Ήταν αναμενόμενο να συμβεί αυτό με τον «απρόβλεπτο» Ερντογάν. Να υπάρξει, δηλαδή, διαφωνία και μάλιστα σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση για δύο βασικά θέματα. Το πρώτο, για τη Θράκη και για τη μουσουλμανική μειονότητα και το δεύτερο για τη Γάζα.
Το γνώριζε η ελληνική πλευρά και ήταν κατάλληλα προετοιμασμένη όπως αποδείχθηκε και πάλι σε απευθείας τηλεοπτική κάλυψη. Και τούτο παρά τις εξαντλητικές συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, να λύσουν όλα τα θέματα να φροντίσουν να εξετάσουν όλες τις λεπτομέρειες ώστε να μην υπάρξουν κόντρες και χαλάσουν το καλό κλίμα, όπως αναφέρει ο ΒΗΜΑτοδότης.
Οι καλά προετοιμασμένες κόντρες on air
Η πρώτη κόντρα Μητσοτάκη με Ερντογάν έγινε για τη μειονότητα. Για «τουρκική» μειονότητα μίλησε ο Ερντογάν, «είναι θρησκευτική» απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Η δεύτερη για την Χαμάς: Ο Ερντογάν χαρακτήρισε τη Χαμάς ως «αντιστασιακή» οργάνωση ενώ ο κ. Μητσοτάκης «τρομοκρατική», αλλά και οι δύο συμφώνησαν ώστε η αιματοχυσία να λήξει. Αυτά τα θέματα αποτέλεσαν αφορμή ώστε οι δύο ηγέτες να διαφωνήσουν και να επιδοθούν σε ένα είδος πινγκ πονγκ» δηλώσεων και ανταπαντήσεων.
Επιπλέον, όπως υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί.
Ο Ερντογάν υπεραμύνθηκε της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί, σημειώνοντας ότι η Τουρκία είναι μία χώρα υπόδειγμα στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας, επισημαίνοντας ότι ως τέμενος είναι ανοιχτή για επίσκεψη από όλους.
Απαντώντας, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως: «Οι μειονότητες στις χώρες μας καθορίζονται από τη συνθήκη της Λωζάννης. Η ελληνική μειονότητα, δραστικά μειωμένη, συμβάλει στην πολιτισμική ανάπτυξη, αλλά χρειάζεται στήριξη. Στην Θράκη, μουσουλμάνοι και χριστιανοί συμβιώνουν αρμονικά και σε αυτόν τον στόχο είμαι προσηλωμένος και το ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας είναι έμπρακτο».
«Επιτυχία μας η ενεργή παρουσία της μειονότητας στην ελληνική ζωή και θα ήταν ευχής έργο αν την ίδια άνθηση γνώριζε ο ελληνισμός στην Τουρκία. Στο πνεύμα της συνύπαρξης ο σεβασμός των κανόνων προστασίας της κληρονομιάς», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και υποστήριξε: «Ο χαρακτηρισμός της μειονότητας ως θρησκευτικής προβλέπεται ρητά από τη συνθήκη της Λωζάνη. Έμπρακτο το ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας, ισονομία και ισοπολιτεία. Αλλά και με τη λήψη ειδικών μέτρων που απολαμβάνουν οι μουσουλμάνοι της χώρας μας».
Ο κ. Μητσοτάκης παράλληλεα, εξέφρασε την «στενοχώρια μας και την δυσαρέσκεια μας» για τη Μονή της Χώρας. Έδειξε ωστόσο να μένει στο ότι θα είναι επισκέψιμο από όλους, σημειώνοντας ότι «κατ’ ελάχιστον είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να διαφυλάξουμε την ξεχωριστή πολιτιστική αξία αυτού του μνημείου έτσι ώστε να μπορεί να είναι επισκέψιμο από όλους και να μπορούν όλοι να απολαμβάνουν αυτόν τον πολύ σημαντικό πολιτιστικό θησαυρό, που πιστεύω ότι αποτελεί και ένα σημείο αναφοράς στην ιστορία της ίδιας της Κωνσταντινούπολης».
Τα 2+1 επόμενα ραντεβού Μητσοτάκη- Ερντογάν
Μητσοτάκης – Ερντογάν δρομολόγησαν επίσης τα τρία επόμενα ραντεβού τους εντός του 2024. Το πρώτον πιθανόν να πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 9-11 Ιουλίου στην Ουάσινγκτον. Το δεύτερο οπωσδήποτε θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο. Ενώ Μητσοτάκης- Ερντογάν συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας να πραγματοποιηθεί προς το τέλος του έτους στην Άγκυρα αυτή τη φορά.
Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη συνεδρίαση είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αθήνα. Και είχε οδηγήσει στην υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών, από την οποία η ελληνική πλευρά κρατά ως βασικό κέρδος το moratorium στο Αιγαίο, την αποφυγή εντάσεων στο πεδίο και την καλύτερη συνεργασία στο μεταναστευτικό.