Η στιγμή που άπαντες οι σινεφίλ στρέφουν το βλέμμα στην Κυανή Ακτή έφτασε. Το 77ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών ξεκινά σήμερα αργά το απόγευμα. Πριν όμως καλά καλά πέσει το πρώτο καρέ στο πανί, πριν προσγειωθεί η πρώτη διάσημη σόλα στους πορφυρούς τάπητες, έγκριτες πηγές είχαν κιόλας αρχίσει να κάνουν λόγο για μια πολύ πιθανόν «ταραχώδη διοργάνωση».

Καθώς ο πόλεμος μαίνεται σε Γάζα και Ουκρανία, οι διοργανωτές περιμένουν διαμαρτυρίες, πολιτικά φορτισμένες ομιλίες και σύμβολα αλληλεγγύης είτε στους Παλαιστίνιους αμάχους, είτε στους Ουκρανούς που αναζητούν περισσότερη στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση προκειμένου να μπορέσουν να αποκρούσουν τη ρωσική εισβολή. Παράλληλα, η διοργάνωση βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο απεργίας εκατοντάδων ελεύθερων επαγγελματιών εργαζομένων με εποχιακές συμβάσεις στο φεστιβάλ. Και σαν να μην έφταναν αυτά, τις προσεχείς μέρες αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα νέες καταγγελίες κακοποίησης γυναικών εντός της ευρωπαϊκής βιομηχανίας του θεάματος.

Αυξημένα τα μέτρα στην Κρουαζέτ προκειμένου να αποφευχθούν οι εντάσεις.

Γι’ αυτό και η πόλη των Καννών φέτος έχει λάβει περισσότερες προφυλάξεις από ό,τι τα τελευταία χρόνια, ελπίζοντας να αποφύγει τα όσα συνέβησαν έξω από το Malmö Arena στη φετινή Eurovision. Συγκεκριμένα, απαγορεύτηκαν οι διαδηλώσεις κατά μήκος της Κρουαζέτ και των περιχώρων της κατά τη διάρκεια του 11ήμερου φεστιβάλ. Επιπλέον, το φεστιβάλ προσέλαβε ιδιωτική ασφάλεια για τη συνοδεία των μελών της κριτικής επιτροπής, ενώ σε ό,τι αφορά ένα προσεχές δεύτερο κύμα ευρωπαϊκού #MeToo, οι διοργανωτές του φεστιβάλ έχουν συστήσει ομάδα διαχείρισης κρίσεων και είναι έτοιμοι να εξαφανίσουν ακόμα και κάποιες προβολές από το πρόγραμμα, εάν στα ονόματα των κακοποιητών βρίσκεται κάποιος από τους συντελεστές.

Μέσα σε αυτή, λοιπόν, την φορτισμένη ατμόσφαιρα ξεκινά σήμερα η λαμπερή αυτή κινηματογραφική γιορτή. Γιατί παρά το έντονο κλίμα, η αλήθεια είναι ότι λάμψη μπορούμε να περιμένουμε, όπως και τιτανομέγιστα ονόματα της 7ης Τέχνης και εντυπωσιακές εμφανίσεις και παρατεταμένες όρθιες επευφημίες και πρώτες προβολές ταινίων για τις οποίες θα μιλάμε όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Το πρόγραμμα είναι δυνατό παρά το χειρόφρενο της βιομηχανίας το περασμένο καλοκαίρι. Και Γιώργο Λάνθιμο με Εμμα Στόουν έχει και Φράνσις Φορντ Κόπολα με Ανταμ Ντράιβερ έχει και Πάολο Σορεντίνο με Γκάρι Ολντμαν έχει.

Η Megalopolis του μέγα Κόπολα

Περίπου 45 χρόνια μετά το «Αποκάλυψη τώρα» και τον Χρυσό Φοίνικα που του χάρισε, ο Φράνσις Φορντ Κόπολα επιστρέφει στην Κρουζέτ με το «Megalopolis», το πρότζεκτ θα λέγαμε μιας ζωής. Ξεκίνησε να δουλεύει το σενάριο τη δεκαετία του 1980. Στα χρόνια που ακολούθησαν, έγραψε και ξανάγραψε το σενάριο ίσα με 300 φορές. Οταν πια ήταν έτοιμο, ο Κόπολα πούλησε το οινοποιείο του στην Καλιφόρνια προκειμένου να χρηματοδοτήσει ο ίδιος την παραγωγή, η οποία ανερχόταν στα 120 εκ. δολάρια (!).

