Aποστολή Σπλιτ-Ρώμη

Ο ήλιος λούζει τον έβδομο και τελευταίο όροφο κεντρικού ξενοδοχείου της Ρώμης με τη Βίλα Μποργκέζε να απλώνεται μπροστά. Η Ουρσουλα Φον Ντερ Λάιεν αποχαιρετά τους δημοσιογράφους χαμογελώντας και χωρίς ίχνος κόπωσης παρά τις δυσκολίες της ημέρας. Παρά τις αλλαγές και τις ακυρώσεις που προέκυπταν από την ιταλική πλευρά μέχρι την τελευταία στιγμή, εκείνη απερίσπαστη συνέχισε την καμπάνια της πριν αναχωρήσει για την Κοπεγχάγη.

Η άφιξη στην Ιταλία και τα 7 παιδιά της

Η άφιξη στην Ιταλία ξεκίνησε με καλούς οιωνούς και τον παρουσιαστή της φημισμένης εκπομπής Che tempo che fa εκτός από την βαριά πολιτική ατζέντα να αστειεύεται με την πρόεδρο της Κομισιόν, ρωτώντας τη αν θυμάται τα ονόματα των επτά παιδιών της. «Μα ναι» ήταν η απάντησή της αφού φυσικά ξέσπασε σε γέλια και ξεκίνησε να «συστήνει» τα παιδιά της στους τηλεθεατές.

Μετά το Μιλάνο, έφτασε στη Ρώμη όπου την περιμέναμε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων από τις Βρυξέλλες με ορισμένους να την έχουμε ακολουθήσει και στο Σπλιτ της Κροατίας.

Το πρωινό της ξεκίνησε με την συνάντησή της με τον Άλεν Καπέλι, τον νεαρό πρεσβευτή του ευρωπαϊκού συμφώνου για το κλίμα. Είχε διαφανεί όμως ότι οι υπόλοιπες συναντήσεις μάλλον δε θα ήταν πολύ εύκολες αφού τα εσωτερικά ζητήματα της ιταλικής πολιτικής σκηνής έφερναν διαρκείς αλλαγές καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Η κονκάρδα και ο Μπερλουσκόνι

Ο επικεφαλής του Forza Italia και υπουργός εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι εν τέλει συμμετείχε με την υποψήφια του ΕΛΚ σε συνάντηση με νέους στο ίδρυμα Ντε Γκάσπερι με έναν εκ των οποίων να της χαρίζει μια κονκάρδα της νεολαίας του επικαλούμενος τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και λέγοντας ότι η ηλικία του σώματος δεν έχει σχέση με την ηλικία του πνεύματος. Η συμβουλή που έδωσε στην ομάδα των αγοριών και των κοριτσιών που την άκουγαν ήταν να έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και μίλησε για τον εαυτό της εξηγώντας ότι σε αντίστοιχη ηλικία ήταν ντροπαλή χάνοντας έτσι ευκαιρίες.

Ο κόσμος στα μπαλκόνια

Στη Ρώμη μπορεί να μην κατάφερε να περπατήσει στους δρόμους όπως κάνει σε όλες τις πόλεις που επισκέπτεται, όμως η εικόνα από το Σπλιτ της Κροατίας ήταν εντελώς διαφορετική. Κόσμος στα μπαλκόνια να την αποκαλεί με το μικρό της όνομα κι εκείνη μαζί με τον πρωθυπουργό της χώρας Αντρέι Πλένκοβιτς να χαιρετούν και να συνομιλούν με τον με όσους περισσότερους μπορούσαν.

Το μήνυμα στους νέους

Βέβαια, με την άφιξή της στο ξενοδοχείο που θα πραγματοποιείτο ακόμη μία εκδήλωση με νέους το ενδιαφέρον της τράβηξε το μωράκι συνεργάτιδάς της η οποία γέννησε πρόσφατα. Έπαιξε μαζί του, ενώ αμέσως μετά δέχτηκε ερωτήσεις από τις ομάδες των νεαρών. «Να πάτε να ψηφίσετε» είναι το μήνυμα που επαναλαμβάνει ξανά και ξανά.

Στο μεγαλύτερο βαθμό η εκστρατεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βασίζεται στην επαφή της με τους νέους, ακούει τα προβλήματά τους, τις ανησυχίες τους. Άλλοτε μιλά σε πιο οργανωμένες συγκεντρώσεις άλλοτε απλώς περπατώντας στο κεντρικά σημεία με την ομάδα της.

Άλλωστε αυτό δεν είναι κάτι καινούριο. Σε όλη την πενταετία, προσπαθούσε να είναι κοντά σε ανθρώπους που βρίσκονται στο ξεκίνημα της ενήλικης ζωής τους και σε παιδιά. Είναι εμφανές το ότι είναι κάτι που απολαμβάνει και επιζητεί. Μπορεί να μην γινόταν συχνά λόγω των περιορισμών που επιβάλλει και ο ρόλος της προέδρου της Κομισιόν ειδικά ούσα αντιμέτωπη με άνευ προηγουμένου κρίσεις στις οποίες έπρεπε με την ομάδα των επιτρόπων και τα κράτη-μέλη να δώσουν απαντήσεις και λύσεις. Στην καμπάνια της όμως επιδιώκει αυτή την επαφή, αλλά και τη συναναστροφή με τους Ευρωπαίους, να τους γνωρίσει και να τη γνωρίσουν.

Το ερώτημα

Χαρακτηριστικό σημείο αποτελεί επίσης το γεγονός ότι προσαρμόζεται και ανταποκρίνεται στη διαφορετικότητα της κουλτούρας που έχουν οι πολίτες στις διαφορετικές χώρες. Την ίδια ώρα όμως, συνεχίζει να βρίσκεται στο τιμόνι της Επιτροπής και να πρέπει να επιστρέφει στη έδρα της, το Μπερλεμόν, να συνομιλεί με ηγέτες διαρκώς, συνεχίζοντας με τους επιτρόπους να εργάζονται μέχρι την τελευταία ημέρα της θητείας για μια ΕΕ όπως η ίδια λέει «ισχυρή» και «ανθεκτική» ικανή να αντιμετωπίσει με ενότητα τις προκλήσεις παρά τις διαφωνίες που λογικό είναι να υπάρχουν όταν πρέπει να συγκεραστούν τα συμφέροντα 27 κρατών-μελών.

Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου πλησιάζουν. Μέχρι τότε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει στην ατζέντα της ακόμη δύο τηλεμαχίες, επισκέψεις στα κράτη-μέλη, αλλά και στοχοπροσήλωση προς μια δεύτερη θητεία, απομένοντας να φανεί εάν τελικά θα καταφέρει να ηγηθεί της «Κομισιόν VdL 2».