεξιάς. Και μένει να φανεί πως θα κινηθεί αν και οι πολιτικοί του δορυφόροι κινούνται.

Η μεταπολιτική και το κρίσιμο τεστ

Όμως η προεδρία του Στέφανου Κασσελάκη έχει τελείως αλλά χαρακτηριστικά, τόσο πολιτικά όσο και ποιοτικά. Υπερτερεί η μετα πολιτική της πολιτικής επί ημερών Κασσελάκη; Αυτό λένε πολλοί αλλά και αυτό θα κριθεί στις ευρωεκλογές.

Είναι το πρώτο κρίσιμο πολιτικό τεστ για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Από το αποτέλεσμα θα κριθούν πολλά για την πορεία του κόμματος και του ίδιου προσωπικά.

Ο ίδιος κινείται με αντισυμβατική λογική. Σε άλλους αρέσει σε άλλους όχι. Το κοινό που τον ακούει είναι εν πολλοίς διαφορετικό από το εκλογικό σώμα που στήριζε τα τελευταία χρόνια τον Αλ. Τσίπρα.

Ο εκλογικός πήχης της εποχής Κασσελάκη

Ως εκ τούτου εάν αυτό το νέο κοινό συμμετάσχει στις εκλογές θα δώσει ενδεχομένως πόντους στον Στ. Κασσελάκη ώστε να ξεπεράσει τον πήχη του 18% περίπου των εθνικών εκλογών του 2023.

Τότε θα αρχίσει κανονικά η εποχή Κασσελάκη και θα ξορκίσουν οι «κασσελίστας» τα φαντάσματα της εποχής Τσίπρα. Το βράδυ της 9ης Ιουνίου θα ξέρουμε!