Εμπνευσμένη από το βιβλίο του H.G. Wells «Things to Come», η νέα ταινία του Κόπολα διαδραματίζεται σε μια μητρόπολη που θυμίζει Νέα Υόρκη, έπειτα όμως από μια μεγάλη καταστροφή. Ενας ιδεαλιστής αρχιτέκτονας, τον οποίο υποδύεται ο Ανταμ Ντράιβερ οραματίζεται να την ανοικοδομήσει στα πρότυπα μια ουτοπίας. Η ταινία κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη (16/05) στο διαγωνιστικό μέρος του φεστιβάλ και εμείς ανυπομονούμε για την ετυμηγορία. Κόπολα είναι αυτός όπως και να το κάνουμε…

H Ανια Τέιλορ Τζόι καταφθάνει στην Κρουαζέτ Furiosa

Το πολυαναμενόμενο πρίκουελ του βραβευμένου με Όσκαρ «Mad Max: Fury Road» του Τζορτζ Μίλερ, που συγκαταλέγεται ήδη στις πιο πολυαναμενόμενες ταινίες της χρονιάς, κάνει το ντεμπούτο του στο φεστιβάλ των Καννών και οι φαν του μετα-αποκαλυπτικού αυτού κινηματογραφικού σύμπαντος κάθονται σε αναμένα κάρβουνα. Το ερώτημα είναι: θα επαναληφθεί η επιτυχία του 2015; Τα πολύ καλά νέα για όσους ανυπομονούν να δουν την ταινία στις μεγάλες οθόνες είναι ότι βγαίνει στις αίθουσες λίαν συντόμως.

Στην νέα ταινία πρωταγωνιστούν η Ανια Τέιλορ-Τζόι, η οποία αναλαμβάνει τον ομώνυμο ρόλο που στο παρελθόν έχει ενσαρκώσει και η Σαρλίζ Θερόν, o Κρις Χέμσγουορθ και οι Τομ Μπούρκ, Αλάιλα Μπράουν και Γιαχία Αμπντούλ-Ματίν ΙΙ. Σύμφωνα με τους κριτικούς κινηματογράφου που είχαν την τύχη να δουν την «Furiosa» σε μια μοναδική αποκλειστική προβολή που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες για λίγους κι επιλεγμένους επαγγελματίες, ο Μίλερ εξακολουθεί να «το έχει», αν και ακόμα δεν ομολογούν αν μιλάμε για μια ταινία του επιπέδου του «Fury Road».

Μαθητευόμενος Πρόεδρος

Στιγμιότυπο από την νέα ταινία του Αλί Αμπάσι «The Apprentice», που κάνει πρεμιέρα στις Κάννες.

Η νέα ταινία του Ιρανού σκηνοθέτη Αλί Αμπάσι, ο οποίος κέρδισε το 2018 το πρώτο βραβείο στο τμήμα Ενα Κάποιο Βλέμμα με το «Border», υπόσχεται μια συναρπαστική κατάδυση στην πρώιμη ζωή μιας από τις πιο πολωτικές προσωπικότητες της εποχής μας, του Ντόναλντ Τραμπ, που ξεκίνησε την καριέρα του ως επιχειρηματίας στον τομέα των ακινήτων τη δεκαετία του 1970. Η ταινία διερευνά την πολύπλοκη σχέση του με τον Ρόι Κον, έναν πολιτικό με επιρροή που έμελλε να γίνει μέντοράς του. Αυτήν ακριβώς την πολύ καθοριστική για την καριέρα του μελλοντικού προέδρου των ΗΠΑ περίοδο εξετάζει η νέα ταινία.

Στον ρόλο του νεαρού Ντόναλντ Τραμπ βλέπουμε τον Σεμπάστιαν Σταν, ενώ τον ρόλο της πρώτης συζύγου του, Ιβάνα, αναλαμβάνει η Μαρία Μπακάλοβα. Μαζί τους ο πρωταγωνιστής του «Succession» Τζέρεμι Στρονγκ ως ο μέντορας του Τραμπ, Ρόι Κον. Το ερώτημα είναι το εξής: με την δίκη του Τραμπ να κρατεί καλά ακόμα και τον ίδιο να είναι υποψήφιος στις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές, θα μπορούσε αυτή η ταινία να διεκδικήσει τον Χρυσό Φοίνικα;

Αλλη μια λανθιμική χρονιά;

Ο Γιώργος Λάνθιμος, ζεστός από την τεράστια επιτυχία του «Poor Things» στα Όσκαρ και όχι μόνο, επιστρέφει επιστρέφει στις Κάννες για την παγκόσμια πρεμιέρα της νέας του ταινίας «Ιστορίες Καλοσύνης», με ένα all-star καστ που περιλαμβάνει τους Εμμα Στόουν, Τζέσι Πλέμονς, Γουίλεμ Νταφόε, Μάργκαρετ Κουάλλι, Χονγκ Τσάου, Τζο Όλγουιν, Μαμουντού Ατί και Χάντερ Σάφερ.

