Αυτές οι απόψεις ενός πολιτικού, ίσως του του ανθρώπου που εφάρμοσε όσο κανείς άλλος την ρεαλιστική πολιτική για το Κυπριακό, του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη αναμένεται να συζητηθούν: Και γίνονται την ώρα που ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Ολγκίν βρίσκεται στην Αθήνα, μετά τις συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Τατάρ και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών κ. Φιντάν.
Ο κ. Κασουλίδης αναφέρει συγκεκριμένα, πόσο συμφέρει, την Κύπρο, την Τουρκία, τους Τουρκοκύπριους αλλά και τη διεθνή κοινότητα η δημιουργία δύο κρατών στη Μεγαλόνησο. Μιλώντας στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών για την Καμπύλη της Μεταπολίτευσης 1974-2024, υπογράμμισε πως λύση δύο κρατών με χωριστή διεθνή κυριαρχία, που προβάλλει η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία, δεν συμφέρει, ούτε στην μια κοινότητα, ούτε στην άλλη. Και εξήγησε:
«Για τους Ελληνοκύπριους θα σημαίνει διεθνή σύνορα με την Τουρκία μέσα στο νησί, οι τριβές γύρω από τη Νεκρή Ζώνη θα συνεχιστούν, νέες περιπέτειες θα ξεκινήσουν και η ειρήνη δεν θα επικρατήσει. Για τους Τουρκοκύπριους, το κατ’ επίφαση κράτος τους δεν θα είναι βιώσιμο. Θα εξαρτάται όλο και περισσότερο από την Τουρκία και θα απορροφηθεί από αυτήν. Διεθνή αναγνώριση δεν θα αποκτήσει, γιατί υπάρχει από τα περισσότερα κράτη του κόσμου μια σοβαρή επιφύλαξη για τη δημιουργία προηγουμένου για όσες αποσχίσεις είναι αποτέλεσμα στρατιωτικής βίας από έξωθεν.
Η πολιτισμική ταυτότητα και ο κοσμικός χαρακτήρας των Τουρκοκυπρίων θα κινδυνεύσει να αφομοιωθεί. Όμως η ένταξη του κράτους τους στην ΕΕ, μια πολυπόθητη επιθυμία τους, δεν θα εκπληρωθεί. Η ΕΕ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί σαν μέλος δύο κυπριακά κράτη. Ένα – και τους πέφτει πολύ. Αντίθετα μια Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, θα φέρει αυτόματα τους Τουρκοκύπριους στην Ένωση» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Συμπερασματικά, σαν κυπριακός λαός, μετά το τραύμα της κατοχής, αντί να αντικρίσουμε κατάματα το τι μας συνέβη, γίναμε ευκολόπιστοι, αφελείς και ερασιτέχνες. Κυρίως όμως μείναμε ακαθοδήγητοι».
Η Ολγκίν και η άρνηση Ερσίν
Όσον αφορά την αποστολή της κυρίας Ολγκίν για επανέναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό θα πρέπει να σημειωθεί ότι η άρνηση του Ερσίν Τατάρ για τριμερή συνάντηση και η δημόσια απόρριψη της πρότασης προκαλεί μεν απογοήτευση στην απεσταλμένη του ΓΓ ΟΗΕ πλην όμως η ίδια δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει την προσπάθεια της στο Κυπριακό.
Επιλέγει να βάλει πίεση προς τους δύο ηγέτες στην Κύπρο τόσο για να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι αλλά και για να συμβάλουν εποικοδομητικά προκειμένου να ξεμπλοκαριστεί η όλη διαδικασία. Το κεφάλαιο οικονομία φαίνεται να είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά της Ολγκίν στην προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών.
Η Τουρκία και η Τουρκία σε κυριαρχική ισοτιμία (που σημαίνει λύση δύο κρατών) και όχι πολιτική ισοτιμία που προτείνεται.