Μητσοτάκης – Ερντογάν: Χαμηλή πτήση στην Άγκυρα και επιστροφή στην προεκλογική καθημερινότητα

O Πρωθυπουργός πέρασε αβρόχοις ποσί από την Άγκυρα και επιστρέφει στην εσωτερική πολιτική πραγματικότητα

Δίχως απρόοπτα και με την όποια ένταση μεταξύ των δύο πλευρών να περιορίζεται σε ελεγχόμενο πλαίσιο, ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν, το μεσημέρι της Δευτέρας στο προεδρικό μέγαρο της Άγκυρας.

Όπως ήταν φανερό και σαφές και από τις συνεντεύξεις που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες σε έντυπα των δύο χωρών πριν τη συνάντηση, οι προτεραιότητες του καθενός ήταν γνωστές και υπηρετήθηκαν σχεδόν στο απόλυτο κατά τη νέα αυτή επαφή.

Τα σημεία τριβής, τουλάχιστον στις δημόσιες δηλώσεις, περιορίστηκαν στην δημόσια τοποθέτηση του Πρωθυπουργού για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, στην αναφορά του Ταγίπ Ερντογάν σε «τουρκική μειονότητα» και στην διαφωνία για τον χαρακτήρα της Χαμάς, την οποία ο Τούρκος πρόεδρος περιέγραψε ως αντιστασιακή οργάνωση.

Υπό αυτό το πρίσμα, ήταν σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν πολύ καλά προετοιμασμένος για τυχόν στραβοπατήματα κατά τη διάρκεια της συνάντησης, κάτι που φάνηκε και στην προσήλωση του στην νομική επιχειρηματολογία, κατά τις απαντήσεις του για την μειονότητα της Θράκης ή για το Κυπριακό.

Επιστροφή στην προεκλογική καθημερινότητα

Δεδομένης της συγκυρίας και της συζήτησης που είχε προκληθεί ως προς τη σκοπιμότητα της συνάντησης και το ενδεχόμενο να ακυρωθεί, η επόμενη ημέρα δείχνει ότι ο Πρωθυπουργός μάλλον πέρασε αβρόχοις ποσί από την Άγκυρα και επιστρέφει πλέον στην προεκλογική καθημερινότητα.

Το μείζον ζητούμενο, που ήταν η διατήρηση ενός κλίματος συνεννόησης και ηρεμίας στο Αιγαίο, φαίνεται ότι έχει επιτευχθεί και σε αυτό το πεδίο θα εξακολουθήσει να δίνεται έμφαση στους προσεχείς μήνες.

Σε αυτό το κλίμα, οι συναντήσεις μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν τείνουν προσλάβουν χαρακτήρα ρουτίνας, στοιχείο το οποίο κατ’ αρχάς αξιολογείται θετικά.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η επόμενη συνάντηση πιθανότατα θα γίνει στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, τον προσεχή Ιούλιο στην Ουάσιγκτον, στη συνέχεια στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη και προς το το τέλος του έτους, στην επόμενη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, που θα γίνει αυτή τη φορά στην Τουρκία.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.