Ενώνοντας και πάλι τις δυνάμεις του με τον Ευθύμη Φιλίππου, ο Ελληνας σκηνοθέτης παρουσιάζει ένα τρίπτυχο παραμύθι που ακολουθεί έναν άνδρα χωρίς επιλογές, ένα φερέφωνο του αφεντικού του που προσπαθεί να ανακτήσει τον έλεγχο της ζωής του, έναν αστυνομικό που ανησυχεί επειδή η γυναίκα του, η οποία είχε εξαφανιστεί στη θάλασσα, έχει επιστρέψει και φαίνεται να είναι ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο, και μια γυναίκα που είναι αποφασισμένη να βρει έναν συγκεκριμένο άνδρα με μια ιδιαίτερη ικανότητα, ο οποίος προορίζεται να γίνει πνευματικός ηγέτης.

Οι «Ιστορίες Καλοσύνης» γυρίστηκαν στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ. Η ταινία έχει διάρκεια κάτι λιγότερο από τρεις ώρες και αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες σχεδόν αμέσως μετά την πρεμιέρα της στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ των Καννών.

Για τους λάτρεις του macabre

Ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, γνωστός στους σινεφιλικούς κύκλους και ως «βαρόνος του αίματος», δεν ψάχνει τη σκηνοθετική του ταυτότητα. Ξέρει ποιος είναι, τι ταινίες του αρέσει να κάνει, ποιες ιστορίες τον ενδιαφέρει να αφηγείται. Έτσι, δυο χρόνια μετά τα «Εγκλήματα του Μέλλοντος» επιστρέφει με μια νέα ταινία, το σενάριο της οποίας έγραψε πριν επτά χρόνια σε μια περίοδο που προσπαθούσε να διαχειριστεί τον θάνατο της συζύγου του. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Βενσάν Κασέλ, Νταϊάν Κρούγκερ, Γκάι Πιρς και Σαντρίν Χολτ.

Το «The Shrouds» αφηγείται την ιστορία του Καρς, ενός επιφανούς 50χρονου επιχειρηματία, ο οποίος όντας απαρηγόρητος εφευρίσκει την GraveTech, μια επαναστατική και αμφιλεγόμενη τεχνολογία που επιτρέπει στους ζωντανούς να παρακολουθούν τους αγαπημένους τους νεκρούς μέσα στα σάβανα τους. Μια νύχτα, πολλοί τάφοι, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου της γυναίκας του Καρς, βεβηλώνονται και ο 50χρονος άντρας αποφασίζει να βρει τους δράστες.

Μνημειώδης και βαθιά ρομαντικός Σορεντίνο

Στιγμιότυπο από την νέα ταινία του Πάολο Σορεντίνο «Parthenope» που κάνει πρεμιέρα στο 77ο φεστιβάλ των Καννών.

Εμπνευσμένη από τον ελληνικό μύθο της σειρήνας που έπεσε νεκρή στη θάλασσα αφού απέτυχε να αποπλανήσει τον Οδυσσέα με τη φωνή της, η «Παρθενόπη» σηματοδοτεί την έβδομη συμμετοχή του  Πάολο Σορεντίνο στο διαγωνιστικό τμήμα, μετά τη «Νιότη» το 2015 και ταινίες όπως η βραβευμένη με Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας «Η Τέλεια Ομορφιά» το 2013 και τη «Συναρπαστική Ζωή του Τζούλιο Αντρεότι» το 2008.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην νέα του ταινία πρωταγωνιστεί ο Γκάρι Ολντμαν και οι πρώτες εικόνες προϊδεάζουν για το τι πρόκειται να ακολουθήσει σε τούτη εδώ την κινηματογραφική ερωτική επιστολή του καταξιωμένου Ιταλού auteur στη γενέτειρά του, τη Νάπολη. Πολύ λίγα είναι ακόμη γνωστά για τη νέα ταινία, με τον Σορεντίνο να δίνει μέχρι στιγμής πληροφορίες μόνο για τον κύριο χαρακτήρα,την Παρθενόπη, μια γυναίκα που πήρε το όνομά της από την πόλη της.