Τα logistics, τα «πράσινα» γραφεία και τα high end τουριστικά ακίνητα είναι οι τρεις τομείς που επικεντρώνει στην παρούσα φάση το αναπτυξιακό της πλάνο η Prodea Investments, ενώ παράλληλα η διοίκηση, καθώς και οι βασικοί μέτοχοι, εργάζονται για την ενίσχυση της διασποράς των μετοχών της ΑΕΕΑΠ. Επιπρόσθετα πρόθεση της εισηγμένης είναι να πωλήσει μεμονωμένα ακίνητα του χαρτοφυλακίου της, όπως το προσφάτως αποκτηθέν κτίριο που στέγαζε το κέντρο διασκέδασης Αθηνών Αρένα επί της οδού Πειραιώς 166 – 172.

Βιοκλιματικά γραφεία στα «Αηδονάκια»

Τις διαδικασίες αδειοδότησης και τις μελέτες για την ανάπτυξη γραφειακού campus στο οικόπεδο – φιλέτο, όπου λειτουργούσε μέχρι πρότινος το λούνα παρκ «Αηδονάκια», στο Μαρούσι, «τρέχει» αυτή την περίοδο η Prodea.

Στο εν λόγω ακίνητο που έχει συνενωθεί με την έτερη έκταση που έχει αποκτήσει από τις αρχές του 2022 η εισηγμένη, θα αναπτυχθεί συγκρότημα βιοκλιματικών γραφείων περίπου 19.000 τ.μ., με εκτιμώμενη επιφάνεια ανωδομής 14-15 χιλ. τ.μ.

Θυμίζουμε ότι πριν δύο χρόνια η Prodea είχε αγοράσει το ακίνητο, όπου στο παρελθόν στεγαζόταν η Εκκλησία των Μαρτύρων του Ιεχωβά. Τα πέντε όμορα οικόπεδα, συνολικής επιφανείας 10,4 στρεμμάτων περικλείονται από τη Λεωφόρο Κηφισίας και την οδό Διονύσου στο Μαρούσι.

Αναζητά τουριστικές μονάδες

O διευθύνων σύμβουλος της Prodea, Άρις Καρυτινός

Εκτός από τα «πράσινα» γραφεία η Prodea δίνει έμφαση στην ανάπτυξη του κλάδου των high end τουριστικών ακινήτων.

Εξ ου και αναζητά μονάδες στην Ελλάδα, οι οποίες έχουν προοπτική να αναβαθμιστούν σε πεντάστερα resort και ξενοδοχεία.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η εξ ολοκλήρου ανάπλαση του ξενοδοχείου Bellevue Cortina d’Ampezzo στην καρδιά της βόρειας Ιταλίας ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2026. Στο αναβαθμισμένο ξενοδοχείο ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στο κομμάτι του F&B, καθώς σχεδιάζεται η φιλοξενία εστιατορίου Zuma.

Μετά και την απόκτηση του ελέγχου της εταιρείας MHV Mediterranean Hospitality Venture Plc, που αποτελεί πλέον το κύριο επενδυτικό όχημα για επενδύσεις σε ξενοδοχειακά ακίνητα, η αξία των τουριστικών ακινήτων της Prodea ξεπερνά τα 620 εκατ. ευρώ.

«Πράσινα» logistics

Την ίδια ώρα η εταιρεία εστιάζει στην αύξηση των επενδύσεων στον κλάδο των εμπορικών αποθηκών (logistics).

Στο πλαίσιο αυτό την 4 Απριλίου 2024 η εταιρεία ΘΡΙΑΣΕΥΣ Α.Ε. προχώρησε στην απόκτηση οικοπέδων στον Ασπρόπυργο, ενώ απομένει η ολοκλήρωση της αγοράς μίας ακόμη οικοπεδικής έκτασης για την οποία έχει υπογραφεί προσύμφωνο.

Το σύνολο των εν λόγω οικοπέδων αφορούν την περαιτέρω επέκταση της όμορης έκτασης η οποία έχει ήδη αποκτηθεί από την ΘΡΙΑΣΕΥΣ Α.Ε. με σκοπό την ανέγερση σύγχρονου logistics center περίπου 100.000 τ.μ., από τα μεγαλύτερα στη χώρα.

Προς πώληση το «Αθηνών Αρένα»

Όσον αφορά το κέντρο διασκέδασης «Αθηνών Αρένα», το οποίο πριν δύο μήνες πέρασε στην ιδιοκτησία της Prodea στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας με τους πιστωτές και την οικογένεια του επιχειρηματία Γιάννη Παπαθεοχάρη, η διοίκηση της ΑΕΕΑΠ, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα ακόμη και την πώλησή του ως έχει, εφόσον κριθεί ότι αυτή η επιλογή είναι πιο συμφέρουσα από τη διακράτησή του.

Πάντως έχουν εξεταστεί διάφορα σενάρια για την αξιοποίηση του ακινήτου, από τη μετατροπή του σε γραφειακούς χώρους, και την ανάπτυξη μεικτών χρήσεων με συνεδριακό κέντρο, μέχρι και την αλλαγή χρήσης σε ξενοδοχείο.

Ωστόσο η ζήτηση που εκδηλώθηκε από πιθανούς αγοραστές που θα το χρησιμοποιήσουν ως κέντρο διασκέδασης, φέρεται ότι ωθεί την Prodea στην επιλογή της πώλησης.

Το ακίνητο επί της οδού Πειραιώς 166 – 172 πέρασε στον έλεγχο της ΑΕΕΑΠ αντί ποσού 7 εκατ. ευρώ με την εύλογη αξία, κατά την ημερομηνία της απόκτησης, να ανέρχεται σε 7,03 εκατ. ευρώ.

Θυμίζουμε ότι το Αθηνών Αρένα δημιουργήθηκε το 2004, σχεδιασμένο για να φιλοξενεί 3.000 άτομα. Ηχηρά ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής φιλοξενήθηκαν κατά καιρούς στην τεράστια πίστα του. Δέκα χρόνια αργότερα, μετονομάστηκε σε Πάνθεον και μετατράπηκε σε ένα θέατρο με 1.600 θέσεις, το οποίο φιλοξένησε διάφορα μιούζικαλ. Το 2017, ονομάστηκε και πάλι Αθηνών Αρένα και χρησιμοποιήθηκε και πάλι ως νυχτερινό κέντρο.

Από τις αρχές του έτους και μέχρι τις 18 Απριλίου, η Prodea έχει εισπράξει συνολικά 29,13 εκατ. ευρώ από πωλήσεις μεμονωμένων ακινήτων του χαρτοφυλακίου της, σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία, ενώ εντός του 2023 ο όμιλος προέβη σε συμφωνίες για την πώληση ακινήτων (άμεσα ή έμμεσα) έναντι συνολικού τιμήματος 274,3 εκατ. ευρώ. Παράλληλα πέρσι ολοκλήρωσε την απόκτηση ακινήτων συνολικής αξίας 45,5 εκατ. ευρώ.

Στόχος η ενίσχυση του free float

Τέλος συνεχίζεται η προσπάθεια αύξησης του free float της εταιρείας, όπως έχει αναφέρει και παλιότερα ο ΟΤ, με τη διοίκηση και τους βασικούς μετόχους να εξετάζουν τη διάθεση χαμηλού μονοψήφιου ποσοστού.  Αυτή τη στιγμή το ποσοστό ελεύθερης διασποράς της Prodea έχει φτάσει στο 13%.

Πηγή ot.gr